“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
Η προοδευτική διακυβέρνηση χτίζεται μέσα στην κοινωνία-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”
Φαίνεται, δυστυχώς, πως οδεύουμε για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Τι θεωρείτε ότι έκανε λάθος;
Να ξεκινήσουμε πρώτα από το υγειονομικό σκέλος. Υποτίθεται ότι είμαστε σε ένα lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου, εδώ και τρεις μήνες. Διαπίστωσε κανείς έλεγχο της πανδημίας; Αντίθετα συζητάμε πλέον για νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που είχε μέσα στο καλοκαίρι για να ενισχύσει τις δομές δημόσιας υγείας, να στελεχώσει έγκαιρα τις ΜΕΘ, να ενισχύσει με προσωπικό τα μέσα μεταφοράς, να κάνει περισσότερα tests, προκειμένου να έχει ακριβή εικόνα και να ελέγξει εισαγόμενα κρούσματα την περίοδο του καλοκαιριού. Θυμίζω ότι σε αεροδρόμια και πύλες εισόδου στη χώρα, τα test ήταν μόνο δειγματοληπτικά.
Χρειαζόταν προετοιμασία, έπρεπε να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός στον οποίο θα είχε ενταχθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό, οι υποδομές του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας ήταν και πάλι εκκωφαντικά απών από την εθνική προσπάθεια.
Και στο πεδίο της οικονομίας, ποια ήταν τα λάθη της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή υποτίμησε τα δεδομένα, να θυμίσω τις προβλέψεις για μηδενική ανάπτυξη ή για ύφεση 3% την περασμένη άνοιξη, που τελικά διαψεύστηκαν, αφού η ύφεση για το 2020 ξεπερνά το 10%.
Σε αυτή τη συγκυρία, το μεγάλο ζητούμενο είναι αυτό που δεν αντιλήφθηκε η κυβέρνηση : η ρευστότητα.
Δυστυχώς , μόλις απομακρυνθεί ο κίνδυνος και τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις , κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στερούνται της αναγκαίας ρευστότητας που θα τις κρατήσει ζωντανές. Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη δε δημιούργησε χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας για το σύνολο των επαγγελματιών και επιχιερήσεων. Τα δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ακόμα και τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που το 80% ήταν εγγυημένα από το κράτος, ήταν για λίγους, αφού συνολικά 30.000 επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ.
Έχετε αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ‘’κόκκινα δάνεια’’ ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Ποια είναι η δική σας πρόταση;
Δεν είναι μόνο το θέμα των κόκκινων δανείων. Με ένα ιδιωτικό χρέους που ξεπερνά τα 240 δις ευρώ, έχουμε μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας της χώρας.
Τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 100 δις ευρώ, το πρόγραμμα ‘’Ηρακλής’’ απέτυχε και πάρα πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλειστηριασμών, μετά και τον πτωχευτικό νόμο που έφερε η κυβέρνηση.
Υπάρχει λύση, είναι η πρόταση που είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής από το 2017 και προέβλεπε τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα μεταφέρονταν όλα τα ‘’κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια’’ , μια λύση που δοκιμάστηκε διεθνώς κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Πρόσφατα και ο Διοικητής της ΤτΕ κ.Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας bad bank, η κυβέρνηση όμως απλώς παρακολουθεί.
Ταυτόχρονα, πρέπει να τεθούν σε ισχύ μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων συμπολιτών μας και αναστολή των πλειστηριασμών εν μέσω κρίσης.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια «προοδευτική διακυβέρνηση»; Αν ναι, με ποιες δυνάμεις;
Το πιο μεγάλο λάθος που κάνουν κάποιοι είναι να εννοούν και να αντιλαμβάνονται την προοδευτική διακυβέρνηση ως ένα άθροισμα κομμάτων, ως μια συμφωνία κορυφής.
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: Η προοδευτική διακυβέρνηση δε χτίζεται με συμφωνίες κορυφής , χτίζεται στη βάση, χτίζεται μέσα στην κοινωνία. Με προγραμματικές προτάσεις και θέσεις που ενώνουν όσους σήμερα ωθούνται στο περιθώριο: τους νέους επιστήμονες, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικροσυνταξιούχους, τον κόσμο της εργασίας και τη μεσαία τάξη.
