Skip to content

Αναγκαίος ο διάλογος, χωρίς εκπτώσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στον Real fm 97.8 με την Κάτια Μακρή

 

Αναφερθείς στην συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  δήλωσε:

 

H Ελλάδα ορθά επιδιώκει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρα με βάση τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί διαχρονικά και αφορούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Για εμάς, είναι πάντα αδιαπραγμάτευτο το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. Και το αναφέρω γιατί μόλις μία ημέρα πριν από την συνάντηση, υπήρξαν προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν  σε σχέση με την αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη απάντηση από την ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο, επιδιώκει τον διάλογο και την διπλωματική οδό για την επίλυση των ζητημάτων, αλλά θα πρέπει και η γειτονική χώρα να αποδείξει το ίδιο στην πράξη. Επιπλέον, τόσο οι εταίροι μας στην Ε.Ε. όσο και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αξιολογήσουν σωστά την στάση της χώρας μας, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία όταν συνεχίζει να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο και να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία.

 

Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

 

Βλέπουμε την παραδοχή της κυβέρνησης ότι στο επίπεδο των ελέγχων στην αγορά δεν έκανε απολύτως τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ από τον Γενάρη του 2022 ζήτησε εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά, γιατί είχαμε δει ότι υπήρχαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, χωρίς να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανσιμοί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τις ημέρες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες όλες οι τιμές των οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν στο λεκανοπέδιο, χωρίς η τροφοδοσία να προέρχεται από τη Θεσσαλία.

Μέσα σε όλο αυτό το τσουνάμι ανατιμήσεων, που αφορά βασικά είδη διατροφής, το ΠΑΣΟΚ ζητάει μείωση ΦΠΑ για να υπάρξουν προσιτές τιμές για την μέση ελληνική οικογένεια, αλλά η κυβέρνηση είναι παγερά αδιάφορη.

Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έλεγε ότι αντιμετωπίζει την ακρίβεια με  το Market Pass, το οποίο τώρα καταργεί, χωρίς να κάνει αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους, τους οποίους τώρα φαίνεται διατεθειμένη να κάνει.

Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει την πολιτική βούληση για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία των καταναλωτών, αλλά εξαντλείται-ως συνήθως- σε επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Back To Top