Skip to content

Με όσα συμβαίνουν, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από το κράτος δικαίου-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ

Πόσο κρίσιμες πιστεύετε ότι είναι οι ευρωεκλογές; Θα είναι το διακύβευμα οι εξελίξεις στην Ευρώπη ή θα είναι δημοψήφισμα για την πολιτική της κυβέρνησης;

Οι ευρωεκλογές αποτελούν μια πολιτική αναμέτρηση που συνδέεται με κρίσιμα διακυβεύματα για την Ευρώπη αλλά και σημαντικά πολιτικά μηνύματα για τη χώρα μας.

Η ενίσχυση αντιευρωπαϊκών δυνάμεων υπονομεύει την ευρωπαϊκή ιδέα όπως και η ενίσχυση συντηρητικών δυνάμεων που έχουν αλλοιώσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής ιδέας. Μιας ιδέας που ήταν ελκυστική όσο παρέμενε κοινωνικά ευαίσθητη και συμπεριληπτική, όσο μπορούσε να εγγυηθεί το δικαίωμα όλων των πολιτών στη ζωή, την εργασία, την πρόοδο.

Για την Ελλάδα, οι ευρωεκλογές αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την αλλαγή των συσχετισμών και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια νέα δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να μην διαθέτει αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να συνεχίσει να αισθάνεται ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πολιτική δύναμη αλλαγής και ανατροπής, ώστε να καταστεί η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί με όσα συμβαίνουν,  δυστυχώς, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από το κράτος δικαίου, στο οποίο στηρίζονται οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

 

Ποιος ο εκλογικός σας στόχος; Οποιαδήποτε άλλη θέση πέρα από την δεύτερη θα είναι ή όχι αποτυχία για το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ δεν στοχεύει απλά στη δεύτερη θέση αλλά στην επίτευξη ενός αποτελέσματος που θα συνιστά την αρχή του τέλους για το σημερινό αδιέξοδο και παρακμιακό πολιτικό σκηνικό.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο ένα ισχυρό ποσοστό, με ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει τη δυναμική ανόδου του ΠΑΣΟΚ, θα συνιστά την αρχή του τέλους για την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη και θα σηματοδοτεί την αλλαγή συσχετισμού που απαιτείται για τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.

Δεν μπορεί ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία να αποτελούν τη μοναδική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Το έργο της σημερινής κυβέρνησης σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, πώς το κρίνετε; Τι θα κάνατε εσείς;

Η κυβέρνηση δεν έχει απλά αποτύχει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί ουσιαστικά έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί μια ανεξέλεγκτη μορφή αισχροκέρδειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι 60% υψηλότερος  σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σοβαροί έλεγχοι δεν γίνονται, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε και έφερε απτά αποτελέσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις που περιλαμβάνουν:

-Τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

-Τη διενέργεια εντατικών και αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

-Τη σύσταση ενιαίας αρχής καταναλωτή.

Τί χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για να υπερβεί το ΠΑΣΟΚ τη δημοσκοπική στασιμότητα και  ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει για να διεκδικήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που πήγαν στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργασμένες προτάσεις που άλλα κόμματα δεν διαθέτουν. Προτάσεις στοχευμένες, τεκμηριωμένες, κοστολογημένες.

Το ζητούμενο είναι να φτάσουν αυτές οι προτάσεις στην κοινωνία, να καταστήσουμε συνομιλητές μας αυτούς που αναζητούν μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και βαρέθηκαν να ακούν καταγγελίες χωρίς αντιπρόταση ή εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

Το κεντρώο προσωπείο του κ.Μητσοτάκη είναι ψευδεπίγραφο.

Οι επιλογές και οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών και της δικαιοσύνης, δεν έχουν καμία σχέση με το κέντρο, τη μετριοπάθεια και το σεβασμό του κράτους δικαίου.

Αντίθετα , προσομοιάζουν σε μια ακραία καθεστωτική λογική και νοοτροπία που οδηγεί σε κρίση των θεσμών.

Είναι δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία προτιμούν ως αντίπαλο τον κ.Κασελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι ο εύκολος για αυτούς αντίπαλος.

Αντίθετα έχουν πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί για αυτούς έναν αντίπαλο που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, έχει ιστορική διαδρομή, αλλά κυρίως έχει προτάσεις, προγραμματικές θέσεις και ασκεί πραγματική αντιπολίτευση.

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι με όμορα κόμματα, προκειμένου να απειληθεί η κυριαρχία της ΝΔ ;

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και των ισορροπιών δεν θα προκύψει μέσα από συμφωνίες κορυφής, συνενώσεις κομματικών σχηματισμών και αθροίσματα με μαθηματικούς όρους που δεν αντιστοιχούν σε πολιτικούς όρους.

Η διαμόρφωση μιας ισχυρής, αξιόπιστης και πλειοψηφικής πρότασης διακυβέρνησης θα προέλθει μέσα από την κοινωνία, στη βάση. Εκεί χτίζεται η κοινωνική πλειοψηφία με τη συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών, των πιο δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, των νέων ανθρώπων που σήμερα οδηγούνται στο περιθώριο και απέχουν συνειδητά από την πολιτική.

Η δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής και προοδευτικής πλειοψηφίας προϋποθέτει ένα σύγχρονο σχέδιο διακυβέρνησης, με ρεαλιστικές προτάσεις αλλά και αξιόπιστα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το σχέδιο και να εμπνεύσουν τους πολίτες. Αυτή τη στρατηγική υπηρετούμε, χωρίς εκπτώσεις.

Είστε βουλευτής της Ηλείας. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα στοιχήματα της εκλογικής σας περιφέρειας;  

Η Ηλεία έχει υποστεί βιβλικές καταστροφές από τις πυρκαγιές, έχει βασικές ελλείψεις στις υποδομές της, ενώ απουσιάζει η εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της.

Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο που να περιλαμβάνει την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα, την αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής, τη σύνδεση και των δύο με τον τουρισμό που έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Χρειαζόμαστε νέες υποδομές  στο οδικό και αρδευτικό δίκτυο αλλά και στον τουρισμό.

Αναφέρω χαρακτηριστικά: α) την επανασύνδεση της Ηλείας με το σύγχρονο εμπορικό και το επιβατικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, από το οποίο παραμένει αποκομμένη εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια β) την  επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου γ) την κατασκευή του οδικού άξονα ‘’Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα’’που   θα συνδέσει τα λιμάνια Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Κυλλήνης και Κατάκολου, αλλά και την Ηλεία με τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και Αράξου δ)  την ολοκλήρωση του οδικού άξονα ‘’Αρχαία Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη’’   ε) τη δημιουργία ενός νέου brand για την Αρχαία Ολυμπία, ώστε να καταστεί προορισμός για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Back To Top