Μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων για τα τραγικά περιστατικά ασθενών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, η κυβέρνηση ανακάλυψε…
Δεν δίνει λύσεις στην ακρίβεια μια πολιτική υπέρ των ισχυρών-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BUSINESS DAILY
Πληθωρισμός , ακρίβεια, ενεργειακή κρίση πως θα περάσουν οι πολίτες το φετινό χειμώνα ?
Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα υπαρκτά προβλήματα αντί να αναζητά λύσεις, αναζητά δικαιολογίες. Και αυτό γίνεται εδώ και καιρό.
Η ακρίβεια και η αύξηση του ενεργειακού κόστους εμφανίστηκαν με διαρκώς αυξανόμενη ένταση εδώ και ένα χρόνο, πολύ πιο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση όμως μας διαβεβαίωνε ότι ήταν παροδικό φαινόμενο και δεν έκανε τίποτα. Θυμίζω ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν ήδη 8%, πριν τον πόλεμο.
Ακόμα και οι παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε , κάτω από την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Ο πολίτης είναι ανυπεράσπιστος και απελπιστικά μόνος του, μπροστά σε αυτή τη θύελλα της ακρίβειας.
Και όμως υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις, θέληση, σχέδιο και αποφασιστικότητα χρειάζεται.
Ποιες είναι αυτές;
Αρκεί να σας υπενθυμίσω τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, για τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα αλλά και για την επιβολή πλαφόν στη λιανική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος για να ελεγχθούν οι τιμές και να δει ορατό αποτέλεσμα ο καταναλωτής.
Αρκεί επίσης να σας υπενθυμίσω την ισχυρή σύσταση που απηύθυνε αργότερα και η Ε.Ε όχι μόνο για τη μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και για την φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας και των εταιρειών καυσίμων.
Τι από όλα αυτά έκανε η κυβέρνηση; Απολύτως τίποτα.
Αναζητούσε και αναζητεί τρόπους για να καθυστερεί ή να μειώνει τη φορολόγηση των υπερκερδών. Για να μη μιλήσουμε και για την ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά, με τον καταναλωτή να είναι εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Έρχεται το καλάθι του νοικοκυριού ωστόσο οι καταναλωτές υποστηρίζουν ότι πολλά βασικά προϊόντα λείπουν. Πως βλέπετε αυτή την πρωτοβουλία?
Πρόκειται για ένα φτηνό επικοινωνιακό τέχνασμα, μία ακόμα φούσκα που θα σκάσει .
Ένα χρόνο πριν, ο αρμόδιος υπουργός έκανε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ ‘’ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές’’ όπως έλεγε. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές σε βασικά προϊόντα διατροφής ανέβηκαν 15-20% μέσα σε ένα χρόνο…
Επισημαίνω ότι η κυβέρνηση εδώ και καιρό αρνείται, όπως είπα και πριν, να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής αλλά και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα. Και ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί είναι ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα περάσει στην αγορά, αφού δε θα μειωθούν οι τιμές. Παραδέχεται, δηλαδή, την ανικανότητά της να ελέγξει την αγορά.
Κάτι ακόμα. Μία από τις δομικές αιτίες της ακρίβειας, η πλέον βασική και κύρια, είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους και της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση όμως αφήνει ανεξέλεγκτους τους παρόχους, αρνείται να προβεί στην παραμικρή κίνηση που θα τους θίξει.
Αυτοί μήπως είναι φτωχοί; Ή μήπως η κυβέρνηση θεωρεί ότι από την εφαρμογή ενός μέτρου όπως η επιβολή πλαφόν και η φορολόγηση των παρόχων και των εταιρειών καυσίμων θα ωφεληθούν οι πλούσιοι, όπως υποστηρίζει και για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής;
Μην περιμένουμε λύσεις για την ακρίβεια από την κυβέρνηση των ισχυρών και των ολίγων. Γιατί για αυτούς ενδιαφέρεται, για αυτούς δουλεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ανοίξει ένα βαθύ ρήγμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Αποκλείετε το ενδεχόμενο να συζητήσουν τα δύο κόμματα για μετεκλογική συνεργασία με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί;
Κοιτάξτε να δείτε. Το περιεχόμενο μιας διακυβέρνησης συνδέεται και με τα ζητήματα της δημοκρατίας , των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών και της διαφάνειας.
Σε αυτά τα ζητήματα , η Νέα Δημοκρατία περνάει πολύ κάτω από τον πήχη. Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει είναι τραγικά.
Ένας πρωθυπουργός, που η πρώτη του δουλειά μόλις ορκίστηκε ήταν να πάρει υπό τον έλεγχο του την ΕΥΠ, προσποιείται ότι δεν ξέρει τίποτα για την παρακολούθηση του πολιτικού του αντιπάλου , δημοσιογράφων και πιθανώς και άλλων προσώπων. Και όταν αποκαλύπτονται στοιχεία, όταν προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης, κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει και να στεγανοποιήσει το σκάνδαλο.
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η θεμελιακή διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει η ακρίβεια, η κοινωνική πολιτική, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα εθνικά θέματα , το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας που για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν χωράει μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.
Μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ βλέπετε και υπό ποιες προϋποθέσεις ?
Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.
Αλίμονο αν οι επιλογές των Ελλήνων πολιτών περιορίζονται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως υπάρχουν θεμελιακές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία ανάλογες υπάρχουν και με το ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα εγώ δεν μπορώ να δεχθώ αντιλήψεις περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, μειοψηφικές απόψεις , λαϊκίστικες προσεγγίσεις, διχαστικές λογικές.
