Skip to content

Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Realnews

Έχετε θέσει ως στόχο στις ευρωεκλογές τη δεύτερη θέση και την ισχυροποίηση του ποσοστού σας. Έστω ότι αυτό συμβαίνει. Τι θα κερδίσει ο κόσμος από αυτό;

Η σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές συνδέεται με την ανατροπή του σημερινού αδιέξοδου πολιτικού σκηνικού με τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη και μια αξιωματική αντιπολίτευση αδύναμη, χωρίς αξιοπιστία και προοπτική.

Οι σημερινοί συσχετισμοί σε αυτό το πολιτικό σκηνικό δεν αφήνουν περιθώριο ελπίδας στους πολίτες. Θέλουμε μια κοινωνία χωρίς ελπίδα ή παραιτημένη;  Θέλουμε να βλέπουμε μια κυβέρνηση ανεξέλεγκτη να αποκτά όλο και περισσότερο σκληρά, καθεστωτικά χαρακτηριστικάκαι να παραβιάζει τους κανόνες του κράτους δικαίου;

Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα δίνει λύσει στα καθημερινά προβλήματα και θα θωρακίσει τους θεσμούς και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση. Άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης δείχνει με κάθε τρόπο ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ φοβάται και υπολογίζει. Γιατί εμείς ασκούμε τεκμηριωμένηαντιπολίτευση, με επιχειρήματα, αντιπροτάσεις και ρεαλιστικές λύσεις.

2) Μιλάτε για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Με ποια κόμματα μπορείτε να συζητήσετε;

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία στη Βουλή για να ενώσει τις δημοκρατικές δυνάμεις κατά της κυβέρνησης. Το σημαντικό, βέβαια, είναι να συζητήσουμε με τη μεγάλη, δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία που αναζητά έκφραση.

Η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής και πλειοψηφικής κυβερνητικής πρότασης δεν είναι υπόθεση διευθετήσεων και συμφωνιών σε επίπεδο. Είναι υπόθεση των πολιτών, θα διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία με τη διατύπωση ενός ρεαλιστικού και συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου. Και τώρα, η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

3) Αν δεν πετύχετε τον στόχο σας; Θα έχουμε και πάλι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματός σας;

Την ώρα που δίνουμε τη μάχη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υστεροβουλίες ή προσωπικές στρατηγικές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι έχει ισχυρές αντοχές, κατάφερε να ανακάμψει, εκφράζει υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις, έχει ιστορία, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Το πιο σημαντικό: στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν θεσμικές και καταστατικές διαδικασίες που μας δεσμεύουν όλους. Περισσότερο, όμως, μας δεσμεύει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημοκρατικούς πολίτες και τη δημοκρατική παράταξη.

4) Ο πρόεδρός σας ζήτησε ως και την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως, αν δε δώσει πειστικές απαντήσεις για όσα συμβαίνουν στο υπουργείο της. Τελικά, έχετε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πηγαίνοντας προς τις κάλπες;

Η ίδια η κ.Κεραμέως με τους χειρισμούς τους στη διαρροή προσωπικών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν από ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην πρόσφατη διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή της διεύθυνσης εκλογών, έχει δημιουργήσει θέμα εμπιστοσύνης.

Η Υπουργός Εσωτερικών και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση άργησε να απαντήσει,εκτέθηκε, συμπεριφερόταν σα να μην συνέβη τίποτα. Αμφισβητούσε και τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων αλλά και τη διάρρηξη.

Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα στην κ. Κεραμέωςγια την υπόθεση της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και για την έρευνα της αρχής του κ. Μενουδάκου, τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν.

Όλη αυτή η συμπεριφορά εντάσσεται στην κουλτούρα της συγκάλυψης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις υποθέσεις και τα σκάνδαλα που την εκθέτουν.

Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η αρμόδια Υπουργός θα είχε παραιτηθεί μετά από όσα συνέβησαν.

Αν η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αμφισβητηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας , αυτό θα είναι ολέθριο.

5) Μιλάτε συνεχώς για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει αυτό; Και αν ναι, γιατί να μη θέλει η κυβέρνηση να το κάνει, για να πάρει τα εύσημα;

Η κυβέρνηση έχει δείξει τις διαθέσεις της απέναντι στο ΕΣΥ. Απαξιώνει το ΕΣΥ, το υποβαθμίζει συνειδητά γιατί αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και γιατί έχει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, αφού δεν έκανε τίποτα για να προσελκύσει ιατρούς και να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Φάνηκε από το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχύσει τις δομές δημόσιας υγείας, όπως έκανε η Ιταλία.

Γιατί; Γιατί εξ αρχής τους προόριζε στους λίγους και στους ισχυρούς , ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που της παρέχουν.

Αποκορύφωμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί η πρόσφατη τροπολογία με την οποία δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία, στέλνοντας τονλογαριασμό στους πολίτες, αφού αυτοί θα πληρώσουν.

6) Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς την ακρίβεια, για την οποία αποδίδετε τόσες ευθύνες την κυβέρνηση;    

α) Μειώνοντας τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, όπως έκαναν Πολωνία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ισπανία και είδαν μείωση του πληθωρισμού τροφίμων ως και 20 μονάδες, άρα μειωμένες τελικές τιμές για τον καταναλωτή.

Με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι 5,4% έναντι 1,7% στην Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα ανέβηκε, ενώ στην Ευρώπη πέφτει.

β) Κάνοντας εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά και όχι αφήνοντας ανεξέλεγκτη την αγορά την περίοδο των μεγάλων ανατιμήσεων, αφού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν είχε επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα.

γ) Θεσπίζοντας ενιαία αρχή καταναλωτή που θα προστατεύει πραγματικά τους πολίτες από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν παντού. Στα τρόφιμα, τα καύσιμα, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τα επιτόκια και τις προμήθειες των τραπεζών.

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη πουαπό το 2022 έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αποδομώντας το αφήγημα της κυβέρνησης περί εισαγόμενης ακρίβειας.

Back To Top