Skip to content

Πρόωρες εκλογές, μαζικοί πλειστηριασμοί και Ερντογάν- Συνέντευξη στην ValueNews

1.Κύριε Κατρίνη πρόσφατα μεγάλη μερίδα των πολιτών διαμαρτυρήθηκε στο Σύνταγμα και την Ομόνοια για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που επιβάλλει η Κυβέρνηση σε ορισμένους τομείς. Πως πιστεύετε ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τον ανορθολογισμό και τη δεισιδαιμονία από τις επιφυλάξεις και τους φόβους που έχει ένα μέρος του κόσμου για το εμβόλιο.  Θεωρώ ότι ο ανορθολογισμός και η συνομωσιολόγοι προσπαθούν να εγκλωβίσουν, να εκμεταλλευτούν  και να πάρουν μαζί τους, όσους έχουν φόβους ή επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό. Και εδώ είναι η ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία με τις παλινωδίες της ενίσχυσε τους φόβους αυτών των ανθρώπων, αντί να τους διαλύσει. Αντί να τους πείσει, άρχισε τις απειλές και τα πρόστιμα. Αναμφίβολα, η μόνη ασφαλής απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και το ποσοστό παρενεργειών ή ανεπιθυμήτων περιστατικών είναι πάρα πολύ μικρό, ώστε να δικαιολογηθεί η όποια ανησυχία.

 

2.Ποια είναι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τι θα λέγατε στους αρνητές;

Είναι δεδομένο ότι για ανθρώπους που εργάζονται σε ευαίσθητες δομές ή έρχονται σε διαρκή και συχνή επαφή με άλλους ανθρώπους, ο εμβολιασμός επιβάλλεται.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία. Εγώ δεν έχω μάθει να κουνάω το δάχτυλο στους συμπολίτες μου ούτε να τους κάνω υποδείξεις. Απευθύνομαι όμως σε όλους και τους ζητώ να ακούσουν και να εμπιστευτούν τους επιστήμονες.

 

3.Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει σύντομα. Διαβλέπει μάλιστα σημάδια ανάπτυξης το προσεχές διάστημα. Εσείς τι εκτιμάτε;

Εγώ περιορίζομαι να επισημάνω ότι μέχρι τώρα, όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης έχουν διαψευστεί. Πολύ φοβάμαι ότι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα αφήσει ισχυρό αναπτυξιακό και παραγωγικό αποτύπωμα στη χώρα μας. Είναι ένας σχεδιασμός που αφορά τους λίγους και όχι τους πολλούς, ένας σχεδιασμός που αφήνει απέξω την ελληνική επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στους μεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι απειλούνται με λουκέτο.

 

4.Ποιο είναι το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την πανδημία; Οι ιδιοκτήτες εστίασης και κέντρων διασκέδασης, που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊο πως θα επιβιώσουν;

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει επιλέξει να προχωρήσει σε ένα βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, έχει επιλέξει να οδηγήσει στο περιθώριο και στο κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τον αποκλεισμό τους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και από την οικονομικό στραγγαλισμό τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε εργαλεία ρευστότητας και στον τραπεζικό δανεισμό. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα όταν αυτές οι επιχειρήσεις κληθούν να καταβάλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις , που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, την ίδια στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι κατασχέσεις και έπονται μαζικοί πλειστηριασμοί, βάσει του νέου πτωχευτικού.

 

5.Παρά τις υποσχέσεις του Ερντογάν για ένα «ήσυχο» καλοκαίρι στο Αιγαίο, διαπιστώνεται ότι οι προκλήσεις από την Τουρκία δεν σταματούν και μετατοπίζονται για την ώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Πως πιστεύετε ότι θα κυλήσει το επόμενο διάστημα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τι θα γίνει με το Κυπριακό ζήτημα, εφόσον Κύπρος, Ελλάδα και Ευρώπη απορρίπτουν κατηγορηματικά την προοπτική ύπαρξης δύο κρατών;

Ο ίδιος ο κ.Ερντογάν , με τις κινήσεις και τη ρητορική του, έχει προσγειώσει στην πραγματικότητα όλους όσοι είχαν ψευδαισθήσεις. Η πολιτική κατευνασμού και υποχωρήσεων προς την Τουρκία δεν οδηγεί πουθενά γιατί πολύ απλά η Τουρκία έχει ξεκάθαρα επεκτατικά σχέδια, αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Μεσογείου, υπονομεύει το δυτικό σύστημα ασφαλείας, δεν αναγνωρίζει διεθνείς συνθήκες, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ .

Η Τουρκία θέλει να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στην Κύπρο είτε με τη λύση των δύο κρατών που δεν είναι αποδεκτή ήμε μια χαλαρή ομοσπονδία που είναι ακόμα χειρότερη λύση, αφού υπηρετεί τους σκοπούς της Άγκυρας.

Το μόνο που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις σε όλο το φάσμα των σχέσεων της με την Ε.Ε αλλά και τις άλλες χώρες της Μεσογείου που πιστεύουν στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

 

7.Πως κρίνεται την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής;

Η πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση είναι το Κίνημα Αλλαγής. Αντιπολίτευση δεν σημαίνει λαϊκισμός και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αλλά συγκροτημένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις.

Οι ιδεοληψίες και η έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων καλύπτονταν από το αντιμνημονιακό αφήγημα της περιόδου 2010-2015. Τώρα που αυτό το αφήγημα αποτελεί παρελθόν οι ιδεοληψίες και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν βαρίδι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν και κρίνουν αρνητικά το ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι ακόμα νωπές οι μνήμες της διακυβέρνησής του.

 

8.Οι πρόωρες εκλογές είναι θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια .Πόσο πιθανή βλέπετε μια τέτοια εξέλιξη; 

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μέσα στο σχεδιασμό του κ.Μητσοτάκη. Ό,τι και αν λέει όσες διαβεβαιώσεις και αν δίνει.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μέσα στο 2022 θα απαιτηθεί η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας (για το 2023), αφού ο ίδιος δεν κατανοεί την ανάγκη να αλλάξουν αυτοί οι κανόνες και παριστάνει τον πειθήνιο μαθητή. Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα απαιτήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, περιοριστικές πολιτικές και μείωση του ελλείμματος σε άμεσο χρόνο. Είναι δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός που θα κληθεί να καταθέσει και να ψηφίσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2022 θα είναι ένας σκληρός προϋπολογισμός.

Είναι υπαρκτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το έχει στις επιλογές του ο κ.Μητσοτάκης αλλά μπορεί και να μην έχει τη δυνατότητα να το υλοποιήσει λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και να αναγκαστεί μέσα στο 2022 να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα.

https://www.valuenews.gr/2021/07/valuenews_20.html

Back To Top