Skip to content

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ

1)Εν μέσω συνεχιζόμενης και διογκούμενης ακρίβειας, ποια θεωρείτε ότι είναι τα κορυφαία λάθη της κυβέρνησης που επηρεάζουν περισσότερο την οικονομική καθημερινότητα των πολιτών;  

Η κυβέρνηση ουσιαστικά τροφοδοτεί την ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης, προκειμένου να έχει αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αρνείται  πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής , παρά τις συστάσεις τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής και παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της Ε.Ε έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Μαζί, βεβαίως, με την καθυστερημένη αντίδραση παρά τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ανυπαρξία ελέγχων και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς στην οποία κυριαρχούν τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια.

2) Ο τρόπος που χειρίστηκε το ζήτημα της επιστολικής ψήφου ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ενδεικτικός της αλαζονείας αυτής της κυβέρνησης, ήδη από την πρώτη τετραετία της. Εκτιμάτε ότι η υπομονή των πολιτών εξαντλείται πλέον;

Είναι πλέον ευδιάκριτη σε όλους τους πολίτες η εικόνα μιας αλαζονικής και ανεξέλεγκτης  κυβέρνησης που θέλει να εργαλειοποιήσει τη νομοθετική διαδικασία και να ελέγξει θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές.

Η Ελλάδα, μέσα από αυτές τις πρακτικές, μοιάζει όλο και λιγότερο με ευρωπαϊκή χώρα και αυτό αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη. Μετά τις εκλογές και την κατάρρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης , η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός λειτουργούν με την αντίληψη ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.

Σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, μόνο οι πολίτες μπορούν να βάλουν τέλος και οι ευρωεκλογές πρέπει να είναι η αρχή για την αλλαγή.

3) Διακηρυγμένος στόχος σας στις ευρωεκλογές είναι η δεύτερη θέση. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση δεν έχει εξίσου μεγάλη πολιτική σημασία το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εθνικών εκλογών; Ένα 15%-16% θα είναι ικανοποιητικό;

Ο στρατηγικός στόχος είναι να συνεχίσει να επιβεβαιώνεται η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Δεν βάζουμε όρια, ούτε οροφή στη διεύρυνση της  επιρροής του ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να συνομιλήσουμε με τις πιο ζωντανές, προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας . Να γίνουμε ο κύριος εκφραστής μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης αλλά και μιας νέας, αναγεννητικής πορείας για τη χώρα.

Θα αγωνιστούμε ώστε το το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται στις ευρωεκλογές, προκειμένου την επόμενη μέρα να είναι ακόμα πιο ισχυρό και το κάλεσμά μας για τη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής και πλειοψηφικής πολιτικής πρότασης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δυνάμεις που αναζητούν μια ρεαλιστική και συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης. Υπάρχει μια δημοκρατική πλειοψηφία που αναζητά έκφραση.

4) Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις «με κοινωνικούς όρους» μετά τις ευρωκάλπες. Η αντιμετώπιση της ΝΔ δεν απαιτεί και ευρύτερα πολιτικά μέτωπα;  

Η δημοκρατική πλειοψηφία δεν θα προκύψει μέσα από ένα άθροισμα κομματικών συσχετισμών.

Αντίθετα, θα προκύψει μέσα από την κοινωνία. Η ίδια η κοινωνία και οι ζωντανές , δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις θα μπουν μπροστά, θα διαμορφώσουν τη νέα αυτή δημοκρατική πλειοψηφία.

Για να αντιμετωπιστεί μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από ισχυρά καθεστωτικά χαρακτηριστικά χρειάζεται μια σοβαρή, συγκροτημένη πολιτική πρόταση που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες.

Αυτό δεν γίνεται με λαϊκισμό ή κραυγές . Χρειάζεται σοβαρή πολιτική δουλειά σε επίπεδο κοινωνίας, επεξεργασμένες και ρεαλιστικές θέσεις .

Κυρίως, χρειάζεται συμπεριληπτικότητα. Να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πρόταση, μέσα στην οποία κάθε πολίτης που σήμερα βιώνει ένα αδιέξοδο, θα δει τον εαυτό του , θα δει την ελπίδα και την προοπτική για την επόμενη μέρα.

5) Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει θετικό επί της αρχής για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όμως υπάρχουν διαφωνίες ή επιφυλάξεις εντός της Κ.Ο. Οι διευκρινίσεις που προέκυψαν μετά το υπουργικό συμβούλιο ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, συμβάλλουν στο να καταλήξουν στη στάση τους οι βουλευτές του κόμματος σας;

Διαφορετικές προσεγγίσεις και επιφυλάξεις είναι φυσικό να υπάρχουν.  Στο ΠΑΣΟΚ συζητάμε ελεύθερα, δημοκρατικά και πρέπει να θυμίσω σε όλους ότι οι αλλαγές που έγιναν στο οικογενειακό δίκαιο έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Είναι παράδοξο να μας εγκαλεί ή να μας κουνάει το δάχτυλο ο κ.Μητσοτάκης και όλοι αυτοί που υπέγραφαν για να γίνει δημοψήφισμα για τις ταυτότητες, για να θυμίσω μερικές πρόσφατες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Η Νέα Δημοκρατία πέφτει τώρα θύμα αυτών των πρακτικών, ‘’εκπαίδευσε’’ τα στελέχη της σε μια συγκεκριμένη αντίληψη και τώρα όλο αυτό το βρίσκει μπροστά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί να πείσει την πλειοψηφία των βουλευτών της και έχει εναποθέσει την ψήφιση του νομοσχεδίου στην αντιπολίτευση.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει τη νομοθετική διαδικασία ακόμα και για τα δικαιώματα. Τα αντιμετωπίζει με μικροκομματική λογική εκτός από την προχειρότητα που χαρακτηρίζει κάθε νομοθετική της πρωτοβουλία.

Επιχειρεί να επιβάλλει την ατζέντα της και για αυτό το στόχο χρησιμοποιεί την υπεροπλία που διαθέτει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η δημοκρατική παράταξη, απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, πρέπει να έχει το δικό της αυτόνομο στρατηγικό σχέδιο.                    

Back To Top