“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
Λείπουν από το σποτ Μητσοτάκη οι επιλογές της κυβέρνησης για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Το διαφημιστικό σποτ που κυκλοφόρησε πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές της επιδόσεις, σχολίασε με πολύ καυστικό τρόπο ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη να εμφανιστούν συνεπείς με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, λέγοντας ότι μείωσαν το ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, ο βουλευτής επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα στο διαφημιστικό σποτ για τις 3054 περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών με αποτέλεσμα την εκτίναξή τους. Μέσα σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται και η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα η Αρχαία Ολυμπία και η Ζαχάρω.
Αυτό σημαίνει, όπως παρατήρησε, ότι από τη μια η κυβέρνηση μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, από την άλλη όμως αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες, με αποτέλεσμα να μπει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου.
Παράλληλα, απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη, του επισήμανε ότι δεν είπαν ποτέ προεκλογικά τι θα κάνουν με το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, αλλά μόνο μετεκλογικά.
Στη συνέχεια τον προκάλεσε να απαντήσει εάν εντάσσεται στην κατηγορία των μπαταχτζήδων και των στρατηγικών κακοπληρωτών άτομο με αναπηρία που πετάχτηκε έξω από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναφέροντας πολύ αναλυτικά ότι: το συγκεκριμένο άτομο μπήκε το 2012 στο νόμο 3869 με μηνιαία δόση δανείου στα 354 ευρώ. Στην πορεία όμως προέκυψε αναπηρία και άλλαξαν τα δεδομένα, έτσι ώστε το ίδιο άτομο να παίρνει αναπηρική σύνταξη 379 και η σύζυγός του, που είναι σχολική τροχονόμος να παίρνει 170 ευρώ, εργαζόμενη μόνο για 8 μήνες το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τη δόση και να ζητάει επέκταση του χρόνου ρύθμισης. Όμως η πλατφόρμα τον πετάει εκτός επειδή, παρότι έδωσε την έγκρισή του για άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, δεν πληροί τα κριτήρια λόγω προηγούμενης τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Το ερώτημα λοιπόν προς τον κ. Γεωργιάδη είναι εάν ο άνθρωπος με 350 ευρώ δόση και 550 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και με δύο ανήλικα παιδιά μπορεί να είναι εντάξει με αυτή τη ρύθμιση και εάν η περίπτωσή του αποτελεί περίπτωση στρατηγικού κακοπληρωτή που πετιέται έξω από την πλατφόρμα και κινδυνεύει να δει το σπίτι του να βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Θα καταθέτω ερώτηση στη βουλή για κάθε αδύναμο δανειολήπτη που πετάει έξω η πλατφόρμα!
Ο Μιχάλης Κατρίνης προειδοποίησε μάλιστα τον κ. Γεωργιάδη ότι για κάθε τέτοια περίπτωση αδύναμου δανειολήπτη που έρχεται στην αντίληψή του, θα καταθέτει ερώτηση στη Βουλή και θα περιμένει να του απαντήσει εγγράφως για ποιον λόγο δεν υπάγεται στην πλατφόρμα και για ποιο λόγο το σπίτι του θα κινδυνεύσει με πλειστηριασμό από την 1η Μαΐου.