‘’Η εθνική μας ευθύνη επιβάλλει την ψήφιση των αμυντικών δαπανών, αλλά συνοδεύεται από σοβαρές επιφυλάξεις…
Είναι άκαιρη η διατύπωση προσωπικών φιλοδοξιών-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”
«Στο ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει περιθώριο για εσωστρέφεια, αλλά ούτε για διατύπωση προσωπικών φιλοδοξιών ή ξεδίπλωμα ατομικών στρατηγικών», τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.
Υπάρχει κλίμα εσωστρέφειας στο Κίνημα Αλλαγής; Η ανακατανομή ρόλων δημιούργησε «ρήγμα» στο εσωτερικό του κόμματος;
Στο Κίνημα Αλλαγής δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για εσωστρέφεια, αλλά ούτε για την άκαιρη διατύπωση προσωπικών φιλοδοξιών ή το ξεδίπλωμα ατομικών στρατηγικών. Αίσθηση μονιμότητας σε καρέκλες και αξιώματα δεν υπάρχει, όλοι υπηρετούμε την ίδια ιδέα, όλοι είμαστε δεσμευμένοι στον συλλογικό στόχο και την κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Η πατρίδα αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βιώνουν κρίσιμες και οριακές στιγμές. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, σε συνδυασμό με την ατολμία και την έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν φέρει επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζομένους αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών σε απόγνωση. Την ίδια στιγμή, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, αφού αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στην πατρίδα, δεν επιτρέπεται να υπάρχει εσωστρέφεια. Υπάρχει μία μόνο επιλογή, που συνάμα όμως αποτελεί ιστορική ευθύνη και υποχρέωση: Το Κίνημα Αλλαγής να εκφράσει το αίτημα για μια προοδευτική και πατριωτική πολιτική.
Θεωρείτε ότι χρειάζεται ριζικές αλλαγές το Κίνημα Αλλαγής, για να βελτιώσει τόσο τα δημοσκοπικά ποσοστά, όσο και την απήχηση στην κοινωνία;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει μια μοναδική ευκαιρία: Να αποτελέσει τον πυρήνα της αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να φέρουμε πάλι κοντά μας τους δημοκρατικούς πολίτες που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες και τους νέους ανθρώπους που απέχουν ή απεχθάνονται την πολιτική. Να πείσουμε και να εμπνεύσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που ασφυκτιά από τη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τους «λίγους και δυνατούς», αναζητώντας μια αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.
Όλα αυτά προϋποθέτουν νέες ιδέες, ξεκάθαρες και ρεαλιστικές θέσεις και μια προοδευτική διαχωριστική γραμμή, που θα μας διαφοροποιεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τον λαϊκισμό. Όταν συνυπάρχουν όλα αυτά, όταν συνδέονται με μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση στη Βουλή και στην κοινωνία, τότε είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούμε με αυτήν τη νέα, μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία. Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί. Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και πίστη στον στόχο.
Μέχρι ποιο σημείο θα πρέπει να φτάσουν οι αλλαγές;
Η πιο μεγάλη αλλαγή είναι να ανοίξουμε το Κίνημα και την παράταξη σε νέους ανθρώπους. Σήμερα, οι ηλικίες 17 έως 35 είναι απορριπτικές ή και χλευαστικές απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Λογικό, αφού οι περισσότεροι έχουν βιώσει τη μία κρίση μετά την άλλη και νιώθουν μονίμως ριγμένοι, χωρίς προοπτική για το μέλλον. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εκπροσωπηθούν, να αποκτήσουν διέξοδο και ελπίδα, να έχουν ενεργό ρόλο στο Κίνημά μας, να γίνουν οι πρωταγωνιστές της νέας αλλαγής.
Ένα νεφελώδες Κέντρο χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο ή μια Αριστερά όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όροι που δεν λένε τίποτα, δεν συγκινούν. Η δημοκρατική παράταξη θα αποκτήσει δυναμική όταν ορίσει το νέο, όταν προσδιορίσει τους άξονες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, όταν αποκτήσει πατριωτικό χαρακτήρα.
Υφίσταται συζήτηση ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η μόνη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε, και κάνουμε, είναι με τους δημοκρατικούς πολίτες, με αυτούς που προχωρούσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά απομακρύνθηκαν. Με τους νέους ανθρώπους που νιώθουν ότι είναι στο περιθώριο, με όλους αυτούς που η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν τους αφήνει περιθώριο να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν.
Στελέχη που τιμήθηκαν από τους πολίτες και το ΠΑΣΟΚ έχουν μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δείχνει την στελεχειακή γύμνια των δύο αυτών πολιτών χώρων αλλά και τον πολιτικό αμοραλισμό και κώδικα αξιών ορισμένων που, για μια καρέκλα, αποδείχτηκαν ικανοί για όλα.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, ποτέ δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν κοίταξα δεξιά ή αριστερά.
Ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και εσείς ως τομεάρχης Ανάπτυξης, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ως προς τη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Ποια είναι η δική σας πρόταση;
Η κατάσταση είναι οριακή και απαιτούνται άμεσες και γενναίες λύσεις, όπως ρύθμιση 120 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κούρεμα οφειλής της 30% για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
Είναι ο μόνος τρόπος για να αναπνεύσουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Η οικονομία χρειάζεται ρευστότητα και, εφόσον η κυβέρνηση δεν θέτει όρους στις τράπεζες για να διοχετεύσουν χρήματα στην αγορά, μοναδική επιλογή αποτελεί η αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή στα 5,5 δισ. για το 2021 με το 70% να είναι ενίσχυση, αλλά και η επιτάχυνση στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα και να επανεξετάσει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Πιστεύετε πως είναι πιθανό το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες; Είναι έτοιμο το Κίνημα Αλλαγής για αυτό το ενδεχόμενο;
Όσο ο κ. Μητσοτάκης θα διαπιστώνει το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την οικονομία, τόσο θα σκέφτεται την προσφυγή στις κάλπες. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν επιπλέον λόγο που τον οδηγεί να σκέφτεται αυτήν τη λύση. Για την κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να πάει σε εκλογές, όταν αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η οικονομική και κοινωνική καταστροφή που έχει προκληθεί.
Η προσφυγή στην κάλπη δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα του κ. Μητσοτάκη. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει συνολικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, δεν διαθέτει στρατηγική σύνδεσης των φάσεων ανακούφισης και ανάκαμψης της οικονομίας, δεν έχει συγκροτήσει εθνική στρατηγική για την αμυντική και εξωτερική της πολιτική.
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο