Skip to content

Να δοθεί δικαίωμα δικαστικής προσφυγής και εξαγοράς του δανείου τους στους αδύναμους δανειολήπτες, με ρόλο διαμεσολάβησης στο Συνήγορο του Καταναλωτή. -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τους δανειολήπτες έθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης προς τους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, των γνωστών funds, στα οποία οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα «κόκκινα δάνεια», κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο βουλευτής κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών να δηλώσουν:

1) Εάν θα εφαρμόσουν τον κώδικα δεοντολογίας προτείνοντας μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ή θα προχωρήσουν απευθείας σε πλειστηριασμούς, θεωρώντας ότι πρόκειται για εύκολο κέρδος.

2) Εάν τους απασχολεί το γεγονός ότι το 95% των δανειοληπτών, που φαίνεται τελικά ότι δεν θα προχωρήσουν σε ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά αδύναμοι δανειολήπτες και εάν σκοπεύουν να τους προφέρουν δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις μέσω διαγραφής οφειλών και άλλων ρυθμίσεων που δεν θα οδηγούν σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της ένωσης τραπεζών τους ζήτησε να απαντήσουν για ποιο λόγο δεν επιλέγουν να πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια στους δανειολήπτες πριν τα μεταβιβάσουν στα funds, ενώ έθεσε και το κρίσιμο ερώτημα, εάν οι τράπεζες σκοπεύουν να μεταφέρουν και τα ενήμερα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης, παρότι το «σχέδιο Ηρακλής» αφορά μόνο μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προηγουμένως ο Μιχάλης Κατρίνης είχε αναφέρει ότι απέτυχε η πλατφόρμα του Ν. 4605/2019, την οποία είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφού από τους 42000 χρήστες που ζήτησαν προστασία, έγιναν προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες μόνο στο 1,62% των περιπτώσεων, ενώ σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις οι τράπεζες δεν απάντησαν καν.

είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του, εάν οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, που διόγκωσαν το πρόβλημα στην αρχή της κρίσης και έφεραν σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από τα funds, στα οποία θα περιέλθουν με το «σχέδιο Ηρακλής» 250.000 ακίνητα που θα οδηγηθούν στη συνέχεια σε πλειστηριασμό.

Ο βουλευτής, εκτός από την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για επαναφορά της ισχύος του νόμου Ν.3869/2010 του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο και τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να «αγοράσουν» οι ίδιοι το δάνειό τους, αντί αυτό να πωληθεί στα funds, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να καταφύγει ούτε στη δικαιοσύνη, ούτε σε κάποια αρχή διαμεσολάβησης, εάν η ρύθμιση που του προτείνεται από τις τράπεζες δεν είναι ικανοποιητική. Σημείωσε μάλιστα ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, που θα μπορούσε να παίξει ένα τέτοιο ρόλο, δεν έχει προσωπικό.

Δυστυχώς, όπως παρατήρησε, από την 1η Μαίου δεν θα υπάρχει πια κανένα μέτρο προστασίας των δανειοληπτών και, επομένως, ή θα δέχεται κάποιος τη μοναδική πρόταση των τραπεζών ή θα υφίσταται πλειστηριασμό.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών δεν ανήκει στην κατηγορία των κακοπληρωτών, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, υιοθετώντας την άποψη των τραπεζών. Ανήκει στην κατηγορία εκείνων που τη δεκαετία του 2000, της επιθετικής πιστωτικής επέκτασης, δεν διαχειρίστηκαν επιτυχώς την πιστοληπτική τους ικανότητα. Ανέφερε μάλιστα, ότι η αδεξιότητα στην διαχείριση της πιστοληπτικής ικανότητας στη Γερμανία θεωρείται ως ο τέταρτος κατά σειρά παράγοντας που οδηγεί σε πτώχευση, όπως δείχνουν οι σχετικές ετήσιες μελέτες. Αυτό οι τράπεζες στην Ελλάδα το βαφτίζουν δόλο.

Eleni Padazopoulou

Back To Top