Στον κατάμεστο χώρο του Ωδείου Αθηνών και με τον κόσμο να φτάνει ακόμα και στο…
Άμεσα μέτρα για την Οικονομία
Είναι γνωστό σε όλους πως στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και εναρμονισμένες πρακτικές σε όλο το φάσμα της αγοράς, απότοκο πρακτικών πολλών ετών και λανθασμένων επιλογών.
Είναι επίσης γνωστές οι πρακτικές των ενδοομιλικών συναλλαγών και της ενεργοποίησης του Νόμου 3728/ 2008, για τη θεσμική κατοχύρωση καθαρών τιμών χονδρικής, καθώς ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά στη χώρα μας είναι ότι δεν έχουμε καθαρές τιμές ούτε από τους χονδρέμπορους στους λιανέμπορους ούτε από το λιανέμπορο στον καταναλωτή.
Είναι αναγκαίο και σκόπιμο πλέον με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις να διευκολύνουμε την είσοδο και το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.
Είναι αναγκαίο και σκόπιμο να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης για μεγάλες παρεμβάσεις, που εξοικονομούν πόρους και αυξάνουν τη διαφάνεια, όπως π.χ. οι προμήθειες να γίνονται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να είναι αδιάβλητες και να υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος.
Μα πάνω από όλα είναι αναγκαίο και σκόπιμο η Κυβέρνηση με αγορανομικές διατάξεις να επιβάλλει «καθαρές τιμές», με την έννοια όλες οι χρεώσεις να επιβάλλονται πάνω στο τιμολόγιο”, κάτι που θα αποτελέσει ένα μεγάλο εξυγιαντικό μέτρο για την αγορά, με αποτέλεσμα και να μειωθούν οι τιμές και να αποφεύγεται η κερδοσκοπία και οι φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα και πολιτικές για την πλήρη διαφάνεια των παροχών του λιανεμπορίου, κυρίως για τη θεσμοθέτηση ειδικού τιμοκαταλόγου, για τη διασφάλιση της παρουσίας στο ράφι, τις προβολές, τις υπηρεσίες, προκειμένου να γνωρίζουμε όλοι τι ακριβώς πληρώνουμε πάνω στην τιμή κάθε προϊόντος…
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει να χτίσει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει και να τα δημιουργήσει σε επενδυτικές ευκαιρίες και πραγματικές επενδύσεις επί τη βάσει τεσσάρων δεσμών πολιτικής:
1) ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω ενός σύγχρονου αναπτυξιακού νόμου, βασισμένου ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας,
2) ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω κινήτρων και μέσω στοχευμένων προγραμμάτων αξιοποίησης του Ε.Σ.Π.Α., το οποίο θα γίνει μοχλός ανάπτυξης – κυρίως για την περιφέρεια,
3) παροχή ρευστότητας στην αγορά, μέσω των νέων εγκεκριμένων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, και της χορήγησης νέου πακέτου στήριξης προς τις Τράπεζες,
4) λειτουργία της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού, μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ισότητας και δικαιοσύνης, όπου θα είναι απολύτως σαφές το θεσμικό πλαίσιο, θα υπάρχει αξιοκρατία και αίσθηση δικαίου.
Με λίγα λόγια είναι επιταγή όλων να έχουμε άμεσα ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα ενισχύει πραγματικά την υγιή επιχειρηματικότητα στον τόπο μας.