Τιμάμε την Πολεμική μας Αεροπορία που υπερασπίζεται τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην τελετή εορτασμού του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων,…
Άμεσες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας πρότεινε με νέα δυναμική του παρέμβαση ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, καθώς οι ρυθμοί της αυξάνονται επικίνδυνα και σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομικά κατάσταση.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Κατρίνης κατέθεσε πρόταση για τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χορήγηση ασφαλιστικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις και να ενισχυθεί η απασχόληση.Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο τέλος Απριλίου οι άνεργοι είχαν αυξηθεί κατά 28% και είχαν φτάσει στα 596.979 άτομα, μιας και η κρίση και η ανεργία χτυπάει κυρίως τους νέους, καθώς σχεδόν 1 στους 3 νέους ηλικίας έως 24 ετών ήταν χωρίς δουλειά τον Απρίλιο.
Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%) ενώ για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,4%.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, μετά την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιρλανδία, και κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Σε επίπεδο περιφερειών η εικόνα είναι ακόμη πιο «απογοητευτική» με Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα να καταγράφονται ποσοστά άνω του 10%.
Στο Νομό μας δε τα ποσοστά είναι ακόμη πιο υψηλά, γεγονός που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η Κυβέρνηση και να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές στην κατεύθυνση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Την ίδια στιγμή, εκτίμηση- σοκ για ανεργία στο 20% με 1 εκατομμύριο ανέργους το 2011 διατυπώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με δεδομένη την εφαρμογή του νέου νόμου για τα εργασιακά που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις, οι οποίες καθιστούν ευκολότερες τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με μικρότερες αποζημιώσεις, εφόσον ο εργοδότης προειδοποιήσει εγγράφως τον εργαζόμενο.
Στα εκτιμώμενα ποσοστά της ανεργίας θα πρέπει να προστεθεί και ένα 6%, το οποίο αποτελεί την εποχική και προσωρινή απασχόληση, οι οποίοι καταμετρώνται ως μη άνεργοι καθώς και τη λανθάνουσα ανεργία- μακροχρόνια άνεργοι που δεν ενδιαφέρονται για εργασία-.
Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η ανεργία αποτελεί πλέον κοινωνική μάστιγα και από μεριάς της Κυβέρνησης είναι αναγκαίο και επιτακτικό να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές- δράσεις για ελαχιστοποίηση των απολύσεων, ενίσχυση του ανταγωνισμού και τόνωσης της ανάπτυξης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Με ποιους τρόπους προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει τα εφιαλτικά αυτά ποσοστά ανεργίας.
2. Με ποιες στοχευμένες πολιτικές- δράσεις θα ενισχυθεί η απασχόληση στο Νομό Ηλείας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: Πρωινή