1) Κύριε Κατρίνη, απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις εσωκομματικές κάλπες του…
Οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του κ. Μητσοτάκη είναι ασύμβατες με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ tvxs.gr
Οι τελευταίες εξελίξεις με την γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ ενισχύουν έτι περαιτέρω την αίσθηση για μεθοδεύσεις με στόχο την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης;
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τη συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου, των συνταγματολόγων αλλά και των πολιτών.
Αυτό που περιμένει η κοινωνία από την δικαιοσύνη είναι να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών ενόχων αυτού του σκανδάλου, αφού εδώ και πολλούς μήνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με το θέμα, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η εξέλιξη της σχετικής έρευνας από τις δικαστικές αρχές.
Είναι δεδομένη και απροκάλυπτη, πλέον, η πρόθεση της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο, να εμποδίσει τον έλεγχο που διενεργεί η ΑΔΑΕ, να καταργήσει ουσιαστικά την ανεξάρτητη αρχή.
Όλα αυτές οι μεθοδεύσεις στηρίζονται στην αντίληψη του πρωθυπουργού για τους θεσμούς και την άσκηση της εξουσίας, αλλά και σε μια συγκυριακή πλειοψηφία . Όταν αυτή η πλειοψηφία πάψει να υπάρχει, θα πρέπει να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο, να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι ήταν αυτοί που ενορχήστρωσαν αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό για να παρακολουθούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα.
Διαβλέπετε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια από το γεγονός πως οι κρίσεις του ΚΥΣΕΑ και η ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκαν με φόντο τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ;
Αυτό που με ανησυχεί βαθύτατα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια τέτοια κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις, υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η δεξιά επέστρεψε στις παλιές της συνήθειες, στον κομματικό και ασφυκτικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.
Είναι δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί μια νοσηρή κατάσταση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν διαψεύδει το γεγονός ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και όχι μόνο ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ , την εποπτεία της οποίας ανέλαβε ο πρωθυπουργός από την πρώτη μέρα της θητείας του.
Δημιουργείται μια κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις, ένα νοσηρό κλίμα που ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε κατά το παρελθόν σε μια ιδιαίτερη γεωπολιτική συγκυρία για τη χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε και πάλι ανοιχτό το παράθυρο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά από τις δεύτερες εκλογές. Τι απαντάτε από την πλευρά σας σε αυτή την πρόταση;
Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για την άσκηση της εξουσίας και τη λειτουργία των θεσμων και τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργού, είναι ασύμβατα με τις θέσεις και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ.
Θα σταθώ όμως σε κάτι άλλο πιο σημαντικό, που δείχνει τη νοοτροπία του κ.Μητσοτάκη. Εκφράζει το σεβασμό του στη θέληση και στην ψήφο των πολιτών μόνο μετά τις δεύτερες εκλογές, τις οποίες προεξοφλεί από τώρα. Δηλαδή, απαξιώνει και περιφρονεί τη λαϊκή ετυμηγορία όπως θα εκφραστεί στις πρώτες εκλογές.
Είναι μια αντιδημοκρατική πρακτική. Όταν ψηφίζουν οι πολίτες πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση τους και θα κριθούν όλοι αυστηρά για τη στάση τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Μητσοτάκης αλλά και ο κ. Τσίπρας ψαρεύουν σε θολά νερά. Μιλούν για συνεργασίας χωρίς να τις πιστεύουν, με μοναδική αγωνία την παραμονή ή την επιστροφή τους στη θέση του πρωθυπουργού.
Πολύ πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του υπενθύμισε την δήλωση Ανδρουλάκη «δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη», κάνοντας λόγο για θεσμικές ευθύνες που γνωρίζει καλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πως αποτιμάτε την εν λόγω άποψη; Σε ποια κατεύθυνση θεωρείτε πως πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση της χώρας;
Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, έχει αποδείξει ότι θέτει πάντα πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και δεν έχει ανάγκη να δώσει διαπιστευτήρια, αφού όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τη στάση που κράτησε η παράταξή μας τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα.
Η επιδίωξη μας είναι να κυβερνηθεί η χώρα. Και η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς να είναι απαραίτητα πρωθυπουργοί ο κ.Μητσοτάκης και ο κ.Τσίπρας. Δεν αρχίζει και δεν τελειώνει η χώρα σε αυτούς, δεν είναι αυτό το ζητούμενο της χώρας, αλλά η πολιτική σταθερότητα.
Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν εξαρτάται μόνο από το ΠΑΣΟΚ η ικανότητα της χώρας να αποκτήσει κυβέρνηση, θα κριθούν από τη στάση τους τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της διακυβέρνησης και όχι απλά το μοίρασμα υπουργείων. Ποιες θα είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις, οι συμφωνίες αλλά και οι στόχοι μιας νέας διακυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε πως μέχρι τώρα απείχε από δημόσιες τοποθετήσεις για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας όμως πως η περίοδος της σιωπής του τελειώνει καθώς έρχονται εκλογές. Φοβάστε πως θα υπάρξει διγλωσσία στο κόμμα σας στον δρόμο προς τις κάλπες, με δεδομένο πως ο κύριος Λοβέρδος έχει διαφοροποιηθεί με ηχηρό τρόπο από την επίσημη γραμμή σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα;
Όλα τα στελέχη και όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μας δεσμεύει η εντολή που πήραμε από τους πολίτες, μας δεσμεύει η εντολή που μας έδωσαν οι δημοκρατικοί πολίτες με τη μεγάλη και αθρόα συμμετοχή τους στη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Η εντολή αυτή είναι η αυτόνομη πορεία, μια νέα δυναμική, η διαμόρφωση των συνθηκών για μια νέα πολιτική που θα αφορά και θα διαχέεται στους πολλούς, μια πολιτική που θα αλλάξει την πορεία της χώρας.
Αυτή η εντολή μας δεσμεύει όλους και απαιτεί σεβασμό από όλους. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά με ενότητα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στο δρόμο προς τις εκλογές, καταθέτει το πρόγραμμα του και ζητά από τους πολίτες να το αναδείξουν σε ισχυρό πόλο του πολιτικού συστήματος για την επόμενη μέρα.
Αυτός είναι ο στόχος, ένας στόχος συλλογικός και αυτόν τον στόχο οφείλουμε να τον υπηρετήσουμε όλοι.