Skip to content

Αποστολή της Βουλής με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη

Στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου συμμετείχε ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων ο Γραμματέας της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Μιχάλης Κατρίνης. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Βουδούρης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμανατίδου- Πασχαλίδου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπερνομάρχης Δράμας- Καβάλας-Ξάνθης κ. Κώστας Τάτσης, ο Νομάρχης Πιερίας κ. Γιώργος Παπαστεργίου, ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης κ.α.

Εκατοντάδες Αμμοχωστιανοί, οι οποίοι κρατούσαν αναμμένες δάδες και πλακάτ, πορεύθηκαν προς το Οδόφραγμα της Δερύνειας, ζητώντας την απελευθέρωση της Κύπρου και την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. Στο Οδόφραγμα επιδόθηκε ψήφισμα στους αξιωματικούς της UFICYP.

Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για συμπαράταξη της χώρας μας και του Ελληνισμού με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Τέλος, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής και απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του, έχει ως εξής:

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση που επισκέπτομαι τη μαρτυρική μεγαλόνησο και βρίσκομαι απόψε ενώπιον τόσων διακεκριμένων προσωπικοτήτων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της Κύπρου.

Θέλω να συγχαρώ το Δήμο Αμμοχώστου για την αποψινή εκδήλωση, να ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση και να μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππου Πετσάλνικου , καθώς και τη διαβεβαίωση ότι η σκέψη όλων των εκπροσώπων του ελληνικού πολιτικού κόσμου παραμένει διαρκώς κοντά στους Κύπριους αδελφούς μας.

Η παρουσία μας εδώ, στην Αμμόχωστο,  για μια ακόμα φορά, εκφράζει το αρραγές μέτωπο του Ελληνισμού και τη σταθερή μας προσήλωση στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Τριάντα έξι χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και, παρά τη σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, τα ξένα στρατεύματα παραμένουν στα Κατεχόμενα, αποτελώντας το τελευταίο κατεχόμενο τμήμα του ευρωπαϊκού εδάφους.

Η Αμμόχωστος παραμένει η τελευταία ‘’νεκρή’’ πολιτεία, ενώ στη Λευκωσία υψώνεται το τελευταίο διαχωριστικό τείχος στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Σήμερα, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι και η Κύπρος και στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι συστηματικά περιφρονεί τις διακηρύξεις, τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτελεί , λοιπόν, ύψιστο καθήκον όλων μας, να δηλώνουμε με κάθε δυνατό τρόπο την πίστη μας στις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου. Γιατί είναι βέβαιο ότι στο τέλος η ισχύς του δικαίου θα αποδειχθεί, και πρέπει να αποδειχθεί, ισχυρότερη από το δίκαιο της ισχύος

Ως εκπρόσωπος όλων των πτερύγων της Βουλής των Ελλήνων, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το βλέμμα και ο νους όλων των Ελλήνων παραμένει σταθερά στραμμένο στη μεγαλόνησο, όπου επί χιλιάδες χρόνια άνθισε ο Ελληνισμός, τροφοδοτώντας την ανθρωπότητα με ανεκτίμητης πνευματικής και πολιτιστικής αξίας έργα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες αδελφούς μας και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές που έδωσαν μια γενναία, αλλά άνιση μάχη με τις συντριπτικά υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις των Τούρκων εισβολέων.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, συνεπείς για μία ακόμα χρονιά, ελπίζοντας πάντα ότι θα είναι και η τελευταία, για να καταγγείλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα της τουρκικής κατοχής του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να υπενθυμίζουμε ότι η φωνή της οργής, της διαμαρτυρίας και του δικαίου πρέπει να υψώνεται συνεχώς για να αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, εως ότου επιτευχθεί ο τελικός στόχος της επανένωσης της Κύπρου προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για  να επαναβεβαιώσουμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι ιστορικά δεδομένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη της πολύπαθης Κύπρου. Για να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράταξης, ένα μήνυμα ξεκαθαρο για την Ελλάδα και ολόκληρο τον ελληνισμό, ένα μήνυμα που λέει ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί το κυρίαρχο εθνικό θέμα και προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Αγαπητοί φίλοι

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να εκφράσω την απόλυτη στήριξη, τόσο της Ελληνικής Κυβέρνησης όσο και της Βουλής των Ελλήνων στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι διαπραγματεύσεις με τον κ. Έρογλου θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν με τον προκάτοχό του κ. Ταλάτ. Χωρίς επαναδιαπραγμάτευση της βάσης των συζητήσεων και επανασυζήτηση των ήδη συμφωνηθέντων θεμάτων.

Μια συνολική ρύθμιση είναι εφικτή μόνο στη βάση ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής και η οικονομική περιπέτεια της χώρας, που φιλοδοξούμε το συντομότερο δυνατό να λάβει τέλος, δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από τον κυρίαρχο εθνικό μας στόχο.

Κυρίες και κύριοι

Ζούμε σε μια νέα εποχή

Είμαστε στον εικοστό πρώτο αιώνα

Τείχη, φανατισμοί, διαχωριστικές γραμμές, εμμονές και αγκυλώσεις του παρελθόντος δεν χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή.

Από αυτό εδώ το βήμα, της μνήμης, της διαμαρτυρίας αλλά και της ελπίδας, καλούμε τους πάντες να αφήσουν τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συζητήσουν, να διαπραγματευθούν, να χαράξουν ελεύθερα το κοινό τους μέλλον, την κοινή τους πορεία στην Ευρώπη των αρχών, των αξιών, της ελευθερίας και της δημοκρατίας

Σας ευχαριστώ

 

Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Πατρίς, Πρώτη, Πρωινή

Back To Top