Skip to content

Για 3η χρονιά κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις λόγω παλινωδιών ΟΣΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησαν 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλη Κατρίνη, σε σχέση με τον κίνδυνο να μην καταβληθούν κανονικά οι φετινές επιδοτήσεις, εξαιτίας των συνεχιζόμενων για τρίτη χρονιά παλινωδιών στη λειτουργία του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας, μετά από σχεδόν 3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, 3 αλλαγές Υπουργών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3 αλλαγές Προέδρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική πολιτική της χώρας, όπως άλλωστε έδειξαν και οι αστοχίες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27, που υπεβλήθηκε στην Ε.Ε..

Μέρος της ελλειμματικής στρατηγικής της κυβέρνησης αποτελεί και η άκρως προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις συνεχιζόμενες προβληματικές πληρωμές, στις οποίες φέτος προστέθηκε και η προβληματική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

 

Όπως τονίζει ο Ηλείος βουλευτής, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη, αφού ενώ είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή της για την προετοιμασία της όποιας αλλαγής, αποφάσισε τελικά να θέσει το σύστημα σε λειτουργία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και ελλιπή οργάνωση.

 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι Έλληνες παραγωγοί για ακόμη μία φορά στην προσπάθειά τους να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr, όπως άλλωστε καταγγέλλουν 283 ΚΥΔ από όλη την επικράτεια με κοινή τους επιστολή προς τον Πρωθυπουργό. Ειδικότερα, ενώ οι αγρότες συνέρρεαν στα κατά τόπους ΚΥΔ, αδυνατούσαν να εξυπηρετηθούν έστω και στοιχειωδώς και μάλιστα παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου φορέα ότι δήθεν «η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία».

 

Ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει πως η συγκεκριμένη κατάσταση, ξεκάθαρα, αποτελεί τεράστια δυσφήμηση του e-gov και του υποτιθέμενου ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους, αφού συνεχίζεται η αγωνία των Ελλήνων αγροτών για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων ύψους 2,5 ευρώ, εν μέσω μάλιστα μιας χρονιάς που η ακρίβεια των εφοδίων και της ενέργειας εξαφανίζουν το αγροτικό εισόδημα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ηλείος πολιτικός ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:

 

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες σχεδιάζουν να προβούν, προκειμένου η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 στο e-gov να ολοκληρωθεί άμεσα και να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, καθώς και
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν για την επαναφορά της κανονικότητας στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος καθυστερήσεων στην καταβολή των 2,5 δις ευρώ στους δικαιούχους;

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

  1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά
  2. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη

 

Θέμα: «Σε κίνδυνο η κανονικότητα καταβολής των φετινών επιδοτήσεων από τις συνεχιζόμενες για τρίτη χρονιά παλινωδίες στη λειτουργία του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Μετά από σχεδόν 3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, 3 αλλαγές Υπουργών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3 αλλαγές Προέδρων στο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αγροτική πολιτική της χώρας όπως έδειξαν και οι αστοχίες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27 που υπεβλήθηκε στην ΕΕ.

 

Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης αποτελεί η άκρως προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις συνεχιζόμενες προβληματικές πληρωμές στην οποία φέτος προστέθηκε και η προβληματική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Η ευθύνη της κυβέρνησης  είναι αδιαμφισβήτητη αφού ενώ είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή της για την προετοιμασία της όποιας αλλαγής, αποφάσισε τελικά να το θέσει σε λειτουργία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αποτέλεσμα οι Έλληνες παραγωγοί να ταλαιπωρούνται για άλλη μία φορά στην προσπάθειά τους να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.  Καθημερινά αναδεικνύονται αδυναμίες, που καθιστούν μετέωρη την καταβολή των φετινών επιδοτήσεων προς τους αγρότες.

 

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν με κοινή επιστολή τους 283 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη στιγμή που ο Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης, προέβη σε σχετική ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε πως: «Η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Κυβερνητικό Νέφος στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr». Οι ενδιαφερόμενοι τονίζουν, επιπλέον, πως πέραν του γεγονότος πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ «είναι κυριολεκτικά άφαντος», οι αγρότες διαβάζοντας τις σχετικές ανακοινώσεις περί δήθεν δυνατότητας κατάθεσης των φετινών δηλώσεων, εξακολουθούν να συρρέουν στα κατά τόπους ΚΥΔ, αδυνατώντας ωστόσο να εξυπηρετηθούν έστω και στοιχειωδώς. Αυτό παρά το ότι επί σχεδόν ένα μήνα τα πιστοποιημένα ΚΥΔ συνεχίζουν τη λειτουργία τους και πληρώνουν το εποχικό προσωπικό που απαιτείται, χωρίς ωστόσο να μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά τους δικαιούχους παραγωγούς. Η συγκεκριμένη κατάσταση του αδικαιολόγητου συνωστισμού, ξεκάθαρα, αποτελεί τεράστια δυσφήμηση του e-gov και του υποτιθέμενου ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους.

 

Η αγωνία των Ελλήνων αγροτών για την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων ύψους 2,5 ευρώ, εν μέσω μιας χρονιάς που η ακρίβεια των εφοδίων και της ενέργειας εξαφανίζει το αγροτικό εισόδημα, δεν μπορεί να παραταθεί άλλο εξ αίτιας ολιγωριών και αστοχιών των αρμόδιων υπουργείων της κυβέρνησης.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε, προκειμένου η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 στο e-gov να ολοκληρωθεί άμεσα και να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την επαναφορά της κανονικότητας στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος καθυστερήσεων στην καταβολή των 2,5 δις ευρώ στους δικαιούχους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

 

Back To Top