Skip to content

Οι δημοκρατικοί πολίτες απαιτούν πρωτοβουλίες και μια νέα, εναλλακτική προοδευτική πρόταση-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ “The Socialist”

Νέο πτωχευτικό κώδικα είναι έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο συζητά με τους δανειστές. Πιστεύετε ότι μια τέτοια  απόφαση της κυβέρνησης προσθέτει κι άλλη ανασφάλεια στους δανειολήπτες, οι οποίοι ήδη βλέπουν μία ακόμη οικονομική ύφεση να πλησιάζει στο εγγύς μέλλον; 

 

Η κυβέρνηση αρνήθηκε τη διακομματική επιτροπή, τη σύσταση της οποίας ζητήσαμε και αντί αυτού επέλεξε να συζητήσει το νέο πτωχευτικό με τις τράπεζες και τους θεσμούς. Την ίδια στιγμή, οι δανειολήπτες βιώνουν ένα κλίμα έντονης ανασφάλειας, φόβου και αβεβαιότητας. Το υπάρχον πλαίσιο της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις δανείων κρίνεται αποτυχημένο, καθώς μόνον 1415 ρυθμίσεις δανείων έχουν γίνει ως σήμερα. Εν’ όψει του νέου πτωχευτικού, υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα: Πόσοι θα μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία τους και ποια θα είναι η μορφή του νέου φορέα που θα αγοράζει τα σπίτια των οφειλετών; Θα είναι δηλαδή δημόσιος ή ιδιωτικός; Και επίσης, ποιοι θα είναι οι όροι ένταξης στον νέο φορέα. Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα.

 

Τα άκαμπτα κριτήρια των τραπεζών απέκλεισαν χιλιάδες δανειολήπτες. Να δούμε λοιπόν ποιους και πόσους αφορούν οι εξαγγελίες περί επιδότησης δανείων. Τα κριτήρια πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να δίνουν λύσεις και ώθηση στην οικονομία. Αλλιώς μένουμε καθηλωμένοι.

 

– Το τελευταίο διάστημα, αρκετοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι παρουσιάζουν μία πιθανή οικονομική ύφεση ύψους 9-10% ως επιτυχία. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει ουσιαστική διαφορά για τους πολίτες και για τα οικονομικά μέτρα ανάκαμψης που θα παρθούν, συγκριτικά με αυτά που θα έπαιρνε η κυβέρνηση σε μία πιθανή ύφεση 12-13%;

 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα. 3 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο,  ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας 250.000 θέσεων εργασίας. Έγκριτοι αναλυτές προσδιορίζουν τη μείωση του τζίρου στην αγορά κατά 50 δις το 2020. Είναι πολύ μεγάλα νούμερα, όπως και το 9-10% που θα πλησιάσει η ύφεση της οικονομίας τη φετινή χρονιά.

 

Δεν είναι νούμερα, είναι άνθρωποι, οι οικογένειές τους, επιχειρήσεις που απειλούνται. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άγνωστο πότε θα εκταμιευτούν, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις να μιλούν για ένα ποσό της τάξης των 2,5 δις εντός του 2021. Πώς μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, με αυτά τα δεδομένα; Είναι ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος της αγοράς για να μην γκρεμιστούν μετά από 2 μήνες lockdown όσα με θυσίες κρατήθηκαν για πάνω από δέκα δύσκολα χρόνια.

 

– Η κυβέρνηση έκανε αποδεχτές όλες τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ωστόσο τα συνδικαλιστικά όργανα που πρόσκεινται στο Κίνημα Αλλαγής δείχνουν έντονη αντίδραση προς το νομοσχέδιο. Ποια είναι η άποψη σας επί του νομοσχεδίου, αλλά και επί των αντιδράσεων;

 

Το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο δεν ταυτίζεται ούτε με το νεοσυντηρητισμό που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία ούτε με το λαϊκισμό του Σύριζα, είναι το μόνο αντιπολιτευτικό κόμμα που πίεσε και πέτυχε σημαντικές αλλαγές, περιορίζοντας την ωμή αυταρχικότητα του αρχικού νομοσχεδίου, το οποίο εκβιαστικά παρουσιάστηκε ως de facto ψηφισμένο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Ανάγκη ρύθμισης προφανώς και υπάρχει, όμως έχει σημασία τι περιερχόμενο έχει αυτή η ρύθμιση. Αυτό όμως που άμεσα χρειαζόμαστε είναι η εφαρμογή των νόμων και όχι άλλα νομοσχέδια που οδηγούν στον περιορισμό των ελευθεριών των ήδη νομοταγών πολιτών.

