“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
«Φτωχός συγγενής» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο πρωτογενής τομέας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην απουσία του πρωτογενούς και διατροφικού τομέα από τους άξονες αναπτυξιακής πολιτικής και τις βασικές προτεραιότητες όπως αυτές αποτυπώνονται στην πρωτόλεια έκθεση Πισσαρίδη, στον κομβικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο του ΕΛΓΑ, καθώς και στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις αγροτικές αποζημιώσεις επικέντρωσε την παρέμβασή του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.
Αναφερόμενος στην έκθεση Πισσαρίδη, ο Ήλειος βουλευτής σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο μόνος παραγωγικός τομέας που μπορεί να υποστηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε την απουσία του από τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες «αστοχία» που πρέπει να διορθωθεί.
Κατέθεσε, ακόμα, συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Μεταξύ άλλων, για να αποζημιώνονται καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και δεν καλύπτονται από τον υπάρχοντα απαρχαιωμένο κανονισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, είχε αναγνωρίσει ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αναχρονιστικός. Ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει κάτι. Είμαστε στην αναμονή. Τα προβλήματα όμως τρέχουν.
Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, μειώθηκε το όριο της ανώτερης αποζημίωσης και παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Ενώ τα ασφάλιστρα παραμένουν ίδια η ανώτερη αποζημίωση έχει μειωθεί κάτω από το 1/3 της παλιάς. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία, που πιέζει τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μια πρόταση, σύμφωνα με τον κύριο Κατρίνη, που πρέπει άμεσα να υιοθετήσει το Υπουργείο είναι η διαφοροποίηση της απαλλαγής του ΕΛΓΑ ανά ζημιά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που σήμερα είναι οριζόντια και κυμαίνεται από 22-24%.
Επιπλέον, μετέωρο έχει μείνει το ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτικών εταιριών στην ασφάλιση της παραγωγής, καθώς δεν υπήρξε ποτέ σχετική ενημέρωση για τις εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν και τις προτάσεις τους.
Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις κρεάτων, σημείωσε ότι ακόμα εκκρεμεί η ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας παρότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει ότι από τον Φεβρουάριο ότι ετοιμάζεται να τη φέρει προς κύρωση στη Βουλή.
Στην παρέμβασή του του ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε, για μια ακόμα φορά, στο θέμα των αποζημιώσεων στους αιγοπροβατοτρόφους, τους πατατοπαραγωγούς και τους παραγωγούς λαικών αγορών, που αναμένουν ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων και αγωνιούν χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση.
Επίσης, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αποζημίωσης των καρπουζοπαραγωγών για τους οποίους παραμένει άγνωστο αν θα αποζημιωθούν, παρότι επλήγησαν στην αρχή της πανδημίας. Οι τιμές για το καρπούζι –ένα εμβληματικό προϊόν για την Ηλεία– παραμένουν εξευτελιστικές ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί και η επόμενη χρονιά.
Στη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο κύριος Κατρίνης, είναι τόσο η παράταση της αδειοδότησης κτηνοτροφικών και σταβλικών εγκαταστάσεων, όσο και η παράταση της περιόδου για το κυνήγι του αγριόχοιρου.
Τέλος, επεσήμανε ότι η πρόσφατη συμφωνία του Ευρωπαικού Συμβουλίου για το ταμείο ανάκαμψης δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, τονίζοντας ότι τα επιμέρους προβλήματα του αγροτικού κόσμου επιδεινώνονται στο γενικότερο πεδίο που διαγράφεται αβέβαιο, καθώς οι πόροι για την Κοινή Αγροτική Πολιτική παραμένουν στάσιμοι. «Η στήριξη της αγροτικής πολιτικής και των αγροτών είναι επείγουσα ανάγκη για την οικονομία και την κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση να δράσει άμεσα», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.