Skip to content

Εθνική ενότητα, συνεννόηση και αποφασιστικότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αναφορά στις προκλητικές και επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο κλιματικό νόμο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

‘’ Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει αυτή τη στιγμή το μήνυμα της εθνικής ενότητας και συνεννόησης . Ένα μήνυμα που απευθύνεται όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και στην κυβέρνηση και τα κόμματα.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης που επισήμανε ότι η Τουρκία δημιουργεί ένταση, έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας και είναι φανερό ότι θα επιδιώξει de facto τη δημιουργία τετελεσμένων που θα αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ανέφερε ότι σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να θέσει το Αιγαίο εκτός των κανόνων και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ενημερώσει για τις ενέργειες της Τουρκίας τη διεθνή κοινότητα και να καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά έπραξε ο Πρωθυπουργός έστω και με καθυστέρηση με την επιστολή του στον ΟΗΕ.

΄΄Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι επιθετικές ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε προς την Τουρκία, ανάλογες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία’’ ανέφερε ο κ.Κατρίνης που απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε:

‘’Σωστά ο Υπουργός των Εξωτερικών λέει ότι η Ελλάδα δεν θα οξύνει την κατάσταση.

Σε καμία περίπτωση όμως  δεν συνιστά όξυνση η ανάληψη πρωτοβουλιών για να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα αλλά και υπερεθνικοί οργανισμοί για την επιθετικότητα της Τουρκίας  και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους είναι ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό κινείται εκτός του δυτικού συστήματος ασφαλείας.Και όλα αυτά δεν μπορούν να μένουν χωρίς συνέπειες και πολύ περισσότερο να εξισώνονται θύματα και θύτες.’’ επισήμανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενος στο νέο κλιματικό νόμο, ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι στο νόμο  υπάρχουν στόχοι για την απολιγνιτοποίηση αλλά δεν υπάρχουν στόχοι για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Σε όλη την Ευρώπη , ο βασικός στρατηγικός στόχος είναι η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για αυτό.

Ανέφερε ότι οι προβλέψεις του νέου κλιματικού νόμου που η κυβέρνηση διαμόρφωσε μονομερώς , για την ηλεκτροπαραγωγή, την θέρμανση και την ηλεκτροκίνηση, υπολείπονται των μέτρων που έχει διαμορφώσει η Κομισιόν.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι το  ΠΑΣΟΚ από το 2021 έχει καταθέσει, με πρωτοβουλία της  Φώφης Γεννηματά, συγκεκριμένη πρόταση για τον κλιματικό νόμο με στρατηγικούς άξονες και στόχους και κυρίως με συγκεκριμένες πολιτικές και πόρους .

Αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ , που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στον κλιματικό νόμο αφού περιλαμβάνει:

-Στρατηγική στόχευση για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

-Θεσμοθέτηση της κλιματικής συνέλευσης, με τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν τις πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Ανεξάρτητο Επιστημονικό Συμβούλιο με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Κατέκρινε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών τονίζοντας ότι είναι δεδομένο ότι δεν θα  φορολογηθεί το συνολικό ποσό των 930 εκατ. ευρώ των υπερκερδών, ούτε καν τα 591 εκατομμύρια ευρώ που προκύπτουν μετά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ.

Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ότι έκανε ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ.Ντράγκι, να εφαρμόσει τον απλό αλγόριθμο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που  δεν μπλέκει τη χονδρεμπορική με τη λιανική αγορά, αλλά προσδιορίζει με ακρίβεια τα υπερκέρδη εκεί που δημιουργούνται.

Επισήμανε ότι εδώ και μήνες, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας ενώ η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα, τονίζοντας ότι υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που εκτέθηκαν με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους, πείθοντας όλο και περισσότερους ότι η κυβέρνηση δεν είναι δίπλα στον πολίτη αλλά δίπλα στους προμηθευτές ενέργειας.

 

 

 

Back To Top