Skip to content

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ POLITICAL

Όλα δείχνουν ότι είμαστε σε προεκλογική τροχιά. Σε μια πρώτη ανάγνωση και χωρίς το ενδεχόμενο εκπλήξεων,  ποιο  θα είναι το διακύβευμα που θα κρίνει το αποτέλεσμα ;

Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει δημιουργήσει το κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, ενδεικτικό και αυτό του χαμηλού δείκτη αξιοπιστίας της, όταν διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Προσωπικά, πότε δεν πίστεψα τις διαβεβαιώσεις του κ.Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, εδώ και πολύ καιρό, ήταν οι πρόωρες εκλογές και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, από τη μίαφροντίζει να κρύβει τα προβλήματα και να μεταθέτει τις δύσκολες αποφάσεις για μετά τις εκλογές, ενώ από την άλλη συνεχίζει την υπερφορολόγηση σε καύσιμα-τρόφιμα, ώστε από τα επιπλέον έσοδα που αντλεί να κάνει προεκλογικές παροχές.

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξέρουν ποια είναι η αλήθεια για την εικόνα της χώρας και της οικονομίας, όταν πάνε στις κάλπες. Και κυρίως να ξέρουν τι προτείνει κάθε κόμμα, να αξιολογήσουν τις προτάσεις διακυβέρνησης. Από την αξιοπιστία αυτών των προτάσεων αλλά και από τη δυνατότητα των κομμάτων να καταστήσουν αυτές τις προτάσεις πεδίο διαλόγου με τους πολίτες, θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ , θέτουμε ξεκάθαρα τα πράγματα: η χώρα δεν αντέχει μια επανάληψη των συντηρητικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας ή των ανέφικτων και λαϊκίστικων προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν τεθεί επιτακτικά το ζήτημα ακυβερνησίας της χώρας, θα αντέξει τη πίεση και θα παραμείνει στις έως τώρα θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την ηγεσία ;

Πιστεύω ότι το πραγματικό και ουσιαστικό δίλημμα είναι το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η διακυβέρνηση.

Το εκβιαστικό δίλημμα της ακυβερνησίας τίθεται προκειμένου να εγκλωβίσουν κάποιοι τους πολίτες στις επιλογές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Στις εκλογές οι Έλληνες πολίτες , όπως έχω πει, θα έχουν στα χέρια τους μια μοναδική ευκαιρία: να ανατρέψουν με την ψήφο τους το σημερινό σαθρό, αδύναμο, αδιέξοδο και ψευδεπίγραφο δικομματισμό.

Και η ανατροπή αυτή μπορεί να γίνει με την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιβάλλει προοδευτικές πολιτικές, πολιτικές με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, πολιτικές που θα αφορούν τους πολλούς.

Οι θέσεις μας δεν αλλοιώνονται, δεν αμβλύνονται ούτε υπόκεινται σε συναλλαγές. Η εντολή των πολιτών για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ ήταν και ξεκάθαρη και ισχυρή.

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται προσπαθεί να ανακουφίσει τους πολίτες στο θέμα της ακρίβειας! Εσείς ασκείται κριτική! Ποιο είναι το κάτι παραπάνω που θα μπορούσε να γίνει και για ποιο λόγο δεν το έχουν εφαρμόσει ;

Η κυβέρνηση αδράνησε, καθυστέρησε, πήρε αναποτελεσματικά μέτρα. Έδωσε, όπως συνηθίζει, βάρος στην επικοινωνία τη στιγμή που η ακρίβεια σάρωνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εμείς καλούμε κάθε πολίτη να δει τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη; Όχι δεν είναι τυχαίο από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Δεύτερο παράδειγμα οι υψηλές χρεώσεις στο ρεύμα. Προτείναμε πλαφόν στη λιανική τιμή , το οποίο αρνήθηκε η κυβέρνηση. Η Ισπανία έχει μειώσει το ΦΠΑ στο ρεύμα από το 21% στο 10% και τώρα τον μειώνει στο 5%. Εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Για να μην αναφερθώ στα τρόφιμα. Έχουμε ζητήσει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής για κάθε ελληνικό νοικοκυριό αλλά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από τονπληθωρισμό στην ευρωζώνη, με την αύξηση του πληθωρισμού σε τρόφιμα και ενέργεια να είναι 50% υψηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πως “διαβάζετε» την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας και πως σχολιάζετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς ;

Η Τουρκία κινείται εκτός τους δυτικού συστήματος αξιών και ασφαλείας εδώ και καιρό. Η Ελλάδα οφείλει αυτό να το αναδεικνύει σε διεθνές επίπεδο.

Αναρωτιέμαι τι άλλο θα έπρεπε να είχε κάνει η Τουρκία για να θέσει η Ελλάδα σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική ως οικογενειακή ή προσωπική της υπόθεση. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα όταν απαξιώνει το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής.

Γιατί αυτή η πρακτική οδηγεί σε αντιφάσεις. Σήμερα ο κ.Πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν κάνει διάλογο με το παράλογο, αλλά 3 μήνες πριν ο κ.Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ.Ερντογάν . Τότε δεν είχε παράλογες θέσεις η Τουρκία; Η απάντηση είναι ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει θέσεις, λειτουργούσε πάντα σε μια αναθεωρητική λογική αλλαγής συνόρων, με ανιστόρητες και προκλητικές διεκδικήσεις.

Θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα αν ο κ.Μητσοτάκης πήγαινε σε αυτή τη συνάντηση έχοντας μια εθνική γραμμή , έχοντας θέσεις που θα είχαν διαμορφωθεί στο συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών . Θα ήταν ξεκάθαρη η θέση της χώρας τόσο απέναντι στην Τουρκία, όσο και απέναντι σε συμμάχους και εταίρους.

Back To Top