Μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων για τα τραγικά περιστατικά ασθενών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, η κυβέρνηση ανακάλυψε…
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν κατώτερες του αναμενόμενου-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤHN ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ POLITICAL
1.Την ώρα που όπως φαίνεται το εμβόλιο για τον κορονοιό είναι προ των πυλών, ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση ώστε να μη σταλεί το λάθος μήνυμα στους πολίτες;
Η κυβέρνηση στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα, ενίοτε και εσφαλμένα μηνύματα. Πριν από 20 ημέρες εξήγγειλε επιδοτούμενο πρόγραμμα για αγορά θερμαντικών σωμάτων για τους επαγγελματίες, υπονοώντας άμεσο άνοιγμα της αγοράς, ενώ είχαμε ακόμα χιλιάδες κρούσματα. Εσχάτως και μετά τις ‘’click-away αποφάσεις’’, 9 μήνες μετά την πρώτη καραντίνα, ανακάλυψε πρόγραμμα δημιουργίας e-shop για τους επαγγελματίες και προμήθειας tablet για τους μαθητές. Αντικρουόμενα μηνύματα, καθυστερημένες αντιδράσεις από μια κυβέρνηση που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην επικοινωνία παρά στην ουσία. Αλλά και εκεί, υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο.
2.Παρά τη κριτική που έχει ασκηθεί, το ΕΣΥ άντεξε. Μπροστά μας έχουμε το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό. Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν;
Σίγουρα δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν στην προετοιμασία (που δεν έγινε ποτέ) του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ και δε στελεχώθηκαν οι ΜΕΘ από τις δωρεές των ιδιωτών. Τώρα, δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία και καμία παλινωδία. Πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση για την ανάγκη του εμβολιασμού, να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους, να οργανωθούν εγκαίρως εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς να παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού ή διαγκωνισμού, με αφορμή το προνομιακό δικαίωμα στον εμβολιασμό. Και να μην υποτιμάμε την ανάγκη προετοιμασίας για ένα τρίτο κύμα πανδημίας.
3.Πόσο μπορεί να αντέξει η αγορά με “bypass” επεμβάσεις και ποιες είναι οι ρεαλιστικές παρεμβάσεις προκειμένου να σταθεί όρθια η οικονομία;
Δυστυχώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν κατώτερες του αναμενόμενου, ενώ σε 10 μέρες ξεκινά η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα που οδηγεί όσους χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν (τους πιο πολλούς δηλαδή) σε πτώχευση και ρευστοποίηση της περιουσίας τους. Απαιτείται επιστρεπτέα προκαταβολή για το 2021 ισόποση, τουλάχιστον, με αυτή του 2020 (5,5 δις ευρώ), ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις οφειλές σε εφορία και ταμεία με ΄΄κούρεμα΄΄ 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή, ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος Απριλίου για τις επιχειρήσεις που ανοιγοκλείνουν λόγω του covid-19, ρευστότητα για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών.
4.Ξαφνικά μετά από 10 χρόνια επώδυνων μνημονίων, βλέπουμε μεγάλα κονδύλια να κατευθύνονται είτε για στήριξη της εσωτερικής οικονομίας είτε σε αμυντικές δαπάνες. Τελικά, λεφτά υπάρχουν ;
Η υστέρηση εσόδων πάνω από 10 δις το 2020, μάλλον δείχνει το αντίθετο. Δε συμφωνώ ότι η κυβέρνηση στήριξε επαρκώς την οικονομία, τη στιγμή που η Ελλάδα δανείζεται με σχεδόν αρνητικό επιτόκιο (λόγω του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ), ενώ δεν υπάρχουν και οι περιορισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας. Σίγουρα, θα μπορούσαν να διοχετευτούν τουλάχιστον άλλα 3-4 δις στην οικονομία, ως άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ακόμα και αν αυτό ‘’τσαλάκωνε’’ το τεχνοκρατικό προφίλ του οικονομικού επιτελείου Μητσοτάκη έναντι των αγορών. Οι ανάγκες των πολιτών είναι επιτακτικές και οι συνθήκες στην Ευρώπη εντελώς διαφορετικές με αυτές του 2009.
Προφανώς δε θεωρώ αχρείαστες τις αμυντικές δαπάνες, όπως κάποιοι με ευκολία τις χαρακτηρίζουν. Η χώρα χρειάζεται ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης, γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει και οι συμμαχίες ‘’ξεθωριάζουν’’. Για πολλά χρόνια το είχαμε ξεχάσει αυτό, ποινικοποιώντας κάθε έννοια εξοπλιστικών δαπανών. Τώρα, όλοι μιλούν με θαυμασμό για τα ‘’υποβρύχια που γέρνουν’’ και τα οποία αποτελούν το αμυντικό υπερόπλο της χώρας. Και ας μη ξεχνάμε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ 2007-2009 δε δεχόταν να τα παραλάβει…
5.Πιστεύετε ότι στα βραχυπρόθεσμα σχέδια του πρωθυπουργού είναι η προσφυγή στις κάλπες;
Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Μπορώ, όμως, να κρίνω όμως την αποτελεσματικότητα των επιλογών του. Και σε αυτό βλέπω σοβαρά ελλείμματα στρατηγικής και υλοποίησης. Ένας πρωθυπουργός που σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, είναι βέβαιος πως τα έχει πάει πολύ καλά και περιμένει να κυριαρχήσει έναντι των αντιπάλων του. Αυτή είναι μια λογική στρατηγική για ένα πρωθυπουργό, εφ’ όσον σκέπτεται πως θα πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν ήμουν, πάντως, στη θέση του κ. Μητσοτάκη, σίγουρα θα το ξανασκεφτόμουν.