Skip to content

Στόχος του ΚΙΝΑΛ η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ EYRO2DAY

—- Η ακρίβεια δεν είναι παροδικό φαινόμενο, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση – ή υποστηρίζει ακόμα. Σε 18 ευρωπαϊκές χώρες έχει μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, σε άλλες έχει μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και άλλες έχουν προχωρήσει σε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Συμφωνείτε να ληφθούν και τα τρία μέτρα εδώ ή αποκλείεται κάποιο ;

Και οι τρεις αυτές προτάσεις έχουν κατατεθεί, εδώ και καιρό, από το Κίνημα Αλλαγής. Η κυβέρνηση όμως περιμένει να αυτορυθμιστεί από μόνη της μια αγορά που ήδη είναι απορρυθμισμένη. Με τον πληθωρισμό στο υψηλότερο όριο των τελευταίων 25 χρόνων και τις ανατιμήσεις να είναι καθημερινές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα που αρνείται να πάρει σήμερα, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά όταν αναγκαστεί ή συρθεί να τα πάρει σε επόμενο χρονικό διάστημα.

—- Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως προτείνετε, πρέπει να επεκταθεί συνολικά στους μισθούς ή  βάζετε “ταβάνι”; (σ.σ. εννοώ να αυξηθούν μισθοί μέχρι κάποιο ύψος, πχ τα 1500 ευρώ, ή όλοι ή κανείς πέραν του κατώτατου).

To Kίνημα Αλλαγής δεν προτείνει μόνο την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά και τη διαμόρφωση των μισθών μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και αυτό γιατί ο κατώτατος μισθός αφορά 600.000 εργαζόμενους και όχι την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση τα απορρίπτει και τα δύο, κάποιοι μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να υπαινίσσονται ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς για τους ίδιους, μόλις πριν 3 ημέρες, η Κομισιόν όχι μόνο αποδέχθηκε την επιλογή της Ισπανίας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά συνεχάρη την κυβέρνηση της Ισπανίας για αυτες τις αλλαγές στα εργασιακά που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

—- Η διατύπωση εκλογικού αιτήματος από το Κίνημα Αλλαγής εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας; Ή κρίνετε ότι δεν ήλθε ακόμα η ώρα ανεξαρτήτως υγειονομικών συνθηκών; Σε δύο εβδομάδες ανοίγει η τουριστική περίοδος, σε άλλες χώρες έχουν γίνει ήδη στηθεί κάλπες ενώ, τηρουμένων των αναλογιών, το κόμμα σας έκανε εσωκομματικές εκλογές παρότι εκείνες τις ημέρες είχαμε 70-90 ημερήσιους θανάτους.

Οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, έγιναν κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες. Να θυμίσω ότι μεσολάβησε και ο αδόκητος θάνατος της Φώφης Γεννηματά.

Με 100 περίπου νεκρούς καθημερινά-25.000 συνολικά- χιλιάδες κρούσματα και υψηλό αριθμό συνανθρώπων μας να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αναδεικνύεται ως απόλυτη ανάγκη ο έλεγχος και η διαχείριση της πανδημίας. Εμείς αποτυπώσαμε την κοινή λογική.

Οι εκλογές συνδέονται με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα αλλά και με τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού αιτήματος μέσα στην κοινωνία. Και αυτό το αίτημα δεν επιβάλλεται με το να ζητάς απλά εκλογές αλλά με το να διαμορφώνεις ένα πλειοψηφικό ρεύμα με προτάσεις και προγραμματικό λόγο.

—- Η αείμνηστη πρόεδρος σας Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για “Μαξίμου Α.Ε.”. Επιβεβαιώνεται ο χαρακτηρισμός ή τον θεωρείτε πολύ αυστηρό;

Η Φώφη Γεννηματά , ως Πρόεδρος , άσκησε δυναμική και δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε.

Είναι νομίζω πλέον εμφανές σε όλους ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν παίζει μόνος του

—-  Αν η κάλπη “επιβάλλει” να συμπράξετε κυβερνητικά, θα το αρνηθείτε στο όνομα της αυτόνομης πορείας που είναι ο στόχος σας; Μήπως θα κληθείτε εκ των πραγμάτων να αποφασίσετε “με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε’;

Είμαστε σε μεγάλη απόσταση από νοοτροπίες και αντιλήψεις ενός νοσηρού κυβερνητισμού. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο, μοιράζοντας καρέκλες και κάνοντας εκπτώσεις σε αρχές και ιδέες. Μας απωθεί αυτή η λογική η οποιά ανήκει στο παρελθόν.

Σημασία έχει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης που δεν μπορεί να έχει αντικοινωνικό, λαϊκίστικο, περιοριστικό και νεοσυντηρητικό χαρακτήρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει απορρίψει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο στόχος μας είναι η ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Και αυτή η ανατροπή περνάει μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, την επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή.

 

—-  Τελικά σας χωρίζουν “ίσες αποστάσεις” από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Το “μεγάλες αποστάσεις τόσο από τον έναν όσο και από τον άλλον”, που λέτε εσχάτως, πάλι …ίσες αποστάσεις σημαίνει.

Όχι δεν ισχύει αυτό. Οι μεγάλες αποστάσεις από τις πρακτικές της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ξεκάθαρη θέση μας. Γιατί δεν μας εκφράζουν οι πρακτικές τους, γιατί είμαστε σε μεγάλη απόσταση από αυτές και γιατί η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι εντολή των πολιτών. Και είναι αδιαπραγμάτευτη.

—- Μόλις προχθές, στη συζήτηση για τα αμυντικά, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ονομαστικά σε σας εναντίον των ίσων αποστάσεων. Ο κ.Τσίπρας δε, είπε (Σκάι) πως όταν ένα κόμμα τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωφελεί αντικειμενικά την πρώτη…

Στον κ.Μητσοτάκη απάντησα στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι δεν παίζει πλέον μόνος του και αυτό του δημιουργεί εκνευρισμό. Τόσο ο κ.Μητσοτάκης, όσο και ο κ.Τσίπρας έχουν την ίδια αγωνία: τη διατήρηση με κάθε τρόπο αυτού του ψευδεπίγραφου δικομματισμού, του ενάμισι κόμματος με τους ίδιους να μοιράζονται τους ρόλους. Θέλουν να διατηρηθεί το σημερινό πολιτικό σύστημα, εντός του οποίου όμως η χώρα και οι πολίτες ασφυκτιούν και αναζητούν διέξοδο.

—- Ποια συνθήκη θεωρείτε ικανή και αναγκαία για να συμπράξετε κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;  Μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα ή απαιτείται κάτι άλλο, πχ αυτοκριτική του για την πρώτη μνημονιακή περίοδο (κυβέρνηση Παπανδρέου); Κάτι τέτοιο δεν προϋποθέτει και δική σας αυτοκριτική για την δεύτερη μνημονιακή περίοδο (κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου); Και πού θα πάει όλο αυτό;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια προϋπόθεση, κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ΠΑΣΟΚ συκοφαντήθηκε, στοχοποιήθηκε, λοιδωρήθηκε, σήκωσε στις πλάτες του ένα τεράστιο βάρος. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαφεύγει, ίσως, ότι εδώ και 5 χρόνια δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, αφού και οι ίδιοι εφάρμοσαν μνημόνια, πιο σκληρά και με μεγάλο κόστος.

Το ΠΑΣΟΚ που συκοφαντήθηκε και λοιδωρήθηκε, τώρα επιστρέφει. Και οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για όλα.

—- Τελικά, ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ; Ή ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Πώς αντιμετωπίζετε την υποψία ότι δεν επιλέγετε στο σκέτο “ΠΑΣΟΚ” λόγω των υψηλών τραπεζικών χρεών που συνοδεύουν το ΑΦΜ του;

Το ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά του Κινήματος Αλλαγής. Ήταν και είναι η ψυχή μας. Και η ψυχή παραμένει πάντα ζωντανή, σε κάθε πολιτική αναμέτρηση πάμε με το ΠΑΣΟΚ, είμαστε ΠΑΣΟΚ. Τώρα, σε ότι αφορά στα χρέη , σας τονίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αναλάβει τις δανειακές υποχρεώσεις , με το σύνολο, σχεδόν, του ποσού της κρατικής επιχορήγησης να διατίθεται για την εξόφληση των δανειακών οφειλών. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση, που κάποιοι επιμελώς προσπαθούν να συντηρήσουν, βρίθει σκοπιμοτήτων και έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό και την ανακοπή της δυναμικής που δείχνει η παράταξή μας.

 

 

Back To Top