Skip to content

Εισήγηση στην επιτροπή άμυνας για αμυντικούς εξοπλισμούς

Εισηγητής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ΄΄ Δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, έργων και υπηρεσιών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας ΄΄ κατά την επεξεργασία του Σ/Ν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ήταν ο κ. Μιχάλης Κατρίνης

Το σχέδιο νόμου εισάγει πολύ σημαντικές αλλαγές στον τομέα των αμυντικών προμηθειών και των εξοπλισμών, χώρος που όλα τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηριζόταν από φήμες , καταγγελίες, γκρίζες υποθέσεις, κακοδιαχείριση και σπατάλη δημόσιων πόρων.

Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι η θωράκιση της εθνικής ασφάλειας με δραστική μείωση των δαπανών, ενώ διασφαλίζονται οι ανοικτές διαδικασίες με αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρίνης τόνισε:

Το νομοσχέδιο συζητείται σε μια χρονική συγκυρία ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη χώρα, όπου η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος ναρκοθετείται από αναποτελεσματικές επιλογές , προκλητικές στάσεις, ανέμελες πρακτικές και διαχρονικές υστερήσεις.

Σε ένα περιβάλλον που η επώδυνη, αλλά αναγκαία, έξοδος της χώρας από την κρίση τορπιλίζεται από λογικές και νοοτροπίες που ευνοούν τη συντήρηση και τη στασιμότητα, από ατομικές πρακτικές και επιλογές πολιτικών κομμάτων και προσώπων, από κερδοσκοπικές δυνάμεις που ποντάρουν στη βύθιση και σπέρνουν τον πανικό αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Σε μια περιοχή που απαιτεί τη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω των πρόσφατων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Σε μια συγκυρία που οποιαδήποτε διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκαλεί εύλογη ανησυχία, λόγω και της υπέρμετρης ανάπτυξης και επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής της γείτονος χώρας.

Σε αυτές τις συνθήκες, σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που κρίνεται το ίδιο το μέλλον του ελληνικού κράτους και η θέση του όχι απλά στην ευρωπαϊκή σκηνή αλλά στο ευρύτερο οικονομικό, γεωπολιτικό σκηνικό, απαιτούνται στρατηγικές κινήσεις ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Και η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας είναι μια τέτοια στρατηγική κίνηση γιατί συνδυάζει την αποτελεσματικότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων μας δυνάμεων με την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των πόρων.

Ποιές είναι λοιπόν οι .αλλαγές που πραγματοποιούνται με το παρόν Σ/Ν;

α) εκσυγχρονίζεται, απλοποιείται και προτυποποιείται η εθνική νομοθεσία, εναρμονιζόμενη πλήρως με την κοινοτική νομοθεσία. Αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα εργαλεία και πρακτικές, ενώ προσδιορίζονται με λεπτομέρεια οι διοικητικές διαδικασίες.

β) προσδιορίζονται με απόλυτη σαφήνεια οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των διαφόρων εμπλεκόμενων στη διαδικασία των προμηθειών. Καμία σύγχυση, καμία συναρμοδιότητα που να διογκώνει τη γραφειοκρατία.

γ) θεσμοθετεί την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, θεσπίζοντας το κριτήριο της ασφάλειας εφοδιασμού, παράμετρο ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους κρίσης.

δ) το πλέον σημαντικό όμως, γιατί ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, είναι η θεσμοθέτηση αυστηρών εγγυήσεων διαφάνειας και ακεραιότητας που αφορούν τόσο στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εμπλέκεται στον ευαίσθητο τομέα των αμυντικών προμηθειών, όσο και στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές.

Το πεδίο της εθνικής άμυνας είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου απαιτείται προσήλωση και σοβαρότητα, σε μια διαρκή άσκηση ισορροπίας.

Οφείλουμε να περιορίσουμε τους πόρους χωρίς να θίξουμε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Ενώ από το 2004 μέχρι το 2005 οι αμυντικές δαπάνες κυμαίνονταν μεταξύ 4 και 5,5% του ΑΕΠ, το 2011 οι αντίστοιχες δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 0,3% του ΑΕΠ.

θέλω να κάνω μια αναφορά στον πιο σημαντικό παράγοντα της εθνικής μας ασφάλειας.

Τους ανθρώπους των ενόπλων μας δυνάμεων. Τα στελέχη, άνδρες και γυναίκες, που ημέρα και νύχτα αγωνίζονται σκληρά στον αέρα, που δοκιμάζονται καθημερινά στο Αιγαίο, που εκπαιδεύονται σε κάθε στρατόπεδο για να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί να απαντήσουν σε κάθε επιβουλή της εθνικής μας ακεραιότητας. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, οφείλουμε να είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι, απόλυτα αποτελεσματικοί.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος είναι δίπλα τους και λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε αν χρειαστεί να μην στερηθούν το πολύτιμο αμυντικό μέσο που θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει πολλαπλασιαστική αξία στον αγώνα τους σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η προτροπή των προγόνων μας «αμύνεσθαι περί πάτρις» αποκτά πλήρες νόημα σε συνθήκες σαν τις σημερινές, όταν οι αγώνες που επηρεάζουν και την εθνική μας άμυνα πρέπει να δίνονται σε πολλά επίπεδα, κάθε στιγμή. Και να είστε βέβαιοι ότι δίνονται.

Back To Top