Skip to content

Άμεση ανάγκη ελέγχου και συντήρησης των δημοσίων υποδομών-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας μία θεσμική δομή ελέγχου και συντήρησης των υποδομών τονίζουν, με κοινή ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι βουλευτές, με αφορμή οκτώ πρόσφατα περιστατικά τεκμηριωμένων προβλημάτων στατικότητας, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν και σε καταρρεύσεις.

Παράλληλα επισημαίνουν, ότι η σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου και οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα λειτουργούν ως επιπρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τις υποδομές.

Με την ερώτηση ζητείται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει γιατί δεν έχει συγκροτηθεί εδώ και τρία η Διοικητική Αρχή Γεφυρών, γιατί δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή  το θεσμικό – κανονιστικό πλαίσιο συντήρησης των γεφυρών, καθώς και εάν έχει προβλεφθεί η οργάνωση, στελέχωση και χρηματοδότηση του συστήματος με το οποίο θα λειτουργήσουν οι αντίστοιχες δομές ελέγχου και συντήρησης των γεφυρών.

Επιπλέον, ο κ. Κατρίνης και οι υπόλοιποι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποδομές και τα κτήρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η δημιουργία του μητρώου αποτελούσε πάγιο αίτημα του τεχνικού κόσμου, εφόσον αυτό θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για τα στάδια περιοδικής συντήρησης ή και την έγκαιρη λήψη μέτρων σε θέματα στατικότητας. Τέλος, οι βουλευτές ζητούν διευκρινίσεις από τον υπουργό για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτηρίων, καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου.

Back To Top