Το ζήτημα των ελλιπών αποζημιώσεων στους αγρότες της Ηλείας τρία χρόνια μετά από τις καταστροφικές…
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μείωσης εισοδημάτων
Η κοινωνία δέχεται, ή έστω ανέχεται, να υποστεί θυσίες, θέλει όμως δύο θεμελιώδεις εγγυήσεις, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης.Πρώτον, ότι η χώρα δεν θα καταρρεύσει δημοσιονομικά και δεύτερον, ότι υπάρχει ορατό φως στο τούνελ.
To κρίσιμο ζήτημα δεν είναι η αναδρομική εκτίμηση για το έλλειμμα του 2009 αλλά η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 κατά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση έναντι των εταίρων και πιστωτών μας.
Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από τη συσχέτιση εσόδων και δαπανών.
Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός του 2011 θα πρέπει να βασίζεται σε δύο βασικά μεγέθη, στη στόχευση για ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα με αύξηση εσόδων και κυρίως μείωση δαπανών και δεύτερον, στην ενίσχυση της ανάπτυξης και την τόνωση της παραγωγής.
Τα δύο αυτά μεγέθη- στόχοι συμβολίζουν την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να γίνει τόσο από το κράτος όσο και από τον κάθε πολίτη, την κάθε επιχείρηση, την κάθε οικογένεια.
Πρέπει, όμως, από την άλλη να γίνει αντιληπτό ότι για την συντριπτική πλειονότητα των εισοδημάτων- των μικρομεσαίων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων- δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περικοπών.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι περιουσίες των νοικοκυριών, οι θέσεις εργασίας, οι προοπτικές των επιχειρήσεων.
Γι’ αυτό χρειάζεται εθνική συστράτευση.
Γι’ αυτό απαιτείται να κηρυχθεί το 2011 έτος πραγματικής οικονομίας και ανάπτυξης να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τουρισμό, οικοδομή, λιανικό εμπόριο και μικρομεσαίους, τομείς που είναι άλλωστε ιδιαίτερα κρίσιμοι και για την απασχόλησης.
Πέραν των πολλών και δύσκολων διαρθρωτικών αλλαγών, βασικός στόχος και μέλημα της Κυβέρνησης πρέπει να είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο εν μέρει θα στηρίξει τους κρίσιμους τομείς του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης αλλά από την άλλη θα στηρίξει το πραγματικό ΑΕΠ, την πραγματική οικονομία, μέσω κυρίως νέων φορολογικών ρυθμίσεων.
Και σε αυτήν την προσπάθεια, βέβαια, θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι τράπεζες, οι οποίες μέχρι στιγμής δείχνουν αδυναμία ή δισταγμό να ενισχύσουν τη ρευστότητα.
Όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί το 2011 είναι αναγκαίες προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μία χώρα φιλοεπενδυτική, καινοτόμος, σύγχρονη, ανταγωνιστική, με προοπτικές για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους νέους της.
Όλες αυτές οι προσπάθειες- αλλαγές καταδεικνύουν ότι πρέπει να γίνουν πλεονεκτήματα τα μειονεκτήματά μας…
Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Πατρίς, Πρώτη, Πρωινή