Το μεταναστευτικό, η έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται σε νησιά όπως η Ρόδος αλλά και…
Η χώρα χρειάζεται δημιουργική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΚΑΡΦΙ»
Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δημιουργεί ανησυχία στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος επικράτησης της κ.Λεπέν;
Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για τον προοδευτικό χώρο στη χώρα μας αλλά και όσους πιστεύουν στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.
Δεν μπορεί να μην καταγράφεται, πρακτικά, το πανίσχυρο σοσιαλιστικό κόμμα που έφερε σε τροχιά εξουσίας ο Φρανσουά Μιτεράν,διαμορφώνοντας ένα ρεύμα επικράτησης σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη μετά το 1981.
Όταν υποτάσσεται η πολιτική και η ιδεολογία στις δυνάμεις της αγοράς, αυτά συμβαίνουν. Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να επαναφέρουν την πολιτική σε ρόλο πρωταγωνιστή, να εκφράσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που αισθάνεται ότι ωθείται στο περιθώριο, να διαμορφώσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους.
Γιατί όταν οι πολίτες δεν έχουν διέξοδο, αποτελούν εύκολη λεία για την ακροδεξιά και το λαϊκισμό.
–Ο πόλεμος στην Ουκρανία , όπως πολλοί ισχυρίζονται, είναι η αρχή δημιουργίας νέων συσχετισμών σε παγκόσμια κλίμακα. Πόσο επηρεάζεται η χώρα μας;
Μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας είναι αναπόφευκτο να επηρεάζεται η χώρα μας. Ιδιαίτερα, όταν ανατροφοδοτούνται η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση και έχει πληγεί η εφοδιαστική αλυσίδα.
Πέρα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πολιτικών που θα μειώσουν το αποτύπωμα της κρίσης, πρέπει να έχουμε και εθνική πολιτική. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά παραλύσει, εμφανίζεται άτολμη και χωρίς σχέδιο. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση και να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες σε άλλους.
Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την ενέργεια αλλά και για την διασφάλιση της διατροφικής της επάρκειας.
–Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας αλλά και την ελληνοτουρκική προσέγγιση που επιχειρεί ο κ.Μητσοτάκης;
Η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν επιτρέπει αστερίσκους, πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα μπορούσε να υπενθυμίσει την παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναδείξει την ανάγκη ενιαίας στάσης και κανόνωναπό όλες τις χώρες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί ζητούμενο.
Για να μην αναφερθώ στην προχειρότητα με την οποία προετοίμασε την παρουσία του Ουκρανού Προέδρου στη Βουλή και οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα που ουσιαστικά υπονόμευσαν την προσπάθεια αλληλεγγύης στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, σταθερή θέση μας είναι ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτοί. Το πλαίσιο όμως διαλόγου δεν μπορεί να διαμορφώνεται από τουρκικές απαιτήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Δυστυχώς, ο κ.Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής ως προσωπική του υπόθεση. Για αυτό και απαξίωσε , με δημόσια τοποθέτηση του, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Κάνει το ίδιο λάθος που έκανε ο κ.Τσίπρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
-Η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα και τους πολίτες. Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις επιλογές και τη συμπεριφορά τους; Υπάρχει κίνδυνος για να ξαναδούμε ένα νέο κύμα λαϊκισμού στη χώρα μας και ενίσχυση των άκρων;
Η Ελλάδα είναι στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, την ίδια στιγμή που το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ. Είναι ορατή η απειλή για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή και όποιος δεν την βλέπει, απλά εθελοτυφλεί.
Χρειάζονται επιλογές και πολιτικές που θα στηρίζουν την κοινωνία, τολμηρές κινήσεις και αποφάσεις.
Όταν, όμως, έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θέλει να αγγίξει αυτούς που αποκομίζουν υπερκέρδη, όταν δεν προχωρά σε ελέγχους για να πατάξει την αισχροκέρδεια και όταν κρύβει κάτω από το χαλί το εκρηκτικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, τότε διαμορφώνονται συνθήκες αδιεξόδου.
Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Δεν θα αντέξει μια επιστροφή σε περιοριστικές πολιτικές,ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
–Πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την επιβολή πλαφόν για να ελεγχθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα; Μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους μας;
Εδώ και αρκετούς μήνες ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής από το 13% στο 6%. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτά τα είδη έχουν ΦΠΑ 4 έως 7% και έχουν υποβάλλει αιτήματα για περαιτέρω μείωση. Εδώ η κυβέρνηση ακόμα…το σκέφτεται.
Όσο για την μείωση των τιμών στην ενέργεια, η Ισπανία και η Πορτογαλία δείχνουν το δρόμο. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής διεκδίκησαν και πέτυχαν να μπορούν να επιβάλλουν πλαφόν και να μειώνουν τις τιμές του ρεύματος. Δυστυχώς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κρύφτηκε και δεν συντάχθηκε με το αίτημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι η δικαιολογία ότι ‘’δεν μας αφήνουν οι ξένοι’’ δεν ευσταθεί. Η Ελλάδα για να κερδίζει, πρέπει να έχει φωνή και να διεκδικεί.
–Σε περίπτωση που απαιτηθεί η σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ποια θα είναι η επιλογή σας; Με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κ.Μητσοτάκης, αφού είδε ότι η αυτοδυναμία αποτελεί άπιαστο στόχο, θυμήθηκε τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκυβέρνησε με τον κ.Καμμένο, θυμήθηκε ξαφνικά την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης.
Το σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι χρεοκοπημένο, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν ένανξεπερασμένο και αδύναμο δικομματισμό. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.
Η χώρα χρειάζεται μια δημιουργική ανατροπή που προϋποθέτει την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή.
-Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ;
Αυτά τα δύο δεν διαχωρίζονται. Το ΠΑΣΟΚ είναι η ταυτότητα και η ψυχή μας. Ένα αυθεντικό λαϊκό κίνημα που έδωσε ουσία και περιεχόμενο στο πλειοψηφικό ρεύμα της Αλλαγής.
Σήμερα, στις νέες συνθήκες, η δημιουργία ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας είναι καθολικό αίτημα.