Skip to content

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ακρίβεια. Μόνο η κυβέρνηση δεν το βλέπει-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’Τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά η δημιουργία μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που θα εκφράσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί η διακυβέρνηση της χώρας συνδέεται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολλών και όχι των ισχυρών. Με την ουσία και όχι με την επικοινωνία. Με ένα κράτος δικαίου και ευθύνης και όχι με ένα κράτος περιορισμένης ευθύνης, που αντί να αναζητά λύσεις, αναζητά δικαιολογίες’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει κάτι ουσιαστικό να την αντιμετωπίσει. Τόνισε ότι οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής έχουν αυξηθεί 30% μέσα σε δύο χρόνια, με τον πληθωρισμό τροφίμων να καταγράφει σταθερά διψήφιο ποσοστό εδώ και 1,5 χρόνο. Παρατήρησε δε, με νόημα, ότι οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με πέρυσι, παρά το ότι το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί,

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διατηρεί υψηλούς συντελεστές έμμεσης φορολογίας που πλήττουν την μεσαία τάξη και τους οικονομικά αδύναμους, με τον ΦΠΑ  σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης να είναι στους τρεις υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που καταργεί το market-pass, ενώ συνεχίζει να αντλεί υπερέσοδα από τον ΦΠΑ (επιπλέον 805 εκατ.ευρώ το οκτάμηνο του 2023).

‘’Παρά τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ούτε ελέγχους κάνει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ούτε πρόστιμα επιβάλλει. Ο κύριος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι από την αρχή του έτους έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες κολοσσούς. Τον διαψεύδουν όμως τα ίδια τα στοιχεία που δημοσιεύονται με τις βεβαιώσεις προστίμων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, δεν υπάρχει ούτε ένα πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ούτε ένα! Σε ό,τι αφορά τα πρατήρια καυσίμων, μόλις 4 πρόστιμα επιβλήθηκαν την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου συνολικού ύψους 12.000 ευρώ.’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή για τις ανατιμήσεις στις τηλεπικοινωνίες και τις καταγγελίες από τους χρήστες της Αττικής Οδού για τις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

– Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, όπως έγινε σε άλλες χώρες

– Εντατικούς ελέγχους στην αγορά

– Θεσμοθέτηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Καταναλωτή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα έχει αποτελεσματική λειτουργία

– Ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που παραμένει, αδικαιολόγητα, υποστελεχωμένη.

 

Back To Top