1) Κύριε Κατρίνη, απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις εσωκομματικές κάλπες του…
Στήριξη της οικογένειας: Ούτε «τολμηρά», ούτε «μπροστά» η ΝΔ-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ NEWSBOMB
Ο δημογραφικός χειμώνας που βιώνει η Ελλάδα την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογη κρίση, καθώς δεν αντιμετωπίζει μόνο πρόβλημα γήρανσης πληθυσμού, αλλά και σταθερής μείωσής του για δωδέκατη συνεχή χρονιά.
Με το δείκτη γεννητικότητας να υστερεί του δείκτη ανανέωσης πληθυσμού και με την μετανάστευση χιλιάδων νέων να επιδεινώνει το πρόβλημα, το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί, πλέον, υπαρξιακή απειλή για την χώρα μας.
Οι συνέπειές του είναι άμεσες και πολυδιάστατες: πίεση για το ασφαλιστικό σύστημα, πίεση για την οικονομία και την ανάπτυξη, με σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, πίεση για την εθνική μας ασφάλεια, καθώς η πληθυσμιακή συρρίκνωση της χώρας μας συνδυάζεται με την δημογραφική μεγέθυνση της γειτονικής Τουρκίας.
Αν το δημογραφικό στην Ελλάδα είχε ίδια χαρακτηριστικά και τάσεις με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τότε η σχετική συζήτηση θα είχε διαφορετική αφετηρία. Όμως, ενώ έχουν προστεθεί στην εξίσωση η οικονομική ανασφάλεια, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και η αποχώρηση μεταναστευτικού δυναμικού που εργαζόταν στη χώρα, απουσιάζουν οι πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται σε χώρες που δεν βιώνουν αυτές τις πρόσθετες συνθήκες.
Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να υποκριθεί ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα από την αρχή της θητείας της. Γνώριζε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που συστήθηκε με πρόταση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά το 2017, αλλά επέλεξε να το αγνοήσει.
Μήπως δεν άκουσε ποτέ τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ; Ούτε κι αυτό ισχύει. Υιοθέτησε, μάλιστα, ορισμένες από αυτές, όπως αυτή για το εφάπαξ επίδομα γέννησης παιδιού. Αλλά, μέχρι εκεί. Ούτε ‘’τολμηρά’’, ούτε ‘’μπροστά’’ θέλησε να προχωρήσει, όπως επαίρεται ότι έκανε σε άλλους τομείς της πολιτικής της. Κι όποτε απουσιάζουν οι πρωτοβουλίες, τότε τη θέση τους παίρνουν τα show με πρωταγωνιστές κομματικούς της φίλους, που ο κ. Μητσοτάκης ‘’τους έλυσε το στεγαστικό πρόβλημα’’.
Δυστυχώς, για την πλειονότητα των νέων ζευγαριών η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Μείωση εισοδημάτων, εργασιακή ανασφάλεια σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις (το 12% των εργαζόμενων αμείβεται με ως 500 ευρώ μεικτά και το 50% με ωςως 800 ευρώ μεικτά), ανεργία και ακρίβεια έχουν καταστήσει την ανατροφή παιδιών μια δαπανηρή και δύσκολη επιλογή. Έπρεπε το βρεφικό γάλα να φτάσει να πουλιέται 300% περισσότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ, για να επιβληθούν καθυστερημένα πρόστιμα-χάδια στους κερδοσκόπους, ενώ η λύση ήταν η διατίμηση και ο μηδενικός ΦΠΑ στο βρεφικό γάλα, αν θέλαμε πραγματικά να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια.
Η στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, με το όνειρο της απόκτησης σπιτιού να φαντάζει άπιαστο, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί και τις κατοικίες δυσεύρετες.
Η κοινωνική υποστήριξη για τις οικογένειες είναι ανεπαρκής, με χιλιάδες από αυτές να μην έχουν πρόσβαση σε κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ή άλλες υποστηρικτικές δομές, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά εργασίας, φαίνεται να ‘’τιμωρεί’’ τις μητέρες, θέτοντας διλήμματα στις γυναίκες μεταξύ καριέρας και μητρότητας. Ανάλογη ‘’τιμωρία’’ επιφυλάσσει η φορολογία για την οικογένεια με παιδιά, όπως παρουσιάζεται σε σχετικές έρευνες, με την Ελλάδα να απέχει κατά πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Παραδείγματα όπως αυτά, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, για συνδυασμό της εργασιακής ευελιξίας με τη ασφάλεια, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και για μια στεγαστική πολιτική με επίκεντρο την κοινωνική κατοικία.
Πολιτικές, δηλαδή, που αποτελούν τους βασικούς άξονες της πρότασής μας ως ΠΑΣΟΚ για το δημογραφικό, θεωρώντας, όμως, ότι όλες πλέον οι δημόσιες πολιτικές, οφείλουν να εμπεριέχουν τη διάσταση του δημογραφικού. Ενός προβλήματος που απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση, εθνική στρατηγική και μακροχρόνιο σχεδιασμό, για να στηρίξουμε τις γενιές του μέλλοντός μας.