Skip to content

Συνεχιζόμενη η απαξίωση των μονάδων υγείας της Ηλείας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τη συνεχιζόμενη απαξίωση των μονάδων υγείας της Ηλείας περιγράφει σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, καλώντας τον να απαντήσει εάν προτίθεται και με ποιο χρονοδιάγραμμα η κυβέρνηση να καλύψει τα υπάρχοντα κενά και να προχωρήσει στη λειτουργική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Ηλείας.

Όπως αναφέρει ο Ηλείος βουλευτής, βασική αρχή της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το ΠΑΣΟΚ ήταν η διασφάλιση της δυνατότητας για όλους τους πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες και υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκαν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που κάλυπταν όλη τη χώρα. Ωστόσο, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και σε περιοχές, όπως η Ηλεία, δεν διασφαλίζουν αυτή τη δυνατότητα για τους πολίτες. Η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διαμορφώνει μια εικόνα απαξίωσης και διάλυσης των μονάδων υγείας. Οι ελλείψεις σε γιατρούς προκαλούν εργασιακή εξουθένωση στους υπάρχοντες, με αποτέλεσμα αντί να έρχονται νέοι γιατροί στην Ηλεία να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, τελικά να φεύγουν και άριστοι γιατροί που υπηρετούσαν μέχρι σήμερα και να δημιουργείται τελικά χάος.

Αυτό το χάος επιχειρεί η κυβέρνηση να το καλύψει μέσω μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο του ΕΣΥ για να καλύψουν εφημερίες, με εντολή των διοικήσεων των υγειονομικών περιφερειών. Έτσι έχουμε το φαινόμενο τα νοσοκομεία της Ηλείας να λειτουργούν άλλοτε με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων και άλλοτε με μετακινημένους γιατρούς από την Πάτρα, την Τρίπολη, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και άλλες περιοχές. Όμως πέραν του ότι οι πρακτικές αυτές και οι συνεχείς εντολές βραχείας μετάθεσης είναι επικίνδυνες, αφού επιτείνουν την εξουθένωση των γιατρών, ταυτόχρονα εντείνουν και το πρόβλημα των παραιτήσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει μάλιστα ότι αντί σήμερα στον 21ο αιώνα να συζητάμε για τα θέματα αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, τη λειτουργική τους αναβάθμιση, την ολοήμερη λειτουργία τους, ειδικά στον χειρουργικό τομέα και τις επεμβατικές μονάδες, αλλά και για τη δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης, έχουμε φτάσει στο σημείο να μην προσφέρονται ούτε οι βασικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Ηλείας, αφού λείπει το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό. Ενδεικτικό είναι το φαινόμενο να υπάρχουν σήμερα συνεχείς διακομιδές με ασθενοφόρα από τα Νοσοκομεία της Ηλείας προς τα Νοσοκομεία της Πάτρας που ξεπερνούν τις 10 την ημέρα.

Τέλος ο Ηλείος βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της απέναντι στην δημόσια υγεία και να αφουγκραστεί τις ανάγκες και την αγανάκτηση των πολιτών.

Back To Top