Το μεταναστευτικό, η έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται σε νησιά όπως η Ρόδος αλλά και…
Παραδοχή αναποτελεσματικότητας για την κυβέρνηση το Νομοσχέδιο για τη μικροχρηματοδότηση-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ»
Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον κόσμο της αγοράς. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς δεινός οικονομολόγος για να το αντιληφθεί. Το καταλαβαίνει αμέσως μόλις μιλήσει με εμπόρους και επιχειρηματίες, ανθρώπους του μόχθου με ένα μικρό μαγαζί. Είναι μια εντελώς απτή πραγματικότητα που δυσχεραίνει την καθημερινή λειτουργία, εμποδίζει την ανάπτυξη, ακυρώνει σχέδια και γεμίζει τους επιχειρηματίες με αγωνία για το σήμερα και το αύριο.
Οι φωνές του κόσμου της αγοράς στέλνουν ηχηρό μήνυμα αποτυχίας των προγραμμάτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση τον Μάρτιο, αλλά και αγωνίας για εναλλακτικές και ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης και διεξόδους βιωσιμότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα θετικό μέτρο έμμεσης ρευστότητας, στη δεύτερη φάση, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τις 200.000, αποδεικνύοντας έτσι την ανεπάρκεια όλων των έως τώρα εργαλείων να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία την απαραίτητη ρευστότητα.
Ως Κίνημα Αλλαγής αναλάβαμε τις ευθύνες μας απέναντι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν όρθιες μετά από δέκα χρόνια κρίσης και πέντε χρόνια εξαντλητικής φορολόγησης, και κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο με δυο μήνες lockdown. Υπερψηφίσαμε επί της αρχής το Νομοσχέδιο για τη μικροχρηματοδότηση, χωρίς την ψευδαίσθηση ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο μπορεί να υποκαταστήσει το τεράστιο κενό ρευστότητας που απειλεί σήμερα την πραγματική οικονομία. Μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες στηρίζουμε έμπρακτα τη μάχη επιβίωσης των επιχειρήσεων, έναν αγώνα άνισο, που είναι προς όφελος όλων μας να κερδηθεί.
Δάνειο δεν πρέπει να σημαίνει οικονομικό αδιέξοδο για τους δικαιούχους και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για ένα νομοσχέδιο που από την ίδια του τη φύση έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και στόχο να στηρίξει τους αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό, είναι κοινωνικά αναγκαίο και δίκαιο να απαιτούμε από τις τράπεζες να αναλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη και να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο.
Ως Κίνημα Αλλαγής πήραμε ξεκάθαρη θέση και για τη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν οι συνταξιούχοι με 3 χρόνια καθυστέρηση. Φορολόγηση, χωρίς όμως να έχουν κληθεί νόμιμα να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις. Επισημάναμε εγκαίρως το πρόβλημα και ζητήσαμε ρύθμιση ώστε να απαλλαγούν εντελώς από τις άδικες επιβαρύνσεις 71.000 συνταξιούχοι που είδαν ξαφνικά εμβρόντητοι στον υπολογιστή τους χρεωστικά σημειώματα με παχυλά πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Η αναδρομική φορολόγηση συνεπάγεται ταλαιπωρία και πρόσθετο κόστος τη στιγμή μάλιστα που πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους ή έχουν κάνει ρύθμιση, ενώ δεν προβλέπεται καν μια πιο μακρά περίοδος εξόφλησης.
Τέλος, η κυβέρνηση επέλεξε αντί της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια (γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού), την οποία επανειλημμένως έχει ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής, την αναστολή του για ένα μόνο έτος. Είναι ζήτημα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει σε αυτό.