Skip to content

Άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων από τις χαλαζοπτώσεις στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και να ολοκληρωθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους αγρότες του 2021 ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει:

«Η χθεσινή χαλαζόπτωση (4-9-2023) που έπληξε το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ιδιαίτερα τα χωριά Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλόν, προκάλεσε εκτεταμένες και σχεδόν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες, κυρίως ελαιόδεντρων καιαμπελιών, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις γι’ αυτούς είναι δυσβάσταχτες.

Η καταστροφή αυτή έρχεται σε μια δύσκολη οικονομικάσυγκυρία, καθώς οι παραγωγοί υφίστανται επιπλέον τιςσυνέπειες από τα υψηλά κόστη παραγωγής και την διαφαινόμενη ακαρπία λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών.

Η κατάσταση μάλιστα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη για τους παραγωγούς των πληγεισών περιοχών και συνολικά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αν λάβουμε υπόψη την απώλεια εισοδήματος, αλλά και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αποζημιώσεις λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021, αφού αρκετοί από τους παραγωγούς δεν έχουν λάβει ακόμα τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική η άμεση καταγραφή των ζημιών και η γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων, εφόσον για τους περισσότερους από τους κατοίκους των ημιορεινών αυτών περιοχών, το αγροτικό εισόδημα αποτελεί και το μοναδικό τους εισόδημα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης των καταστροφών του φυτικού κεφαλαίου στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας; β) Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους του 2021 και πότε αυτές τελικά θα καταβληθούν;»

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη
Θέμα: Άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Η χθεσινή χαλαζόπτωση (4-9-2023) που έπληξε το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ιδιαίτερα τα χωριά Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλόν, προκάλεσε εκτεταμένες και σχεδόν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες, κυρίως ελαιόδεντρων και αμπελιών, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις γι’ αυτούς είναι δυσβάσταχτες.
Η καταστροφή αυτή έρχεται σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, καθώς οι παραγωγοί υφίστανται επιπλέον τις συνέπειες από τα υψηλά κόστη παραγωγής και την διαφαινόμενη ακαρπία λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών.
Η κατάσταση μάλιστα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη για τους παραγωγούς των πληγεισών περιοχών και συνολικά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αν λάβουμε υπόψη την απώλεια εισοδήματος, αλλά και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αποζημιώσεις λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021, αφού αρκετοί από τους παραγωγούς δεν έχουν λάβει ακόμα τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις. Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική η άμεση καταγραφή των ζημιών και η γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων, εφόσον για τους περισσότερους από τους κατοίκους των ημιορεινών αυτών περιοχών, το αγροτικό εισόδημα αποτελεί και το μοναδικό τους εισόδημα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης των καταστροφών του φυτικού κεφαλαίου στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας;
2. Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η καταβολή αποζημιώσεων 1

στους πυρόπληκτους του 2021 και πότε αυτές τελικά θα καταβληθούν;

Back To Top