“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
Αφύπνισε τις ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης
Την αφύπνιση των ηγεσιών των χωρών- μελών της Ευρώπης και σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η Κοινοβουλευτική δραστηριότητα κατά την τελευταία διετία του υπ. Βουλευτή Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη.
Αν και νέος σε ηλικία και χωρίς να έχει ασκήσει κυβερνητική εξουσία, οι στοχευμένες παρεμβάσεις του με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, έλαβαν γρήγορα χαρακτήρα πανευρωπαϊκό, προβλημάτισαν και ξύπνησαν απ’ τον λήθαργο τις ηγεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δραστηριότητά του ξέφυγε από το χαρακτήρα των απλών ερωτήσεων και ανέδειξε στην κεντρική πολιτική σκηνή και έφερε στην επικαιρότητα πολύ σημαντικά ευρύτερα ζητήματα.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, προκαλώντας αίσθηση, ως επικεφαλής ομάδας 12 βουλευτών, ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση να κινηθεί νομικά εναντίον του οίκου αξιολόγησης, που υποβάθμισε προκλητικά την ελληνική οικονομία, τορπιλίζοντας την ευαίσθητη περίοδο του πρώτου μνημονίου και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.
Το ζήτημα γρήγορα έλαβε ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις προκαλώντας σοβαρό προβληματισμό αρχικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού φαίνεται όλο και περισσότερο ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης στην κρίση χρέους των χωρών της Ένωσης.
Επίσης, μετά το δυστύχημα στη Φουκοσίμα, ο Μιχάλης Κατρίνης έθεσε πρώτος το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας μας από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βουλγαρίας αλλά και το πρόγραμμα δεκάδων πυρηνικών αντιδραστήρων της Τουρκίας.
Ζήτησε, μάλιστα, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοβουλία που ακολούθησαν πολλοί άλλοι φορείς και ενεργοποίησε τη συζήτηση για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας.
Για την εκτόνωση της οικονομικής πίεσης των νοικοκυριών, κατά την τελευταία κοινοβουλευτική δραστηριότητα, ο Μ. Κατρίνης ζήτησε την μείωση του ειδικού τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Ζήτησε επίσης να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Νομού Ηλείας, ώστε να ενταχθεί σε μια εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας.
Συναφές θέμα αποτελεί και η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, για την οποία ο Μιχάλης Κατρίνης απαίτησε πολύ σοβαρή μελέτη ώστε να αποφευχθεί η αναμενόμενη δυσανάλογη και άδικη επιβάρυνση των οικογενειακών αλλά και επαγγελματικών (όπως των αγροτικών) προϋπολογισμών.