Αυτές είναι οι δυνάμεις που θα επιβάλλουν την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Με αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να συνομιλήσουμε, να τους πείσουμε και να τους εμπνεύσουμε, να τους δώσουμε ένα νέο όραμα για το οποίο αξίζει να παλέψουν.
Πως πιστεύτε ότι θα καταφέρετε να ανατρέψετε τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, όπως περιγράψατε, και να γίνετε ξανά ο κυρίαρχος χώρος της προοδευτικής παράταξης;
Όπως σας είπα πριν, οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν μόνο μέσα στην κοινωνία. Είδαμε όλοι ότι ο λαϊκισμός μπορεί να μεταβάλλει τους πολιτικούς συσχετισμούς, η μεταβολή αυτή όμως είναι παροδική και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ. Είδαμε όλοι ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε αρκετούς προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν τον κ.Μητσοτάκη ως εναλλακτική επιλογή. Αυτό είναι το πιο μεγάλο μάθημα για την δημοκρατική παράταξη.
Πρέπει να δομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοκρατικούς πολίτες. Η σχέση αυτή δομείται με συγκροτημένη πολιτική δράση στη Βουλή και στην κοινωνία, με ρεαλιστικές προτάσεις που απαντούν στα προβλήματα και δίνουν λύσεις.
Παρόλα αυτά, η εικόνα που δίνετε προς τα έξω είναι πως βρίσκεστε σε μια μακρά εσωκομματική προεκλογική περίοδο…
Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τον οδικό χάρτη των εσωτερικών μας διαδικασιών ξεκαθάρισε ότι όλα θα γίνουν στο χρόνο που πρέπει να γίνουν, με βάση το καταστατικό.
Τώρα προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας και των πολλαπλών επιπτώσεων της στην οικονομία, την αγορά και τους εργαζόμενους. Εκεί θα κριθούμε για το κατά πόσο είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες. Θα κριθούμε, επίσης, από τον κόσμο της παράταξης, για τη συλλογική μας δράση και την πίστη στον κοινό στόχο. Οι προσωπικές στρατηγικές υπονομεύουν την προοπτική της δημοκρατικής παράταξης, εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν το Κίνημα Αλλαγής ως συμπλήρωμα ή συνένοχο συντηρητικών πολιτικών.
Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας ξεκίνησαν. Ποια είναι η δική σας θέση; Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι ‘’κόκκινες γραμμές’’ σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Οι λεγόμενες ‘’κόκκινες γραμμές’’ έχουν ξεφτίσει, γίνονται ροζ, γαλάζιες, κάποιοι τις μετακινούν όπου τους συμφέρει. Ο κ.Γεραπετρίτης τις μετέφερε στα 6 ναυτικά μίλια, υπονομεύοντας και ακυρώνοντας την άσκηση ενός δικαιώματος εθνικής κυριαρχίας, που είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.
Οι διερευνητικές επαφές καλώς γίνονται, δεν μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζεται αρνητική στο διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Το ζήτημα που τίθεται είναι ποιο είναι το πλαίσιο διαλόγου, γιατί δε νοείται συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Επειδή μιλήσατε για ‘’κόκκινες γραμμές’’: εγώ θα σας πω ότι υπάρχει μόνο η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και η εθνική μας κυριαρχία, που είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτές πρέπει να είναι οι δύο σταθερές μας σε αυτές τις διερευνητικές επαφές.
Η μεγάλη πληγή του αυτοκινητόδρομου Πύργου-Πάτρας, παραμένει ανοιχτή. Ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν;
Το έργο αυτό έπρεπε ήδη να έχει τελειώσει και υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για αυτό από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2007 ως και σήμερα. Φέρει μεγάλη ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παλινωδίες 4,5 ετών, αλλά μεγάλες είναι και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης που άφησε να περάσουν 11 μήνες για να καταθέσει νέα πρόταση στην Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαγγελθεί από τον περασμένο Ιούνιο.
Η υλοποίηση του έργου αλλά και το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο κ.Καραμανλής, μετά από δική μου, προσωπική πίεση μέσα στη Βουλή, εξαρτάται, πλέον, και από την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εύχομαι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος το φθινόπωρο του 2024, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών.