Στον κατάμεστο χώρο του Ωδείου Αθηνών και με τον κόσμο να φτάνει ακόμα και στο…
Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων – ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν το έχει κάνει ως τώρα.
Τα 37 δις ευρώ του ειδικού ταμείου που προέρχονται από κονδύλια που δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τα κράτη-μέλη και το 1 δις ευρώ για την ανάληψη εγγυήσεων δανείων συνολικού ύψους 8 δις ευρώ για 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φαντάζουν πολύ λίγα μπροστά στο μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται.
Το ίδιο άμεσα οφείλει να δράσει και η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης, με δεδομένη τη μειονεκτική (και προ κορωνοϊού) θέση της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στην εκτίναξη των spreads, τις απώλειες του χρηματιστηρίου και το εξαγωγικό προφίλ της χώρας (1ος εξαγωγικός προορισμός η Ιταλία).
Στην Ιταλία ενέκριναν ήδη μέτρα 12 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, με μέτρα οικονομικής στήριξης στους εργαζόμενους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια μείωση του τζίρου τους πάνω από 25%.
Στη Γαλλία αποφάσισαν ήδη να καταβάλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές λόγω των περιοριστικών μέτρων. Το ίδιο και στη Γερμανία, όπου η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα διαθέτει 500 δις ευρώ για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας.
Στην Πορτογαλία εγκρίθηκε ήδη πακέτο 2,3 δις ευρώ, καθυστέρηση καταβολής φόρων και χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους – έκτακτη στήριξη στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (2/3 μισθού).
Στη Δανία αποζημίωσαν ήδη επιχειρήσεις που θα διοργάνωναν εκδηλώσεις, ενώ στην ισχυρή οικονομικά Ελβετία αποφάσισαν ήδη πακέτο 10,5 δις ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
- Την ίδια στιγμή που εννέα κράτη-μέλη έλαβαν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
- Την ίδια στιγμή που ενεργοποιείται η ρήτρα του Συμφώνου Σταθερότητας, η οποία επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και να χορηγήσουν κρατικές ενισχύσεις, χωρίς να λάβουν πρώτα το ‘’πράσινο φως’’ από την Κομισιόν, για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας του κράτους-μέλους (άρθρο 107 παρ.3),
- Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν προκρίνει την επιδότηση των μισθών των εργαζομένων που η δουλειά τους κινδυνεύει λόγω των έκτακτων μέτρων, στηρίζει την αποζημίωση των επιχειρήσεων για ζημιές που προκύπτουν άμεσα από τις έκτακτες συνθήκες και προτάσσει τη στήριξη των ανέργων που θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν δουλειά με τα νέα δεδομένα,
Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει άτολμη και διστακτική να λάβει μέτρα τόνωσης της αγοράς και να ανακοινώσει πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, περιμένοντας την έγκριση των Ευρωπαίων και τις αποφάσεις του Eurogroup.
Η Ελλάδα δεν αντέχει το βάρος μιας ακόμα κρίσης υπό την πίεση επίτευξης ανέφικτων στόχων, σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται οικονομικά, τουλάχιστον. Μια Ευρώπη που αναγνωρίζει την Ελλάδα ως σύνορό της, αλλά θα πρέπει να μας πείσει ότι στηρίζει τα σύνορά της.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να πάρει γρήγορα τις σωστές αποφάσεις για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Να καταστρώσει το απαραίτητο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και να το ανακοινώσει στους ομολόγους του, όπως ακριβώς έκαναν και πολλοί εξ αυτών.
https://www.protothema.gr/blogs/mihalis-katrinis/article/985331/tora-einai-i-ora-ton-apofaseon/