Στον κατάμεστο χώρο του Ωδείου Αθηνών και με τον κόσμο να φτάνει ακόμα και στο…
Η κυβέρνηση νομοθετεί μόνο για τις τράπεζες. Καμία προστασία για τους δανειολήπτες ενόψει πλειστηριασμών.
Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο «Ηρακλής» και τα «κόκκινα δάνεια», ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε με έμφαση, ότι «το σχέδιο Ηρακλής αφορά μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες». «Για τους δανειολήπτες», όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει κανένας Ηρακλής για να τους σώσει».
Ο βουλευτής δήλωσε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ότι το κόμμα του διαφωνεί με τη μεθοδολογία, την ιεράρχηση και τη στόχευση του νομοσχεδίου και το καταψηφίζει.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το νόμο 4605 του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ, που η ίδια τροποποίησε μεν, αλλά η διαδικασία που προβλέπει με την πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις απέτυχε, νομοθέτησε παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας μόνο μέχρι τον Απρίλιο. Μετά από τον Απρίλιο παραδίδει τους δανειολήπτες στο έλεος των funds, στα οποία θα περάσουν μέσω των τιτλοποιήσεων, που προβλέπει το σχέδιο Ηρακλής, πάνω από 250.000 ακίνητα που αντιστοιχούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και όταν μιλάμε για τιτλοποιήσεις, αυτό σημαίνει και λιγότερες ρυθμίσεις.
Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και προκειμένου να προστατευθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες, ο κ. Κατρίνης δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής επαναφέρει, μέσω νέας τροπολογίας, την πρότασή του για προστασία της πρώτης κατοικίας, για τουλάχιστον ένα χρόνο, με βάση το νόμο 3869 του ΠΑΣΟΚ, που είναι γνωστός σαν νόμος Κατσέλη, αλλά με την πρόσθετη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπορούν να αγοράσουν τα δάνειά τους από τις τράπεζες, πριν αυτά καταλήξουν στα funds.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής από το 2017 είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για τα στεγαστικά, όσο και για τα επιχειρηματικά δάνεια, οι οποίες αν είχαν συζητηθεί και δρομολογηθεί δεν θα βρισκόμασταν στο σημερινό αδιέξοδο, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του επιμένει στη λύση της δημιουργίας εθνικού φορέα διαχείρισης ενεργητικού τραπεζών με συμμετοχή του δημοσίου και ιδιωτών, που έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, ζήτησε να αποκατασταθεί η δυσμενής διάκριση εις βάρος των δανειοληπτών των συνεταιριστικών τραπεζών και των ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, που είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν τα δάνειά τους εντός 8ετίας, ενώ στις συστημικές τράπεζες δίδεται περιθώριο 20ετίας.
Επιπλέον, ο βουλευτής επανέφερε το πρόβλημα των πυρόπληκτων δανειοληπτών του 2007, που οι εγγυήσεις των δανείων τους λήγουν και ζήτησε την παράταση αυτών των εγγυήσεων του δημοσίου για τρία χρόνια.
Μη βιώσιμο το σχέδιο
Τέλος, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του σε σχέση με τη βιωσιμότητα του σχεδίου για την προστασία των τραπεζών και τη δυνατότητά του να επιστρέψει σ’ αυτές να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και την ανάπτυξη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι και μετά από όλη αυτή τη διαδικασία θα παραμείνουν 40 δις ευρώ κόκκινων δανείων στις τράπεζες.