Skip to content

Η Νέα Δημοκρατία δε διαπραγματεύεται το ρόλο του υπερταμείου για για την πραγματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία ομιλίας Μιχάλη Κατρίνη στην επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

  • Η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια από τις χειρότερες συμφωνίες από συστάσεως ελληνικού κράτους για το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ανεξαρτησία.
  • Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επαναδιαπραγματευτεί την πολύ κακή αυτή συμφωνία, σε μια εποχή που αναθεωρούνται τόσο οι αυστηροί όροι δημοσιονομικής εποπτείας του παρελθόντος όσο και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία.
  • Την ίδια στιγμή που οι ισχυρές χώρες του βορρά ενισχύουν οικονομικά τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις τους για να τις προστατεύσουν από εξαγορές από τρίτες χώρες, η χώρα μας καλείται να συνεχίσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων χωρίς καμία αναπτυξιακή ή εθνική προοπτική.
  • Μόνη λύση αποτελεί η μετατροπή του Υπερταμείου από ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, σε ταμείο αξιοποίησής της.
  • Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζεται από δημοκρατική νομιμοποίηση, διαφάνεια,λογοδοσία, άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και αξιοποίηση πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος
  • Χρειάζεται να καταρτιστούν μεσοπρόθεσμα εθνικά σχέδια για την προώθηση των επενδύσεων στους κρίσιμους ενεργειακούς τομείς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας που θα επικαιροποιούνται ετησίως από τη Βουλή.
  • Να αναζητηθούν συμπράξεις με επενδυτές, μέσω κυρίως αναθέσεων πεδίων δραστηριοτήτων των δημόσιων επιχειρήσεων, χωρίς να παραχωρείται η συνολική δημόσια συμμετοχή.
  • Η αξιοποίηση των 24.000 ακινήτων αγροτικής γης της ΕΤΑΔ θα μπορούσε να κατευθυνθεί για την ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των νέων αγροτών σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας ανακτά το χαμένο έδαφος και καλείται να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

 

Back To Top