Το μεταναστευτικό, η έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται σε νησιά όπως η Ρόδος αλλά και…
Σε κίνδυνο το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων για κομβικά προϊόντα της Ηλείας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με συναδέλφους του από το κόμμα, σε σχέση με τον ορατό, για ακόμη μία φορά κίνδυνο, να εξαιρεθούν κομβικά αγροτικά προϊόντα της Ηλείας, όπως η βιομηχανική τομάτα, τα εσπεριδοειδή, η κορινθιακή σταφίδα κ.α. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Ηλείος βουλευτής τους τελευταίους μήνες έθεσε κατ’ επανάληψη το ζήτημα, παρουσία των διαδοχικών ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, λαμβάνοντας κάθε φορά από τα πλέον επίσημα χείλη την διαβεβαίωση πως …δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.
«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», ωστόσο, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναθεώρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε 8 από τα 19 αγροτικά προϊόντα της χώρας που υπάγονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων (βιομηχανική τοµάτα, πορτοκάλια χυµοποίησης, κορινθιακή σταφίδα, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, συµπύρηνο ροδάκινο, καρποί µε κέλυφος και µήλα), κατόπιν παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 που κατέθεσε η χώρα μας.
Συγκεκριμένα, στις προτάσεις της Κομισιόν αναφέρεται πως κατά τη νέα περίοδο, οι συνδεδεμένες δεν θα πρέπει να δίνονται οριζόντια, αλλά μόνο με κριτήρια ποιότητας, που θα αφορούν κυρίως τα βιολογικά προϊόντα, τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή τα προϊόντα καλλιεργητών που παράγουν µε «πράσινες» πρακτικές, όπως π.χ. η στάγδην άρδευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, δικαιολογημένη αναστάτωση προκαλεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας η απαντητική επιστολή της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η «ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και η χώρα μας θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης» (!).
Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης, ωστόσο, ακόμη και το ενδεχόμενο εξαίρεσης των βασικών αγροτικών προϊόντων της Ηλείας από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα προκαλέσει πολύ μεγάλη δυσχέρεια στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, για τον οποίο οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τη συνέχεια των καλλιεργητικών του εργασιών, όσο βέβαια και για την επιβίωσή του.
«Κι όλα αυτά μάλιστα, σε μία χρονική περίοδο που τα χτυπήματα για τον αγροτικό τομέα είναι αλλεπάλληλα, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής από τις συνεχείς ανατιμήσεις», τονίζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
- Με ποιο σκεπτικό δόθηκε από ελληνικής πλευράς η συγκεκριμένη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ανωτέρω προϊόντα, χωρίς κανένα διάλογο και ενημέρωση των εν λόγω παραγωγών;
- Αν διατίθεται να προβεί ξανά σε διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς, αναθεωρώντας την στάση του, όπως επίσης και σε όλες τις σχετικές ενέργειες, προκειμένου να μην εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά
Θέμα: «Η κυβερνητική προχειρότητα και η μη επαρκής τεκμηρίωση στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δημιουργούν ερωτηματικά για την υποστήριξη των θέσεων της χώρας μας απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόταση για αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων»
Αμφίβολο, δυστυχώς, φαίνεται να είναι το μέλλον στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων 8 αγροτικών προϊόντων της χώρας, στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, λόγω αναποτελεσματικής προετοιμασίας και τεκμηρίωσης κατά την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού 2023-27 στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ευρύτατα δει την δημοσιότητα, η αμφιβολία για το μέλλον αφορά, τη βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, την κορινθιακή σταφίδα, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, τους καρπούς µε κέλυφος και τα µήλα.
Ειδικότερα, στην σχετική αλληλογραφία για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 που κατέθεσε η χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με την Ελλάδα να αναφέρει ότι «αναγνωρίζει την ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και [ότι] θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης». Παράλληλα, στην ίδια επιστολή από πλευράς της Ελλάδας αναφέρεται ότι «το αναθεωρημένο μέτρο θα είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στην ανάλυση SWOT, λαμβάνοντας υπόψη την συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα πολιτικής για τα συγκεκριμένα προϊόντα-κλάδους, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας».
Συγκεκριμένα, μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν προς τα Κράτη-Μέλη τονίζεται πως είναι καλύτερα να μη δίνονται οι συνδεδεμένες οριζόντια, αλλά με κριτήρια ποιότητας, προκειμένου να επιδοτηθούν τα βιολογικά προϊόντα, τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή τα προϊόντα καλλιεργητών που παράγονται µε «πράσινες» πρακτικές (π.χ. με στάγδην άρδευση). Παράλληλα, η Επιτροπή βρίσκει ανεπαρκείς τις εξηγήσεις των Κρατών-Μελών, σχετικά με τις παρεµβάσεις τους στο πλαίσιο της συνδεδεµένης εισοδηµατικής στήριξης, όπως προβλέπονται από την Οδηγία Πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ). Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται εγχώρια αγροτικά προϊόντα που επιδοτούνται με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ, να βρεθούν εκτός καθεστώτος ενισχύσεων, αφού κατά τα φαινόμενα οι όροι θα αναθεωρηθούν, με την εισαγωγή των ανωτέρω κριτηρίων.
Δεδομένου ότι η ενδεχόμενη εξαίρεση των ανωτέρω αγροτικών προϊόντων από το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων θα προκαλέσει πολύ μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες στον αγροτικό κόσμο της χώρας και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων, τα οποία σημειωτέον εξάγονται και σε χώρες του εξωτερικού.
Δεδομένου ότι για τους ανωτέρω παραγωγούς οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είναι κρίσιμης σημασίας, τόσο για τη συνέχεια των καλλιεργητικών τους εργασιών, όσο και για την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο που τα χτυπήματα για τον αγροτικό τομέα είναι αλλεπάλληλα, εξαιτίας της δυσθεώρητης αύξησης των συντελεστών του κόστους παραγωγής.
Δεδομένου ότι αν τα παραπάνω ισχύσουν, η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα πολλών ελλήνων παραγωγών θα πληγούν ανεπανόρθωτα, οδηγώντας σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές που στηρίζονται στην καλλιέργεια των ανωτέρω προϊόντων και για τις οποίες ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό οικονομικό μοχλό.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
- Με ποιο σκεπτικό δόθηκε από ελληνικής πλευράς η συγκεκριμένη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, τα σπαράγγια, την κορινθιακή σταφίδα, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, τους καρπούς µε κέλυφος και τα µήλα, χωρίς κανένα διάλογο και ενημέρωση με τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων;
- Διατίθεστε να προβείτε στον διάλογο που δεν έγινε με τους παραγωγικούς φορείς και να αναθεωρήσετε την στάση σας, όπως επίσης να προβείτε σε όλες τις σχετικές ενέργειες, προκειμένου να μην εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα της χώρας από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί το εισόδημα των ελλήνων αγροτών;
Οι ερωτώντες βουλευτές