Skip to content

Η παραγωγή της ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για τους πολλούς και όχι προνομιακό επιχειρηματικό πεδίο-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να μεγαλώσει το μερίδιο των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα, με την παραγωγή ενέργειας σε ευρεία βάση, μέσω συμβάσεων μικρών παραγωγών και αγροτών. Και αυτά περνούν μέσα από την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των αδειοδοτήσεων και των δικτύων, αλλά και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο 4ο συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας «Renewable & Storage Forum», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε πως στην παρούσα περίοδο η παγκόσμια ενεργειακή αγορά καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές και πολύ-επίπεδες προκλήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε εγχώριο επίπεδο και οι οποίες επιτείνονται από την απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η δίχως διορατικότητα ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει κάνει τίποτα για τις στρεβλώσεις της ενεργειακής αγοράς, αφού:

  • Το νέο ΕΣΕΚ παραμένει ζητούμενο,
  • Το net metering δεν έχει προχωρήσει,
  • Δεν έχει γίνει κάποια δομική παρέμβαση στις στρεβλώσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (1η θέση η Ελλάδα στην Ε.Ε. τον Οκτώβριο)
  • Η βιαστική και απρογραμμάτιστη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 «γύρισε μπούμερανγκ» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση,
  • Στα ζητήματα της αποθήκευσης και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι βέλτιστες πρακτικές, παρά τους σχετικούς νόμους που ψηφίστηκαν,
  • Ενώ οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που παραμένουν, βάζουν εμπόδια και επιφορτίζουν με έξτρα κόστη τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι πράγματι ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε δραματικές ανατροπές, ωστόσο επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ αφού κατά τον τελευταίο χρόνο, αυτή η ίδια επέλεξε να αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το πανάκριβο πλέον φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα εκτεθειμένη στο «ράλι» των τιμών, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής του αερίου μετά το Δεκέμβριο του 2021.

«Στο ΠΑΣΟΚ, από θέση αρχής, θεωρούμε ότι η ενέργεια, η παραγωγή και η διανομή της δεν θα έπρεπε να αποτελούν προνομιακό επιχειρηματικό πεδίο για κανέναν, ωστόσο, οι ακολουθούμενες από τη ΝΔ πολιτικές προτεραιοποίησης συγκεκριμένων ενεργειακών παικτών, έναντι των μικρών και μεσαίων παραγωγών επιτείνουν και ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα ενεργειακά αδιέξοδα» υπογράμμισε.

Επιπλέον, υπενθύμισε την πάγια θέση του Κινήματος για εκτεταμένες επενδύσεις στα δίκτυα και σε καινοτομίες που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να βοηθηθούν εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες που θα ρίξουν το κόστος παραγωγής, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και τη μεταποίηση.

Μόνο με την διευκόλυνση και την προώθηση εκατοντάδων χιλιάδων φωτοβολταϊκών στις στέγες, με καινοτόμους μηχανισμούς αποθήκευσης και τοπικής διανομής για τους πιο ευάλωτους, θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ακρίβεια. Όχι μόνο βραχυπρόθεσμα μέσω επιδομάτων, αλλά σε μόνιμη βάση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

 

 

Back To Top