Skip to content

Μια όχι και τόσο συνετή δημοσιονομική πολιτική – Η κυβέρνηση αποκρύβει αλήθειες-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ BANKING NEWS

Στο δημοσιονομικό πεδίο, οι στόχοι της κυβέρνησης έχουν διαψευστεί οικτρά την τελευταία διετία αναφέρει ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε άρθρο του στο bankingnews

Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψει ευχάριστες ειδήσεις και να εξαφανίσει τη δυσάρεστη πραγματικότητα.
Ενδεχομένως, η κυβέρνηση να μπορεί πρόσκαιρα να εξαφανίσει ή να υποβαθμίσει τις δυσάρεστες για την ίδια ειδήσεις.
Δεν μπορεί, όμως, να εξαφανίσει την πραγματικότητα, ιδιαίτερα στην οικονομία που εδώ και ένα χρόνο συσσωρεύονται μαύρα σύννεφα.
Οι πολίτες, μετά από μια σκληρή δεκαετία, πίστευαν ότι η δημοσιονομική κρίση αποτελεί παρελθόν και η χώρα μπορούσε να μπει σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης.

Οι εξελίξεις όμως στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και τα δημοσιονομικά μεγέθη, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Και δεν φταίει για αυτά ο πόλεμος, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση.
Άλλωστε, τα σημάδια της ακρίβειας και της κρίσης είναι ορατά στους πολίτες εδώ και ένα χρόνο.

Οικτρή διάψευση

Στο δημοσιονομικό πεδίο, οι στόχοι της κυβέρνησης έχουν διαψευστεί οικτρά την τελευταία διετία.
Ο προϋπολογισμός του 2020 έθετε στόχο για πλεόνασμα 2,3 δισ ευρώ.
Τελικά έκλεισε με έλλειμμα 16,8 δισ ευρώ ενώ το 2021 το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνάει τα 13,5 δισ ευρώ .
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2020 στα 341,1 δισ. ευρώ και το 2021 τα 353,4 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, μέσα στην αγωνία της να «κατασκευάσει» ευχάριστες ειδήσεις , καταφεύγει στο παλιό δοκιμασμένο αλλά ξεπερασμένο κόλπο της δημιουργικής λογιστικής.
Παρουσίασε, σε ότι αφορά στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022, μια τάση συγκράτησης του ελλείμματος.
Εμφάνισε έλλειμμα 2,6 δισ ευρώ, με τη διαφορά ότι για να επιτευχθεί αυτό το έλλειμμα, έμειναν απλήρωτες κρατικές δαπάνες ύψους 1,5 δισ ευρώ.

Επιπλέον, το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου κατά 600 εκατ ευρώ και οι οφειλόμενες επιστροφές φόρων κατά 100 εκατ. ευρώ.
Ακολουθώντας την τεχνογνωσία που δίδαξε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει ουσιαστικά αποκρύψει και μεταθέσει στο μέλλον ένα πρόσθετο έλλειμμα της τάξης των 2,2 δισ ευρώ.
Ήδη, στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο το έλλειμμα για το 2022 θα φθάσει το 5%, με τις συνθήκες να δυσχεραίνουν και τη φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να βαίνει μειούμενη.
Και δεν είναι η μοναδική αρνητική εξέλιξη.

Για τον πληθωρισμό δεν ευθύνεται ο πόλεμος

Ο πληθωρισμός κινείται πλέον σε διψήφιο νούμερο με 10,2 % τον Απρίλιο και δεν φταίει ο πόλεμος. Άνοδος του πληθωρισμού καταγραφόταν και τους προηγούμενους μήνες πριν τον πόλεμο.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου τετραπλασιάστηκε, με το επιτόκιο να φθάνει μέχρι και το 3,65% με το spread στις 250 μ.β., γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα δανείζεται ακριβότερα.
Οι αγορές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: οι όροι δανεισμού έχουν αλλάξει άρδην και προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωσή τους στο μέλλον.

Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού, του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη χώρα μας, την πραγματική οικονομία και τους δανειολήπτες.
Την ίδια στιγμή, αύξηση 13,4% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Μάρτιο 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων να εκτινάσσεται στο 403% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022!
Εμπορικό έλλειμμα που αυξήθηκε στην Ελλάδα πριν την έξαρση της κρίσης ακρίβειας, με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης να προεξοφλούν αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υλικών το 2022.
Τα δίδυμα ελλείμματα εμφανίζονται και πάλι απειλητικά πάνω από τη χώρα, όταν ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας έχει μετατεθεί για το μέσο του 2023, ο πληθωρισμός καλπάζει και τα επιτόκια επίκεινται να αυξηθούν άμεσα (και όχι μόνο μία φορά).

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022, θέλοντας προφανώς να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Αυτό που δεν είπε όμως, είναι ότι η έξοδος αυτή σημαίνει υπαγωγή σε δημοσιονομικούς κανόνες με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στην πιο δύσκολη συγκυρία και με την ελληνική οικονομία στη χειρότερη δυνατή κατάσταση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας τις συνθήκες του εκλογικού ορίζοντα στο εγγύς μέλλον, αποκρύπτει την αλήθεια από τους πολίτες για την δημοσιονομική εικόνα της χώρας αλλά και για την κατάσταση της οικονομίας.

Η αλήθεια αυτή θα αποκαλυφθεί σε όλους, αργά ή γρήγορα.
Αυτό όμως που ξεκάθαρα επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η αλήθεια αυτή να αποκαλυφθεί μετά την απομάκρυνση των πολιτών από την κάλπη.

https://www.bankingnews.gr/apopseis-arthra/articles/624164/arthro-mixali-katrini-kinal-sto-vn-mia-oxi-kai-toso-syneti-dimosionomiki-politiki-i-kyvernisi-apokryvei-alitheies?fbclid=IwAR2eiKWEAqyxuDqKrhyx8EqkyLa72XGyZ1P2_4oTz4PDvs3W61v0q4sL2sQ

Back To Top