Skip to content

Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ενισχύσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ, 2023-2027) κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης μαζί με άλλους βουλευτές.

Στην ερώτηση που απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι η εφαρμογή της ΚΑΠ έχει παρουσιάσει πολλά προβλήματα, λόγω πλημμελειών και καθυστερήσεων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για την καταβολή ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου ούτε οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι είχαν εκδοθεί, ούτε το πληροφοριακό σύστημα ΟΣΔΕ είχε ολοκληρωθεί, ενώ παραμένουν μέχρι σήμερα πολλά κενά και ασάφειες στη λειτουργία του. Τα οικολογικά σχήματα αποδείχθηκαν είτε ανεφάρμοστα, είτε σε πολλές περιπτώσεις μη εφαρμόσιμα, λόγω καθυστέρησης στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και ελλιπούς ενημέρωσης. Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, λείπουν οι αναλυτικές εγκύκλιοι για τη διόρθωση σημείων της δήλωσης ΟΣΔΕ, ενώ για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης η σχετική εφαρμογή, αν και έχει ανοίξει, παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Θεωρώντας ότι όλα τα παραπάνω δημιουργούν δυσχέρειες και σύγχυση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, αλλά και μεγάλο κίνδυνο να χάσει η χώρα μας πόρους και να υποχρεωθεί να καταβάλει μεγάλα πρόστιμα, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι υπόλοιποι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό, μεταξύ άλλων, να απαντήσει:

α) εάν θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, προκειμένου να συντρέξουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους,

β) εάν θα εκδοθούν διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των συνδεδεμένων ενισχύσεων,

γ) Ποιες πολιτικές προγραμματίζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος των παραγωγών εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Back To Top