Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά…
Η Πανδημία Αποτελεί Ένα Βολικό Άλλοθι Για Τον Κ.Μητσοτάκη, Δεν Θα Αποφύγει Όμως Την Ώρα Της Αλήθειας- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ “The Socialist”
- Kύριε Κατρίνη, από 1η Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η ΝΔ, τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες;
Σημαίνει ότι τερματίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και οδηγούμαστε σε πλειστηριασμούς χιλιάδων ακινήτων, ιδιαίτερα μετά τις αρχές του 2022. Ήδη, οι εταιρίες διαχείρισης δανείων έχουν συνδεθεί με εταιρίες real estate, ενώ οι πολλές δόσεις- 240 ή 420- φοβάμαι ότι δε θα είναι ο κανόνας, αλλά εξαίρεση, αφού τα περισσότερα funds που έχουν επενδύσει στα ‘’κόκκινα δάνεια’’ έχουν βραχυπρόθεσμο επιχειρηματικό ορίζοντα.
Η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα θα έχει ως παράπλευρη απώλεια και την ίδια την οικονομία. Χιλιάδες μικρές και ατομικές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, άλλες επιχειρήσεις θα αφελληνιστούν ή θα αλλάξουν χέρια με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ θα αυξηθεί η ανεργία και η αδήλωτη εργασία.
Το χειρότερο είναι ότι πολλοί δανειολήπτες θα συνεχίσουν να έχουν οφειλές ακόμα και μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, ενώ για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα είναι πρακτικά αδύνατη η ‘’δεύτερη ευκαιρία’’ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.
- Σε μια δραματική συγκυρία, ακόμα μια φορά, η Ελληνική Οικονομία είναι στο χείλος του γκρεμού, αρκούν τα σχέδια και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να καταφέρουμε να πατήσουμε το “restart” και στην ανάπτυξη;
Η κυβέρνηση αρκείται σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα διαχείριση, δεν έχει σχέδιο ή αν θέλετε το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση δεν αφορά τους πολλούς, αλλά είναι μόνο για λίγους.
Η πανδημία αποτελεί ένα βολικό άλλοθι για τον κ.Μητσοτάκη, δεν θα αποφύγει όμως την ώρα της αλήθειας. Ήδη τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν δεν υπήρχε πανδημία, η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση. Αυτό λέει πολλά, κυρίως όμως καταρρίπτει το αφήγημα του κ.Μητσοτάκη.
Η ανάπτυξη δεν αποτελεί άσκηση για λίγους, για να έχει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας πρέπει να συνδέεται με την κοινωνική συνοχή. Δείτε τι συμβαίνει με το υποτιθέμενο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σχέδιο βίαιης αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας που οδηγεί στο περιθώριο και στο κλείσιμο μεσαίες, μικρές και ατομικές επιχειρήσεις. Κάποιοι θέλουν να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να είναι ελληνικές και να νέμονται όλους τους αναπτυξιακούς πόρους. Και το χειρότερο, η δομή αυτών των επιχειρήσεων να είναι μεταπρατική και όχι παραγωγική.
Επιπλέον, ο αναπτυξιακός νόμος παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις και υλοποιούνται πολύ λίγες επενδύσεις από αυτές που έχουν υπαχθεί, αφού και οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις κάνουλες.
Όσο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τις οποίες φροντίζουν συχνά να διαφημίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής περιορίζονται σε αγορές ακινήτων και ‘’κόκκινων δανείων’’. Είναι αυτές επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία; Προφανώς, όχι.
- Πρόσφατα, από το Βήμα της Βουλής καταγγείλατε την λογική της “τροπολογίας της τελευταίας στιγμής” που φέρεται να εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κατά την γνώμη σας, την περίοδο της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του κοινοβουλίου;
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία, ως άλλοθι, για να περάσει τροπολογίες με ‘’φωτογραφικό’’ χαρακτήρα, όπως αυτές για τα μεγάλα έργα που περνούν στον έλεγχο του λεγόμενου επιτελικού κράτους.
Το ψευδεπίγραφο επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη έχει ουσιαστικά καταργήσει τους Υπουργούς, αποτελεί ένα μοντέλο εξουσίας σοβιετικού τόπου. Και για τα συγκεκριμένο μοντέλα εξουσίας, το κοινοβούλιο αποτελεί έναν ‘’ενοχλητικό’’ θεσμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία τροπολογία, η οποία προβλέπει την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου της Βουλής στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία.
- Το Κίνημα Αλλαγής έχει μπει “για τα καλά” σε μια περίοδο εσωκομματικών συζητήσεων σχετικά με την ανάδειξη Προέδρου της παράταξης. Πως σχολιάζετε την πρόσφατη “παρέμβαση Τσίπρα” στα εσωκομματικά; Τι λέτε σε όσους καλλιεργούν “σενάρια” συνεργασίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την ΝΔ σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα “σωτηρίας”;
Προφανώς ο κ.Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γιατί αισθάνεται ανασφάλεια και πολιτική αδυναμία , αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, δεν έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και να εμπνεύσει τους πολίτες.
