Το μεταναστευτικό, η έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται σε νησιά όπως η Ρόδος αλλά και…
Χαιρετισμός Μιχάλη Κατρίνη στο 31ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων
Φίλες και Φίλοι
Εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής, θα ήθελα να απευθυνθώ στο σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε αυτή τη συγκυρία που διεξάγεται και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, θα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια.
Μακριά από τις αφοριστικές λογικές που στοχοποιούν όλους ανεξαιρέτως τους αστυνομικούς.
Είναι καιρός να ανοίξει μια συζήτηση για το πως θα βελτιωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Και είναι σημαντικό σε αυτή τη συζήτηση να συμμετέχουν οι Έλληνες αστυνομικοί.
Να υπενθυμίσω άλλωστε ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος, το ΠΑΣΟΚ, που μετέτρεψε τον αστυνομικό από φόβητρο σε πραγματικό προστάτη του πολίτη, συνδέθηκε με δύο κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που αναβάθμισαν το ρόλο του Έλληνα Αστυνομικού.
Αναφέρομαι στο νόμο 2226 του 1994, με τον οποίο θεσπίστηκε η εισαγωγή αστυνομικών στις σχολές μέσα από το θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων αλλά και το νόμο 2265 του 1994, με τον οποίο αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε ο συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία.
Μαζί με αυτές τις δύο κομβικές αλλαγές, ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσαν την πενθήμερη απασχόληση, το αμετάθετο, την αύξηση των αδειών και θωράκισαν τα εργασιακά δικαιώματα, προσδίδοντας κύρος και αναγνώριση στο έργο των αστυνομικών.
Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν.
Τους αστυνομικούς δύο ταχυτήτων.
Το έλλειμμα διαρκούς εκπαίδευσης.
Την υποστελέχωση.
Την έλλειψη σαφούς πλαισίου καθηκόντων και την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων στους αστυνομικούς, όπως ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων της πανδημίας.
Την κυριαρχία πολιτικών κριτηρίων , πολλές φορές, στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ θα έπρεπε να κυριαρχούν αποκλειστικά επιχειρησιακά κριτήρια, με τη διαδικασία των κρίσεων να μην μπορεί να απαντήσει στο αίτημα για αξιοκρατία.
Πελατειακές λογικές που δεν προάγουν την εμπιστοσύνη του σώματος προς την ηγεσία, αλλά αμφισβήτηση.
Όλα αυτά , μαζί με τα θεσμικά , βαθμολογικά και μισθολογικά ζητήματα – ενδεικτικά αναφέρω την αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρέος και ανθυγιεινού, την άμεση ικανοποίηση των δικαστικών αποφάσεων – μπορούν να αποτελέσουν την ατζέντα μιας ευρείας και ανοιχτής συζήτησης.
Ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση είναι η σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής της Βουλής στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των αστυνομικών και επιστημονικοί φορείς.
Φίλες και Φίλοι
Πιστεύω ότι ο στόχος για μια σύγχρονη ελληνική αστυνομία με αποτελεσματικότητα, κύρος και αξιοπρέπεια είναι κοινός.
Ο στόχος αυτός περνάει και μέσα από την εμβάθυνση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στην Αστυνομία.
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στον Έλληνα αστυνομικό και στα δίκαια αιτήματά του, αναγνωρίζοντας το ρόλο του δίπλα στον πολίτη, για την προστασία του πολίτη.
Ένα ρόλο που οριοθετείται από τον νόμο και το σεβασμό στο Σύνταγμα, ένα ρόλο που υπηρετεί κι θωρακίζει τη δημοκρατία.
Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης αλλά και στους αιρετούς εκπροσώπους σας που θα αναδειχθούν από αυτή τη διαδικασία.