Η εξουσία και η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός αν δεν συνδέεται με βαθιές και μεγάλες αλλαγές που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και τη ζωή των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τους πολίτες να ανατρέψουν το σημερινό αποτυχημένο πολιτικό σκηνικό ενός σαθρού και αδύναμου δικομματισμού.
Τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες θα την χρησιμοποιήσουμε με λογική και σύνεση. Κάνουν λάθος όσοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας ή όσοι προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους πολίτες στο δίλημμα ότι η χώρα πρέπει να έχει είτε τον έναν είτε τον άλλο πρωθυπουργό. Η Ελλάδα δεν θα χαθεί αν δεν είναι πρωθυπουργοί ο κ.Μητσοτάκης ή ο κ.Τσίπρας.
Πιστεύετε ότι μπορείτε να κερδίσετε τι μεσαία τάξη ? Και γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν εσάς και όχι το ΣΥΡΙΖΑ ?
Νομίζω ότι τα αρνητικά δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη μεσαία τάξη είναι πολλά και ευδιάκριτα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσε μια ακραία πολιτική υπερφορολόγησης, στοχοποιώντας τη μεσαία τάξη. Και για αυτό δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τους έμμεσους φόρους, ‘’γδέρνει’ κυριολεκτικά τη μεσαία τάξη και τους πολίτες και τους επιστρέφει λίγα ψίχουλα από αυτά που τους παίρνει.
Εμείς έχουμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προγραμματικές προτάσεις. Έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε τη μεσαία τάξη, με συγκεκριμένες επιλογές και πολιτικές. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, τους ζητάμε να μας κρίνουν και κυρίως να συγκρίνουν τη δική μας ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση με την ανυπαρξία άλλων ή με προτάσεις που κινούνται έξω και πέρα από την πραγματικότητα.
Πήρατε μια πρωτοβουλία για τους πολίτες που έχουν δάνειο με ελβετικό φράγκο τι άλλες πρωτοβουλίες θα λάβετε για τους δανειολήπτες ?
Πάνω από 85.000 οικογένειες που είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, βρίσκονται σε απόγνωση, αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο και υπέρμετρες χρεώσεις που τους οδηγούν σε απόλυτο αδιέξοδο. Για όλους αυτούς κανείς δεν είχε μια πρόταση, κανείς δεν ασχολήθηκε.
Εμείς καταθέσαμε μια ρεαλιστική πρόταση, που η εφαρμογή της οδηγεί σε μείωση κατά 40% του χρέους αλλά και των δόσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι δανειολήπτες.
Παράλληλα όμως μπροστά μας υπάρχει ένα μεγαλύτερο και εκρηκτικών διαστάσεων πρόβλημα: αναφέρομαι στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που ήδη φτάνει τα 270 δις ευρώ. Αυτό είναι το σύνολο των οφειλών των Ελλήνων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί και απειλεί την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα.
Η λύση που προτείνει η κυβέρνηση, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού απέδωσε μόλις 800 ρυθμίσεις σε 15 μήνες, όταν τα ‘’κόκκινα δάνεια΄΄ ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Εμείς , προκειμένου να απενεργοποιηθεί αυτή η βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας προτείνουμε:
-Δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη πριν πουληθεί το δάνειο του στα funds ή μεταπωληθεί εκ νέου σε τράπεζα από fund.
-Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια είτε προς τις τράπεζες είτε προς τα funds που θα εξαντλεί το περιθώριο δόσεων.
-Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, με επικαιροποίηση του νόμου 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
-120 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κίνητρο για όσους τηρούν τη ρύθμιση
Παρακολουθείτε την απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης? Τι έχετε να επισημάνετε ? Αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα ?
Η κυβέρνηση δεν θέλει έλεγχο, αξιολόγηση και λογοδοσία για τη διαχείριση αλλά και την αποδοτικότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όλοι αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο.
Δεν πρόκειται όμως να τον αποφύγει. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Συνδέονται με μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για να αλλάξει ταχύτητα η χώρα και όχι για να μοιραστούν αυτοί οι πόροι σε 5-10 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τα δείγματα γραφής, μέχρι τώρα, είναι αρνητικά.
Η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα σχέδιο από το οποίο απουσιάζουν οι πολλοί, από το οποίο αποκλείονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ένα σχέδιο από το οποίο απουσιάζει η δημιουργία μιας νέας παραγωγικής βάσης για την ελληνική οικονομία. Βασίζεται σε εισαγωγές αγαθών και υλικών, αυξάνοντας το εμπορικό έλλειμμα και χωρίς καμία ενίσχυση της εγπαραγωγικότητας.
Την ίδια στιγμή, η απορροφητικότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μόλις στο 8%, ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Από τα 7,5 δις της προκαταβολής και της πρώτης δόσης, είχαν αξιοποιηθεί μόλις 600 εκ.ευρώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Άλλωστε αυτό φαίνεται και στην πραγματική οικονομία.
Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στην απορρόφηση και όχι στην πραγματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των θέσεων εργασίας και της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Μαζί με το γεγονός ότι αποκλείεται πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από επενδυτικά σχέδια, αφού τα δάνεια του Ταμείου δίνονται με τα ίδια αυστηρά κριτήρια μέσω των τραπεζών, οι οποίες τελικά καθορίζουν τη δομή και τη μορφή της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση.