Skip to content

Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις τελείωσαν και απέτυχαν. Η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’ Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις  δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Το δήθεν επιτελικό κράτος και η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενισχύουν την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.

Την ακυβερνησία που κάποιοι χρησιμοποιούν ως απειλή, την βιώνουμε, τη ζούμε σήμερα.

Η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων, παραπέμπει σε συνθήκες ακυβερνησίας.

Η λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών, παραπέμπει σε μια ακυβέρνητη χώρα.

Η ακρίβεια που προελαύνει ακάθεκτη και χωρίς κανένα σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης, παραπέμπει σε μια χώρα χωρίς κυβέρνηση, όπου η αισχροκέρδεια βασιλεύει.’’ τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να εγγυηθεί ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα, θέτοντας 4 προϋποθέσεις:

1ον) Δικαιοσύνη, αποκατάσταση του κράτους δικαίου και ισχυρούς  θεσμούς.

2ον) Επανασχεδιασμό και ενίσχυση όλων των δημόσιων υποδομών όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην υγεία και την παιδεία.

3ον) Σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο με προαπαιτούμενα  πολιτικών συγκλίσεων και προγραμματικών συμφωνιών που θα κατατεθούν ανοιχτά και δημόσια από το ΠΑΣΟΚ.

4ον) Πρόσωπα με αξιοπιστία. Αυτοί που παρακολουθούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και όχι μόνο, δεν διαθέτουν αξιοπιστία. Όπως και αυτοί που εμφορούνται από λογικές ελέγχου των αρμών της εξουσίας, από διχαστικές και ακραίες συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στο ιδιωτικό χρέους , τονίζοντας ότι απειλεί την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα και συνοχή ενώ η διαχείριση και η αντιμετώπιση του αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος αυτής της αποτυχίας  σύμφωνα με τα οποία:

-Μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν γίνει μόνο 4000 ρυθμίσεις, όταν το σύνολο των οφειλετών σε εφορία-ΕΦΚΑ-τράπεζες-funds ξεπερνούν τα 7.000.000. Δηλαδή έχει ρυθμίσει τις οφειλές του, μόνο το 0,05% των οφειλετών με τον πτωχευτικό και εξωδικαστικό Μητσοτάκη-Σταϊκούρα.

-4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία. Πάνω από 2 εκατομμύρια ΑΦΜ βρίσκονται αντιμέτωπα με κατασχέσεις, με 1.412.000 να υφίστανται ήδη κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

-Η ΑΑΔΕ επιβάλλει κάθε μήνα 6700 νέες κατασχέσεις κατά μέσο όρο σε  οφειλέτες. Οι κατασχέσεις το 2022 υπερδιπλασιάστηκαν.

-9001 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έγιναν το 2022, ο μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων που άλλαξαν χέρια μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που δημιουργείται μετά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυξήσεις που συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση των δανειοληπτών και αυξήσεις δόσεων που υπερβαίνουν το 30%, με προφανή τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Οι πολίτες είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα funds που απορρίπτουν κάθε πρόταση που κατατίθεται από τους πολίτες και απαιτούν τη συνολική αποπληρωμή της οφειλής, με δυσβάσταχτους όρους, με απειλή τον πλειστηριασμό ακόμα και της κύριας κατοικίας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας:

‘’Το πρωθυπουργικό μοντέλο του μεσσία Πρωθυπουργού είναι αναχρονιστικό. Δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Όπως απέτυχαν και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απαιτούν ένα νέο μοντέλο, ένα νέο περιεχόμενο διακυβέρνησης.

Με συγκλίσεις, με συνεργασίες, με προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος, την εμπέδωση της δικαιοσύνης, η έννοια της οποίας πρέπει να είναι απόλυτη στην εφαρμογή της.

Πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα, να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη χώρα.’’

 

 

 

Back To Top