Skip to content

Στήριξη στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων Αλκυόνας Κατακόλου-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την αλλαγή των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, που καταργούν αυθαίρετα τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας πολιτών σε περιοχές με σχέδιο πόλης, ζήτησε με παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.  Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφαιρούν πόρους από τους δήμους, μεταφέροντάς τους στην κεντρική διοίκηση.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου για τις ιδιοκτησίες των πολιτών της Ηλείας, έφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση των κατοίκων του οικισμού Αλκυόνα στο Κατάκολο, που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, λόγω του νέου ορισμού που εισάγει το νομοσχέδιο για την οριογραμμή της παραλίας.

Όπως επισήμανε, ενώ ο ισχύων νόμος 2971/2001 προστατεύει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε περιοχές με σχέδιο πόλης, ορίζοντας ρητά (άρθρο 1, παρ. 2) ότι η ζώνη της παραλίας δεν θίγει τα υφιστάμενα όρια του σχεδίου πόλης, το νομοσχέδιο εισάγει ένα νέο ορισμό της γραμμής παραλίας, με τον οποίο καταργεί αυθαίρετα το σχέδιο πόλης και όλα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί με βάση αυτό. Επιπλέον, δεν δίνει τη δυνατότητα επανακαθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας, για καθορισμούς που είχαν γίνει με τους παλαιότερους νόμους, όπως συμβαίνει με τον ισχύοντα νόμο.

Με την πρόταση που κατέθεσε, ζητά να αναδιατυπωθεί το άρθρο 5, παρ.1, του νομοσχεδίου, ώστε να αναφέρει ότι ‘’όπου υφίσταται σχέδιο πόλης, η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί την εγκεκριμένη ρυμοτομική γραμμή’’. Παράλληλα πρότεινε να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 5 που να αναφέρει ότι: «Όπου έχει καθορισθεί η ζώνη παραλίας με το καθεστώς των προηγούμενων νόμων αντίθετα από τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, σε οικισμούς με σχέδιο πόλης όπου έχει μεταβληθεί η οριογραμμή λόγω νόμιμων τεχνικών έργων ή φυσικών αιτιών, μπορούν να επανακαθορισθούν τα όρια αιγιαλού, παραλίας ή παλαιού αιγιαλού με τις διαδικασία που προβλέπει το εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθρου 5, με την προϋπόθεση ότι η απαλλοτρίωση για την παραλία δεν έχει συντελεσθεί».

Back To Top