Skip to content

Να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης και οι ιδιώτες που μισθώνουν τα ιδιόκτητα ακίνητά τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις – ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με ερώτησή τους που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης, Β. Κεγκέρογλου και Κ. Σκανδαλίδης ζητούν να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης και οι ιδιώτες που μισθώνουν τα ιδιόκτητα ακίνητά τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην βραχυπρόθεσμη μίσθωση (Airbnb) είναι εκτός των μέτρων στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση και παραθέτουν χαρακτηριστικά μια επιστολή 60χρονου πολίτη που το εισόδημά του προέρχεται αποκλειστικά από ένα ακίνητο που το διαθέτει με βραχυχρόνια μίσθωση και το οποίο είναι δηλωμένο στο μητρώο ακινήτων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Μη έχοντας άλλη πηγή εισοδήματος, ανήκω στη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων, οι οποίοι από ανάγκη άλλαξαν κατοικία για να διαθέσουν το δικό τους ακίνητο σε Airbnb, επειδή βρίσκεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει ζήτηση από ξένους τουρίστες και για αυτό επενδύσαμε σε ενοικιάσεις Airbnb, ανακαινίζοντας το σπίτι μας.

Για μένα προσωπικά (είμαι 60 ετών), αλλά επίσης για δεκάδες χιλιάδες άλλους ιδιοκτήτες κατοικιών Airbnb, τα ενοίκια που εισπράττουμε από το Airbnb, αποτελούν τη μόνη πηγή εισοδήματός μας.

Οι εισπράξεις μας μέσω Airbnb έχουν έντονο εποχιακό χαρακτήρα, αφού το 80% πραγματοποιούνται την περίοδο 01/04 – 31/10.

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, που επλήγησαν από την κρίση με το κορωνοϊό, μέχρι τα μέσα Μαρτίου δούλευαν κανονικά……. εμείς όχι, λόγω της εποχικότητας.

Το προαναφερόμενο έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο στους χειμερινούς μήνες να μάς έχουν τελειώσει τα χρήματα και να μπαίνουμε σε ρυθμίσεις με δόσεις στην εφορία, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., κ.λπ. μέχρι την άνοιξη, όπου έχουμε την οικονομική ευχέρεια να ξοφλήσουμε τα χρέη μας.

Έχουμε επίσης ένα στεγαστικό δάνειο για το ακίνητο που νοικιάζουμε στο Airbnb, με μια συνολική δόση 600 ευρώ το μήνα, το οποίο κινδυνεύει να κοκκινίσει, αφού στις 31 Μαρτίου υπερβαίναμε το όριο των 3 απλήρωτων δόσεων (με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες αυτού).

Όσες κρατήσεις είχαμε για τον Απρίλιο, ακυρώθηκαν όλες και αυτή τη στιγμή είμαστε σε απόγνωση, όχι μόνο χωρίς χρήματα για τα προς το ζην, αλλά και με απλήρωτες υποχρεώσεις σε δόσεις που τρέχουν στην Εφορία, την Τράπεζα, τη Δ.Ε.Η. κ.λπ.

Αισθανόμαστε προδομένοι από την κυβέρνηση.

Αφού συμπεριλήφθηκαν “οι εταιρείες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων”, δεν μπορούν να μένουν εκτός της ρύθμισης των 800 ευρώ, οι ιδιώτες διαχειριστές, που προσφέρουν ακριβώς την ίδια υπηρεσία Airbnb.

Είναι κυριολεκτικά λοιπόν ζήτημα επιβίωσης, τουλάχιστον για τους ιδιώτες διαχειριστές Airbnb, οι οποίοι είναι δηλωμένοι στο μητρώο ακινήτων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, να ενταχτούν άμεσα στη ρύθμιση των 800 ευρώ, αν μη τι άλλο για την επιβίωσή τους, αλλά και για να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους από διάφορες ρυθμίσεις πληρωμών.

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να γίνει αυτό με βάση την φορολογική δήλωσή μου του έτους 2018, αφού και τότε το μοναδικό μου εισόδημα ήταν από ενοίκια Airbnb.

Προτείνω για την εγγραφή στην πλατφόρμα των 800 ευρώ, τη χρήση του αριθμού μας στο μητρώο βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (όπως τα ΚΑΔ).

Την επόμενη ημέρα, (όταν με το καλό περάσει αυτή η κρίση) τα ξενοδοχεία και οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι του τουρισμού θα πάρουν χαμηλότοκα δάνεια για να επιβιώσουν. Οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους κανονικά. Όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν, θα μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Εμείς οι ιδιώτες διαχειριστές Airbnb με μοναδικό ετήσιο εισόδημα τα ενοίκια βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χάσουμε το 70% των ετήσιων εισοδημάτων μας φέτος), δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε αν δεν ενταχθούμε στη ρύθμιση των 800 ευρώ. Προσωπικά δεν θα έχω χρήματα για φαγητό, θα μου κόψουν το ρεύμα και το τηλέφωνο, όλα τα δάνειά μου θα κοκκινίσουν και θα χάσω το σπίτι μου.

Ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά, υπάρχουν στην Ελλάδα συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη της προστασίας της ρύθμισης των 800 ευρώ από εμάς;»

 

 

Back To Top