Skip to content

Τραγική και ανησυχητική η κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη στον ΑΝΤ1  στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί»

 

Για τις κυβερνητικές ευθύνες σε σχέση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε:

 

Η κατάσταση της χώρας σε ό,τι αφορά το μέτωπο των πυρκαγιών είναι τραγική και, συγχρόνως, ανησυχητική.

Τραγική γιατί ένα μεγάλο τμήμα της χώρας καίγεται εδώ και αρκετές ημέρες με περιουσίες ανθρώπων να χάνονται και ανησυχητική γιατί ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως αυτό αποτελεί την νέα «κανονικότητα» και πως αυτή είναι η «μοίρα» μας, αποδίδοντας ευθύνες για την έκταση των καταστροφών…ακόμη και στα πευκοδάση.

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί «επιτελικού» κράτους, που θα προλάμβανε αυτά τα τραγικά περιστατικά. Ένα επιτελικό κράτος που απέτυχε παταγωδώς.

Ψηφίστηκε, μάλιστα, νόμος για την πολιτική προστασία από τη ΝΔ που προέβλεπε 13 περιφερειάρχες πολιτικής προστασίας και 13 περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας. Εκπονήθηκαν άραγε αυτά τα σχέδια; Υλοποιήθηκαν εγκαίρως;

Σήμερα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης λένε ότι έδωσαν πόρους για πυροπροστασία αλλά δεν ξέρουν τι έγινε από εκεί και πέρα, επιχειρώντας να μεταθέσουν τις ευθύνες τους, την ώρα που οι πολίτες στη Ρόδο και την υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουν τους κόπους μιας ζωής, τις περιουσίες τους να χάνονται σε λίγα λεπτά.

 

Στα θέματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο βουλευτής Ηλείας τόνισε:

 

Τον Ιούλιο τα τρόφιμα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, όταν στην Ε.Ε. οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 0,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Βλέποντας αυτό, την επόμενη ημέρα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης, δήθεν για να κινητοποιήσει τον αρμόδιο υπουργό να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, όταν ήδη το 1ο εξάμηνο του 2023 οι τιμές σε ορισμένα τρόφιμα έχουν αυξηθεί κατά 41%!

Ειδικότερα, από τα εξήντα προϊόντα που παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ τα 52 παρουσίασαν αύξηση, ενώ στην αγορά δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο για τις αυξήσεις των τροφίμων από τις 16 Δεκεμβρίου του 2022.

To ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει, ωστόσο, ήδη από το 2022 να γίνουν σοβαροί έλεγχοι στην αγορά και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας, κάτι που ζητούν ακόμη και παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων.

 

Για τη νέα νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ, σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε: 

 

Το ΠΑΣΟΚ, ανέκαθεν, λειτουργούσε αξιακά και ως εκ τούτου, πίστευε και πιστεύει πως σε σχέση με τη ψήφο των αποδήμων, θα πρέπει να αρθούν τα κάθε είδους εμπόδια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απανταχού Έλληνες στην άσκηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματός τους.

Ψηφίσαμε, λοιπόν, και τη συγκεκριμένη ρύθμιση της κυβέρνησης, παρότι γνωρίζουμε πως και αυτή, όπως και οι δύο προηγούμενες των κυβερνήσεων της ΝΔ, διέπεται από προχειρότητα, κατατέθηκε χωρίς διαβούλευση και χωρίς συζήτηση με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Καίριας σημασίας για τους απόδημους Έλληνες είναι το ζήτημα της ελληνόγλωσσης παιδείας στα σχολεία του εξωτερικού- κάτι που τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτησή του-ένα ζήτημα για το οποίο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επί ΝΔ δεν έκαναν απολύτως τίποτα τα προηγούμενα 4 χρόνια, με τρανταχτά παραδείγματα όπως τα σχολεία σε Βρυξέλλες και Μόναχο

Back To Top