Skip to content

Δίκαιες λύσεις, για να μην χαθεί η ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδων μη μισθωτών και αγροτών-Δελτίο τύπου

Μέτρα και δίκαιες λύσεις για την αντιμετώπιση της δυσκολίας εξόφλησης των οφειλών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ώστε να μην χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από την 1η Μαρτίου, ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.  

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Ηλείος βουλευτής, οι μη μισθωτοί βρίσκονται ακόμα στη σκιά μιας οικονομικής κρίσης που δεν έχει ξεπεραστεί και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, που η πιο ακραία μορφή τους είναι η αδυναμία εξόφλησης οφειλών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα στήριξης και να προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις, φαίνεται να επιμένει σε μια πολιτική αυστηρότητας που οδηγεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς, απειλώντας τους με απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Μαρτίου και μετά. Η απαίτηση για εξόφληση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, χωρίς την παροχή ευέλικτων λύσεων ή ρυθμίσεων που να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή οικονομική πίεση, καταδεικνύει μια ανησυχητική απομάκρυνση από τις ανάγκες του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 730.000 μη μισθωτοί βρίσκονται υπό το βάρος οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, με την πλειονότητα να έχει χρέη που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει, ότι αυτή η πολιτική της στέρησης της ασφαλιστικής ικανότητας, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δεν είναι μόνο αναποτελεσματική αλλά και καταστροφική. Η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τους πλέον ευάλωτους, φαίνεται να τους παραδίδει στην αβεβαιότητα και την έλλειψη προστασίας, ενώ οι ειδικές συνθήκες της αγοράς, όπως η παρατεταμένη ακρίβεια, η μειωμένη κατανάλωση και η έλλειψη ρευστότητας, αγνοούνται πλήρως.

Μιλώντας, τέλος, για την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση, ζητά από την αρμόδια υπουργό να αναφέρει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει και εάν υπάρχει σχέδιο για τη διαμόρφωση ρυθμίσεων οφειλών που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μη μισθωτών και αγροτών, χωρίς να υπονομεύεται η οικονομική τους επιβίωση.

Back To Top