Skip to content

Στη μετά κορωνοϊού εποχή θα διστάζουμε να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ESPRESSO

Συνέντευξη στην ESPRESSO και τη Βίβιαν Μπενέκου, που αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα NEWSBREAK

Τι σημαίνει καραντίνα για το «Κατρινέικο»; Πώς περνάτε στο σπίτι;

Σημαίνει πολύ και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου, κάτι που μου έλειπε. Σημαίνει ποδόσφαιρο κάθε μέρα με τα παιδιά μου, όμορφες οικογενειακές στιγμές, με παιχνίδι, διάβασμα και αρκετή τηλεόραση. Βέβαια, όλο αυτό δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι για τη γυναίκα μου, που έχει τρεις άντρες μέσα στα πόδια της όλη μέρα. Η Γιάννα, όμως, έχει τον τρόπο της, μας βάζει σε… σειρά, αλλά κυρίως να μας φροντίζει όλους με μοναδικό τρόπο.

Είστε ζευγάρι οδοντιάτρων με τη σύζυγό σας. Σε περίπτωση που ξεφύγει η πανδημία στη χώρα μας, μπορεί ένας οδοντίατρος να συνεισφέρει στον αγώνα;

Νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι είμαστε διαθέσιμοι, αν και εφόσον χρειαστεί, να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια. Υπάρχει και ευαισθητοποίηση και εγρήγορση σε όλους τους ιατρούς και οδοντιάτρους. Στα δύσκολα όλοι πρέπει να βάζουμε πλάτη, όλοι ταξιδεύουμε με το ίδιο «πλοίο» και πρέπει να φτάσουμε ασφαλείς.

Οι πολίτες συμφωνούν με τα κυβερνητικά μέτρα. Ποια είναι η προσωπική σας γνώμη για τους χειρισμούς Μητσοτάκη, σε όλο αυτό που ζούμε;

Η κυβέρνηση ακολούθησε τις υποδείξεις και τις εισηγήσεις των επιστημόνων και των ειδικών. Είναι θετικό ότι στη χώρα μας υπάρχει μικρή σχετικά έκθεση στον κορωνοϊό και σε αυτό συνέβαλαν τα περιοριστικά μέτρα. Είμαστε, όμως, σε ένα κρίσιμο και οριακό σημείο, δεν χρειάζεται χαλάρωση, γιατί δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Μαζί με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, εξίσου αναγκαία είναι και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων και των επαγγελματιών, γιατί θα υπάρχει και Ελλάδα μετά τον κορωνοϊό. Εκεί, δυστυχώς, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε γρήγορα, ούτε αποτελεσματικά. Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν όλους όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Πολλές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν, αν δεν στηριχτούν, και οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν, πολύ δύσκολα θα ξανανοίξουν.

Με δεδομένο ότι ο νομός Ηλείας, όπου εκλέγεστε, παραμένει «κόκκινος» όσον αφορά τα κρούσματα, οι ψηφοφόροι σας τι λένε, πώς αισθάνονται;

Ο κόσμος ανησύχησε λόγω της αιφνίδιας εμφάνισης πολλών κρουσμάτων, από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους. Ταυτόχρονα, όμως, οι συμπατριώτες μου ευαισθητοποιήθηκαν, έκαναν αυτό που έπρεπε, περιορίζοντας τη διασπορά του ιού. Η Ηλεία έζησε πρώτη τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας, τόσο ως προς τα μέτρα προφύλαξης, όσο και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις. Άντεξε όμως. Δυστυχώς, χάσαμε άδικα και πρόωρα τον Μανόλη, έναν εξαίρετο άνθρωπο και καλό οικογενειακό μας φίλο, ο οποίος ήταν και το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η απώλειά του μας ταρακούνησε όλους, μας ανάγκασε να δούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πώς φαντάζεστε την ελληνική πολιτική σκηνή μετά τον κορωνοϊό;

Προς το παρόν, αυτό που με νοιάζει είναι να βγούμε αλώβητοι από αυτή την πανδημία και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, να μη ζήσουμε σκηνές όπως αυτές στην Ιταλία. Είναι δεδομένη η αγωνία μου για την επόμενη μέρα, για τη χώρα και τους πολίτες, αφού θα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Η ανασφάλεια, δυστυχώς, επιστρέφει, όπως επιστρέφει και η ύφεση. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πλέον, στην οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που βλέπουν μόνο τα νούμερα και αγνοούν τους ανθρώπους. Αυτή η προσέγγιση εγκαταλείπεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς θα επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ με αντιπάλους τη Ν.Δ., που, ενδεχομένως, να βγει πολύ ενισχυμένη από αυτή την περιπέτεια, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μάλλον αρκείται στις πρόσκαιρες εντυπώσεις, τα δύσκολα, όμως, είναι μπροστά της και μπροστά μας. Το Κίνημα Αλλαγής έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου όλα αυτά τα χρόνια, έχει αναπτύξει αντισώματα απέναντι στις επιθέσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα, για το ποιος ενισχύεται τελικά και ποιος όχι. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, έχει τις ρίζες του στο ΠΑΣΟΚ των μεγάλων αλλαγών και των δημοκρατικών αγώνων. Εκφράζουμε υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, είμαστε γεννημένοι για τα δύσκολα, αντέξαμε στα δύσκολα και μάθαμε να κοιτάμε πάντα μπροστά. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά, πάνω απ’ όλα, είμαστε μαχητές. Και όποιος μάς υποτιμά ή μας θεωρεί δεδομένους, θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Επικοινωνείτε καθόλου με την πρόεδρο Φώφη; Τι σας λέει;

Ανησυχεί και η ίδια για την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία της οικονομίας και τη θέση της χώρας στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις, και προσπαθούμε να συμβάλλουμε με θετικές και δημιουργικές ιδέες στη διαχείριση της κρίσης.

Πώς δύο γονείς εκπαιδευτικοί οδήγησαν δύο γιους στην Ιατρική;

Να σκεφτείς ότι η μητέρα μου επέμενε να γίνω δικηγόρος. Ίσως και να είχε δίκιο και να μου ταίριαζε πιο πολύ, αφού, όσοι δεν με ξέρουν καλά, με περνάνε για δικηγόρο. Η Ιατρική ήταν η πλέον περιζήτητη σχολή την περίοδο που δίναμε πανελλήνιες και τόσο εγώ, όσο και ο αδελφός μου, βάλαμε τον πήχη ψηλά. Ήμασταν πολύ καλοί μαθητές και οι δύο και το πετύχαμε, πάντα με την αμέριστη βοήθεια και καθοδήγηση των γονιών μας. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να έχεις γονείς εκπαιδευτικούς, δεν μπορείς να λουφάρεις στο διάβασμα, να τους ξεγελάσεις.

Back To Top