1) Κύριε Κατρίνη, απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις εσωκομματικές κάλπες του…
Αύξηση στο 95% των Κοινοτικών πόρων στα διαρθρωτικά ταμεία
Για το χρόνο εφαρμογής της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί αύξησης στο 95%, της Κοινοτικής χρηματοδότησης των διαρθρωτικών ταμείων -στα πλαίσια του ΕΣΠΑ- ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Κατρίνης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης, ζητά να λάβει ενημέρωση για τη στρατηγική της Κυβέρνησης στα πλαίσια εφαρμογής της νέας περιφερειακής πολιτικής (2014-2020), δεδομένης της μείωσης του Α.Ε.Π. στα επίπεδα των ετών 2006-2008, καθώς και για την πρόθεση της Κυβέρνησης να διεκδικήσει αύξηση των πόρων που θα εγκριθούν για επενδύσεις στην Ελλάδα τη νέα προγραμματική περίοδο.
«Η μέχρι στιγμής παρελκυστική ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη στη χώρα μας και έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου 2011», παρατηρεί ο κ. Κατρίνης και συνεχίζει αναφέροντας προς τον Υπουργό ότι: «Εδώ και πολύ καιρό κάποιες επενδυτικές δράσεις στην χώρα μας, οι οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν υλοποιούνται εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής μας ικανότητας».
Με βάση την αναφορά του κ. Κατρίνη αυτό διαπίστωσε και δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντανούτα Χούμπνερ, γεγονός που δυναμιτίζει την ταχεία πορεία ανάκαμψης της Ελλάδος, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.
«Στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης και παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση που προαναφέρθηκε, η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει περαιτέρω να επανεξετάσει και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε ενόψει και της νέας περιφερειακής πολιτικής για την περίοδο 2014-2020 λόγω του γεγονότος ότι η χώρα μας ως προς το Α.Ε.Π. της βρίσκεται σε επίπεδα του 2005 ή και παλαιότερα», είπε ο κ. Κατρίνης.
Βασικός μοχλός της πολιτικής – σύμφωνα με την αναφορά του κ. Κατρίνη- θα πρέπει να είναι και η διεκδίκηση αύξησης των κονδυλίων που θα εγκριθούν για επενδύσεις μιας και η Ελλάδα αυτή την περίοδο συγκαταλέγεται (ως προς το Α.Ε.Π.) στις χώρες, οι οποίες χρήζουν άμεσης βοήθειας και τάχιστων επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη και των σκληρών μέτρων που έχουν αποφασισθεί εις βάρος των ελλήνων πολιτών, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση.