Skip to content

Το Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει δικαιωμένο-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

  1. 1. Το Κίνημα Αλλαγής αύξησε τα ποσοστά του αποφασιστικά. Με ποιο τρόπο επέδρασε σ’ αυτό η αλλαγή ηγεσίας;

Η άνοδος των ποσοστών και της επιρροής που εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής έχει δυναμικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι εξελίσσεται διαρκώς και ο στρατηγικός μας στόχος είναι να ενισχύουμε αυτή τη δυναμική και να την μετατρέψουμε σε πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα ανατροπής του σημερινού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που δεν εμπνέει κανέναν.

Αναμφίβολα, η δυναμική αυτή τροφοδοτήθηκε από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενός νέου ανθρώπου με σημαντική εμπειρία, αλλά και την καθαρή εντολή που έδωσαν οι 270.000 πολίτες σε αυτή την ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία.

  1. Αισθάνεστε ότι η αύξηση αυτή έχει γερά θεμέλια; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να πολώσουν το κλίμα οι δραματικές εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και οι ανακλάσεις του στο εσωτερικό;

Η δυναμική αυτή δοκιμάζεται και κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες. Η αίσθηση που έχω εγώ είναι ότι οι πολίτες δεν μας δίνουν λευκή επιταγή, αλλά έχουν αρχίσει να συνομιλούν μαζί μας και να πιστεύουν σε εμάς. Ταυτόχρονα, έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους στην ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, αλλά και στη διαμόρφωση μιας νέας κυβερνητικής πρότασης που θα δίνει ελπίδα και διέξοδο στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Αυτό που περιμένουν οι πολίτες από το Κίνημα Αλλαγής είναι να βγει μπροστά με δυναμικές και ρεαλιστικές προτάσεις και θέσεις, να εκφράσει τη μεγάλη δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

  1. Μπορούσε πραγματικά η κυβέρνηση να ελέγξει τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στα αγαθά; Είναι τεράστιας έκτασης το πρόβλημα και διεθνές.

H κυβέρνηση οφείλει να πάρει μαθήματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Κυρίως, από την Ισπανία και την Πορτογαλία, που στη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε,  διεκδίκησαν και πέτυχαν την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνοντας το κόστος για τους πολίτες τους.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε απαντήσεις, ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και τη βούληση να μειώσει τις τεράστιες επιβαρύνσεις που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντί να συνταχθεί με την Ισπανία και την Πορτογαλία και να στηρίξει τους πολίτες και τα ελληνικά νοικοκυριά προτίμησε να κρυφτεί . Το χειρότερο είναι ότι κρύβεται πίσω από ελάχιστα πειστικές δικαιολογίες και καλύπτει, με αυτό τον τρόπο, όσους αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις ανατιμήσεις.

 

  1. 4. Θα πάρετε τα πρωτεία από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα; Θεραπεύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους τα χάσατε;

Δεν βάζουμε ούτε όρια ούτε ταβάνι στους εκλογικούς μας στόχους.

Το ΠΑΣΟΚ συκοφαντήθηκε, σήκωσε μόνο του ένα τεράστιο σταυρό μαρτυρίου. Όλοι αντιλαμβάνονται, τώρα, ότι η δημοκρατική παράταξη, ο πολιτικός χώρος  που ταυτίστηκε με όλες τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα, αδικήθηκε.

Το αίμα νερό δεν γίνεται. Οι δημοκρατικοί πολίτες βλέπουν, πλέο,ν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, αντιλαμβάνονται ότι εξαπατήθηκαν από αυτούς που υπόσχονταν εύκολες λύσεις και στοχοποίησαν το ΠΑΣΟΚ , φτάνοντας στο σημείο να στοχοποιήσουν και να επιχειρήσουν να ‘’κοντύνουν’’ την ιστορική προσφορά και διαδρομή του ιδρυτή μας, του Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία, όπως τους συμφέρει.

Παρά τις επίμονες προσπάθειές τους, δεν θα το καταφέρουν. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει για να εκφράσει και πάλι τους δημοκρατικούς πολίτες, να δώσει ελπίδα και διέξοδο σε όλους όσοι η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη σπρώχνει στο περιθώριο και αυξάνονται καθημερινά.

  1. 5. Η ‘’Πατρών- Πύργου’’ ξεκινάει. Θα επωφεληθεί η κυβέρνηση; Είστε ευχαριστημένοι από τις προδιαγραφές του έργου;

Έχουμε μια καθυστέρηση 7 χρόνων στην υλοποίηση του έργου, την οποία χρεώνονται οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει.

Από εκεί και πέρα , τους πολίτες της Ηλείας αλλά και της Αχαϊας τους ενδιαφέρει να γίνει επιτέλους το έργο. Και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Όποιος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί για μικροκομματικούς λόγους αυτό το έργο, τιμωρήθηκε από τους πολίτες.

Αυτό, ας το έχουν υπόψη τους όλοι.

  1. Η φιλοδυτική στάση σε διεθνή γεωπολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα είναι ενοχοποιημένη ιστορικά στη χώρα μας. Ποια κεντροαριστερή θέση μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη διάσταση αυτή και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής με καθαρούς όρους και χωρίς συναυλίες που θολώνουν τα νερά;

Οι Έλληνες είναι ένας φιλειρηνικός λαός. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν βλέπουν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σε μια ανεξάρτητη χώρα παραβιάζοντας την εθνική της κυριαρχία.

Αυτή δεν είναι μια κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά θέση αλλά μια θέση που εκφράζει το διεθνές δίκαιο και τη λογική.

Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, συνδέεται με τον αξιακό κώδικα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όταν απαιτούμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ως χώρα, για ζητήματα που μας αφορούν (πχ με την Τουρκία), θα πρέπει να κρατούμε συνεπή στάση σε περιπτώσεις που αυτό παραβιάζεται σε άλλες χώρες (πχ Ουκρανία).

  1. 7. Βρήκατε τα πατήματά σας ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος; Έχει ουσία η κοινοβουλευτική μάχη;

Για μένα-και παρά την κοινοβουλευτική εμπειρία μου-ήταν μεγάλη ευθύνη η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη να αναλάβω επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Ευθύνη που  ενισχύθηκε από την ομόφωνη στήριξη αυτής της πρότασης από όλους τους βουλευτές.

Δίνω καθημερινά τη μάχη μαζί με όλους τους συναδέλφους, αφού η προσπάθεια και η κοινοβουλευτική μάχη είναι συλλογική. Και σε αυτή τη μάχη, το Κίνημα Αλλαγής διαθέτει αυτό που δεν έχουν τα άλλα κόμματα: προτάσεις και καθαρό πολιτικό λόγο.

Παρά τις προσπάθειες του κ.Μητσοτάκη να απαξιώσει τον κοινοβουλευτικό διάλογο και το Κίνημα Αλλαγής, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο αλλά και στην κοινωνία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βλέπει πλέον ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν ‘’παίζει’’ μόνος του.

  1. Ακούγονται διάφορα για τα εκλογικά ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής. Υπάρχει αυτοδιάθεση; Θα επιδιωχθεί συστράτευση;

Υπάρχουν συλλογικές και καταστατικές διαδικασίες. Το Κίνημα Αλλαγής θα έχει ισχυρά ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες γιατί, πλέον, έχει υψηλούς στόχους.

Στην κοινωνία υπάρχουν νέες δυνάμεις, καταξιωμένοι πολίτες, άνθρωποι με ιδέες και δημοκρατικές ευαισθησίες που πρέπει να έχουν βήμα και ρόλο στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Η συστράτευση είναι απαραίτητη, η σύνθεση αυτονόητη, η ανανέωση αναγκαία.

  1. Θα πάτε σε καθαρές λύσεις ή σε συμπράξεις στην αυτοδιοίκηση; Και τι θα πει «προοδευτικό πρόσημο»;

Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, στην αυτοδιοίκηση εξέφραζε ευρύτερες δημοκρατικές και κοινωνικές δυνάμεις.  Υπάρχει η συντηρητική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση που την θέλει παρακολούθημα και μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Υπάρχει και η δική μας αντίληψη για μια ισχυρή, ανεξάρτητη και παρεμβατική αυτοδιοίκηση. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να εκφραστούν μέσα από αυτή την αντίληψη.

Πιστεύω ότι οι συντηρητικές αντιλήψεις και επιλογές στην αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.  Οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες θα αναζητήσουν και θα βρουν τα πρόσωπα αλλά και τις δυνάμεις που θα αλλάξουν τους σημερινούς συσχετισμούς.

 

Back To Top