Είναι στο χέρι μας να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να ενισχυθεί η θέση του Κινήματος Αλλαγής, να εκφράσει και πάλι το σύνολο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Η προσπάθεια και η πορεία αυτή έχουν ως προϋπόθεση την αυτόνομη πορεία μας, δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε παρακολούθημα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλάτε για κυβέρνηση ‘’σωτηρίας’’... εμείς έχουμε αποδείξει ότι όταν χρειάστηκε πήραμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν, σηκώσαμε όλο το βάρος της ευθύνης για να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμπράξει σε ακραίες συντηρητικές ή λαϊκίστικες πολιτικές, ούτε προσφέρεται ως προοδευτικό άλλοθι για ευκαιριακές συμμαχίες.
- Η επιστροφή στο “ΠΑΣΟΚ” είναι “μονόδρομος”; Γιατί πιστεύετε πως το “Κέντρο” γίνεται ξανά “μήλον της έριδος”;
Θεωρώ απολίτικη την προσέγγιση με την οποία κάποιοι επιχειρούν να προσδιορίσουν το χώρο του ‘’κέντρου’’. Το κέντρο , ιστορικά και διαχρονικά, είχε πολιτικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στη δημοκρατική παράταξη και όχι στη δεξιά.
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αφομοίωσε και εξέφρασε το χώρο του κέντρου και της δημοκρατικής αριστεράς, διαμορφώνοντας τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της δεκαετίας του 80.
Το κέντρο συνδέεται με προοδευτικές πολιτικές, με μία πατριωτική αντίληψη άσκησης μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία ανήκουν στο DNA της δημοκρατικής παράταξης.
Το θέμα δεν είναι να επιστρέψουμε απλά στον τίτλο ΠΑΣΟΚ αλλά να επιστρέψει κοντά μας και να συνομιλήσει και πάλι μαζί μας όλος αυτός ο κόσμος που έκανε μεγάλο και πλειοψηφικό ρεύμα το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες που έχουν δημοκρατικές και προοδευτικές αρχές.
- Στον αθλητικό χώρο, παρατηρούμε τον Κο Αυγενάκη να επιβάλει την δική του βούληση ακόμα και στις εκλογές της ΕΟΚ, πιστεύετε πως ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει “κομματικοποιηθεί”;
Ο κ.Αυγενάκης , ξεκάθαρα, επιχείρησε να ελέγξει κομματικά όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, φωτογραφικούς νόμους και τροπολογίες. Απέτυχε όμως. Το ίδιο έκανε και στις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης πρόσφατα, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας και στη συνέχεια… δημόσιας τάξης.
Έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό και διχαστικό κλίμα στον ελληνικό αθλητισμό. Ο νοσηρός οπαδισμός σε συνδυασμό με την κομματικοποίηση υπονομεύουν την αυτονομία του αθλητικού κινήματος, οδηγούν στην πόλωση, την ένταση και την αμφισβήτηση των πάντων. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αλλά ο κ. Αυγενάκης ενδιαφέρεται μόνο για τον κομματικό έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών.
- Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που κατά την γνώμη σας πρέπει να διακρίνουν τον Πρόεδρο της παράταξης και ποιοι οι άμεσοι στόχοι για την “επόμενη ημέρα”;
Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να αποτελεί τον αυθεντικό εκφραστή της δημοκρατικής παράταξης, να εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, τη μεσαία τάξη, αυτούς που έχουν προοδευτικές ιδέες και αντιλήψεις, τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που επιζητούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο.
Η δημοκρατική παράταξη αποτελεί σήμερα μια κατακερματισμένη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Όσο παραμένει έτσι, θα συνεχίζεται η πολιτική ηγεμονία του κ.Μητσοτάκη και μαζί με αυτήν και οι ακραίες συντηρητικές πολιτικές.
Το Κίνημα Αλλαγής άντεξε στα δύσκολα. Παρέμειναν κοντά του πιστοί, απλοί δημοκρατικοί πολίτες. Διαθέτει στελέχη που έμειναν και έδωσαν δύσκολες μάχες όταν κάποιοι άλλοι διαπραγματεύονταν ‘’καρέκλες’’ είτε με τον Μητσοτάκη είτε με τον κ.Τσίπρα.
Δεν πρέπει να προδώσουμε την ιστορία μας και όλους αυτούς που στάθηκαν κοντά μας. Ο στόχος είναι ένας: μια μεγάλη και πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη που θα αντιπαρατεθεί με τη δεξιά και το λαϊκισμό και θα οδηγήσει σε μια δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και πάλι. Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μαζί, από την ηγεσία ως το τελευταίο μέλος μας.