“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
Επισημάνσεις στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου
«Λόγια και όχι πράξεις για τα ΑΜΕΑ από την κυβέρνηση»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο κ. Κατρίνης επισήμανε, ότι δεν αρκούν οι δηλώσεις συμπαράστασης και αρωγής, αλλά χρειάζονται και πράξεις και αυτό ισχύει και για το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο δεν προβλέπονται φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη ατόμων ΑΜΕΑ, ενώ σε σχέση με το μέτρο της απαλλαγής των ΑΜΕΑ από τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων, θα πρέπει το ποσοστό αναπηρίας να οριστεί στο 67% από 80% που είναι σήμερα.
«Ασφυκτικό το πλαίσιο των δόσεων για τους οφειλέτες»
Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της ένταξης στις 24 ή 48 δόσεις καυτηρίασε το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή ακατάσχετος λογαριασμός δεν υπάρχει, όσοι ενταχθούν στις δόσεις δεν παίρνουν φορολογική ενημερότητα, οι έγγραφες υποθήκες παραμένουν, ενώ για τις 48 δόσεις είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια και θα έπρεπε να επανεξεταστούν, γιατί προβλέπεται αυτόματη επιβάρυνση επιτοκίου 1,5% για όσους ενταχθούν και δεν καταφέρουν να αποπληρώσουν μια δόση.
«Καμία πρόνοια για τους πυρόπληκτους»
Ο βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία που κατέθεσε για τα δάνεια των πυρόπληκτων του 2007 με την οποία ζητά τριετή παράταση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου. Όπως ανέφερε, τα δάνεια που δόθηκαν σε επαγγελματίες και πολίτες πυρόπληκτων περιοχών, δάνεια προνοιακού χαρακτήρα, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν κατέστη δυνατό να αποπληρωθούν από τους οφειλέτες λόγω της κρίσης που σκέπασε από το 2008 τη χώρα, ενώ μόλις το Δεκέμβριο του 2018 δόθηκε η δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίζουν αυτά τα δάνεια, με τρόπο όμως που ακύρωνε αυτή τη δυνατότητα, αφού οι τράπεζες απαιτούσαν από τους δανειολήπτες να αποποιηθούν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν όλοι οι δανειολήπτες να γίνουν μεγαλοοφειλέτες της εφορίας. Αυτό γίνεται ορατό και από την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός σε στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Μ. Κατρίνης, λέγοντας ότι «στο προσεχές μέλλον που η σχετική ροή καταπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί, σχεδιάζεται η νομοθέτηση ειδικής μακροχρόνιας ρύθμισης των σχετικών οφειλών προς το δημόσιο ειδικά για τους δανειολήπτες αυτούς». Με άλλα λόγια, όπως σχολίασε ο βουλευτής, η κυβέρνηση σκοπεύει τελικά να μετατρέψει όλους αυτούς τους δανειολήπτες σε οφειλέτες του δημοσίου, χωρίς να είναι σαφές το πλαίσιο, κάτι που δεν μπορεί να είναι πολιτική λύση, παρά μόνο η τριετής παράταση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου και μια σοβαρή διαδικασία ρύθμισης αυτών των δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς να απαιτούν να υπάρχει παραίτηση από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.