 

Κατέθεσα την άποψή μου στη κοινοβουλευτική ομάδα , σεβάστηκα την εσωτερική δημοκρατία και στήριξα τη συλλογική απόφαση. Δεν ήταν επιλογή μου να τραυματίσω την ενότητα της παράταξης, αντιδρώντας μεμονωμένα σε δημοκρατικά ληφθείσες αποφάσεις, ούτε να ακολουθήσω προσωπική ατζέντα.

 

Είναι όμως πλέον σαφές ότι το μέλλον αυτού του τόπου δεν μπορεί να είναι η ηγεμονία και κυριαρχία ενός ιδιότυπου νεοσυντηρητισμού.Οι δημοκρατικοί πολίτες απαιτούν πρωτοβουλίες και μια νέα, εναλλακτική προοδευτική πρόταση .

 

– Εδώ και αρκετές εβδομάδες απασχολούν την επικαιρότητα οι αποκαλύψεις για το φερόμενο ως παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Πως κρίνετε το χρονικό σημείο στο οποίο έγιναν οι αποκαλύψεις, δηλαδή μετά από 4 χρόνια από τα συμβάντα, αλλά και την φερόμενη ως παρακρατική δράση του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ο κ. Τσίπρας έχει πολιτική ευθύνη για τις παραδικαστικές ενέργειες κορυφαίων υπουργών του. Από τη συζήτηση αυτή μόνο η ελληνική κοινωνία δεν βγαίνει κερδισμένη. Αντίθετα, παρακολουθεί αμήχανη, την ώρα  μάλιστα που η πραγματική οικονομία στενάζει. Θύλακες παρακράτους δεν έχουν σχέση με προοδευτικές αρχές και αξίες. Τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να διερευνηθούν άμεσα από τη δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

 

Δεν πρέπει οι αποκαλύψεις να τροφοδοτήσουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι σκανδαλοθηρίας:  το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και θεσμικό. Τέτοια φαινόμενα δεν χωρούν στη Δημοκρατία. Η αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεχτεί καίριο πλήγμα, και αυτό δυστυχώς επηρεάζει και το θεσμικό της ρόλο.

 

Παρόλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση, η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις αποκαλύψεις για να καλύψει τις δικές της αστοχίες και παραλήψεις.

 

-Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά και την επίσημη έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό δήλωσε σχετικά με το έργο ότι θα έιναι “το μεγαλύτερο Real Estate σχέδιο ανάπτυξης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη”. Ποιά είναι η άποψη σας τόσο για την άποψη του Υπουργού, όσο και για το έργο στο Ελληνικό;

 

Έχουμε την τάση στη χώρα μας είτε να αποθεώνουμε είτε να ισοπεδώνουμε. Όποιος έχει ταξιδέψει λίγο στην Ευρώπη καταλαβαίνει την υπερβολή στα όρια της αστειότητας της συγκεκριμένης δήλωσης. Πρόκειται όντως για ένα μεγάλο σχέδιο και γι’ αυτό και στηρίξαμε από την αρχή την επένδυση στο Ελληνικό, επένδυση που ταλαιπωρήθηκε για παρά πολλά χρόνια είτε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και δικαστικών εμπλοκών ή λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όμως, και από τη σημερινή κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες. Θυμάστε πόσες φορές υποσχέθηκε μπουλντόζες ο κ. Γεωργιάδης πριν φτάσουμε στη φιέστα της προηγούμενης εβδομάδας;

 

Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στη χώρα, επενδύσεις που θα είναι βιώσιμες, θα σέβονται το περιβάλλον και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ελπίζω να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και οι εργασίες να συνεχιστούν με γρήγορο ρυθμό γιατί το έργο αυτό θα τονώσει και την οικονομία της Αθήνας και τις θέσεις εργασίας.

https://thesocialist.gr/2020/07/11/michalis-katrinis-oi-dimokratikoi-polites-apaitoun-prwtovoulies-kai-mia-nea-allagi/

Back To Top