“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
Μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαϊου-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TVXS
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συνεχώς πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαϊου λόγω απλής αναλογικής. Πως αποτιμάτε αυτή την άποψη και πόσο εύκολο πιστεύετε πως είναι να καθίσετε στο τραπέζι για συζητήσεις την επόμενη μέρα της κάλπης;
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαϊου. Η άποψη που εκφράζουν ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική, είναι μια άποψη βαθύτατα προσβλητική για τους πολίτες.
Το μήνυμα που εκπέμπει ο κ.Μητσοτάκης είναι ” δεν με νοιάζει τι θα ψηφίσετε, οι εκλογές αυτές δεν έχουν σημασία, εγώ θα οδηγήσω τη χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που θέλω.”
Όταν το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών έχει κυβερνήσεις συνεργασίας που σχηματίζονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και συγκλίσεων, στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν εκβιαστικά και απαιτούν αυτοδυναμία. Ουσιαστικά ζητούν να παραμείνουν ανεξέλεγκτοι.
Μιλούν δήθεν για την ανάγκη σταθερότητας και ουσιαστικά αποτελούν παράγοντες αστάθειας για τη χώρα, αφού θέτουν την προσωπική τους ατζέντα πάνω από τις ανάγκες της χώρας.
Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή, με ένα άλλο πρότυπο διακυβέρνησης. Με κυβερνήσεις που θα σχηματίζονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και συγκλίσεων στο φως και όχι στο παρασκήνιο.
–Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να απευθύνει στο ΠΑΣΟΚ πρόσκληση για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Εκτιμάτε πως θα μπορούσαν βρεθούν πεδία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση;
Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας έχει δύο προαπαιτούμενα:
1ον) Μια προγραμματική συμφωνία για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης.
2ον) Να υπάρχει η δεδηλωμένη στο πεδίο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, διεκδικεί την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, έχει ρεαλιστικό, συγκροτημένο και σοβαρό πρόγραμμα που πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας συζήτησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι η προγραμματική σύγκλιση έχει κανόνες, προϋποθέσεις, απαιτεί γενναιότητα, διάθεση συνεννόησης. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ ως βολικό κυβερνητικό εταίρο που δεν πρέπει να έχει ‘’κόκκινες γραμμές’’, να μην θέτει στο τραπέζι ζητήματα που τους ενοχλούν ή τους εκθέτουν με βάση τις κυβερνητικές τους πρακτικές.
Απαιτείται, λοιπόν, αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και παραδοχή της κυβερνητικής αποτυχίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η δημόσια υγεία, τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια, η στήριξη των νέων, η απαξίωση των θεσμών, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες προτάσεις.
–Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να απορρίπτουν την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για άλλο πρόσωπο από τους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Εσείς θα επιμείνετε σε αυτή την θέση και ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου προσώπου; Θεωρείτε πως θα μπορούσε να προταθεί ακόμη και μη πολιτικό πρόσωπο για την θέση του πρωθυπουργού;
Θα είναι πολιτικό πρόσωπο, αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στην Ελλάδα, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν πάσχουμε από πρόσωπα. Πάσχουμε από ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο διακυβέρνησης με βασικές αρχές τη διαφάνεια, τη συλλογικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Ο κ.Μητσοτάκης και ο κ.Τσίπρας δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους σε διαφορετικό ρόλο από αυτόν του Πρωθυπουργού. Ίσως θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν το Σύνταγμα ή και να αντιληφθούν την κοινωνική πραγματικότητα, όπως πλέον έχει διαμορφωθεί.
Νομίζω, όμως, ότι η εμμονή για να μην πω η μονομανία να είναι οι ίδιοι Πρωθυπουργοί συνδέεται με την επιδίωξή τους να είναι ανεξέλεγκτοι.
Το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο θεωρώ ότι έφτασε στα όρια του, πρέπει να αλλάξει. Να ξαναβρούμε την ουσία αλλά και τα πλεονεκτήματα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
–Θέτετε ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή σας σε κυβέρνηση την συγκρότηση νέας Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Για ποιο λόγο θεωρείτε πως είναι σκόπιμο κάτι τέτοιο;
Είναι δυνατόν να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια, να μην πέσει φως σε αυτό το σκάνδαλο; Να συμβιβαστούμε με τις πρακτικές της συγκάλυψης; Να αποδεχθούμε ότι οι παρακολουθήσεις συνιστούν κανονικότητα σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε όταν οι προσωπικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται;
Εδώ είχαμε έναν παρακρατικό μηχανισμό που λειτουργούσε εντός και εκτός της ΕΥΠ, έχουμε τη χρήση παράνομων λογισμικών αλλά και μια απροκάλυπτη προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης που εκπορεύτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και με την κάλυψη της κοινοβουλευτικήςπλειοψηφίας της ΝΔ.
Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια.
–Διαβλέπετε κίνδυνο ρήγματος στο εσωτερικό του κόμματός σας, με δεδομένο πως υπάρχουν αντίρροπες τάσεις αναφορικά με την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθείτε στο ζήτημα της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας;
Στο ΠΑΣΟΚ μας δεσμεύουν όλους οι συλλογικές μας αποφάσεις, δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές.
Το πρόγραμμα μας αποτελεί τη βάση συζήτησης και το πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να διαμορφωθεί μια προγραμματική σύγκλιση για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση στη λογική της συναλλαγής, του μοιράσματος υπουργείων ή για να γίνουν Πρωθυπουργοί αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.
–Αρκετοί εκτιμούν πως ζητήματα, όπως η ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή το επόμενο διάστημα. Σε ποια κατεύθυνση θεωρείτε πως πρέπει να κινηθεί η νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους;
Σε σχετικά ανύποπτο , πολιτικά, χρόνο, πολύ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές είχα τονίσει ότι το ιδιωτικό χρέος αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.
Σήμερα το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ., πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα “κόκκινα” δάνεια. Ο πτωχευτικός κώδικας της κυβέρνησης έχει ρυθμίσει (μέσω του εξωδικαστικού) περίπου 5000 υποθέσεις όταν το σύνολο των οφειλετών αθροιστικά υπερβαίνει τα 7.000.000… Μιλάμε για πλήρη αποτυχία τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού και ο δικός του εξωδικαστικός έχει πετύχει 2300 ρυθμίσεις.
Μια αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση όχι μόνο των κόκκινων δανείων αλλά και του ιδιωτικού χρέους, περιλαμβάνει:
-Την προστασίας της κύριας κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες
-Την προστασία της αγροτικής περιουσίας σε ποσοστό 50%, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους,
-Την προστασία των εγγυητών, ώστε να μην υφίστανται υπέρμετρη επιβάρυνση,
-Την δυνατότητα αγοράς των δανείων από τον δανειολήπτη, πριν πουληθεί στη δευτερογενή αγορά δανείων,
-Την θέσπιση πλαισίου λειτουργίας και κανόνων για τις εταιρείες διαχείρισης, ώστε να μη δρουν ασύδοτα,
-Την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού .
-Την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, με διαγραφή του 30% της οφειλής, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.